Ulaşım

Tesla tüm filosuna otonom sürüş donanımı getiriyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla otonom surusTesla Model 3 duyurusunu geçtiğimiz aylarda yapmış ve otomobil için ön sipariş almaya başlamıştı. Otomobil için ön sipariş veren pek çok kişinin aklında ise Model 3’ün otonom geleceğe ne kadar hazır olacağı sorusu oluşmuştu. Tesla’dan yapılan açıklama, bu soruya yanıt veriyor. Şirket, bundan böyle üreteceği tüm otomobillerin tam otonom sürüş için gerekli donanıma sahip olacağını açıkladı. Tam teşekküllü otonom sürüş donanımı ekstra olarak 8 bin dolarlık bir maliyet getirecek.

Tesla otonom sürüş donanımı içinde bulunan 8 kamera, arabanın çevresinin 360 derece görülmesini sağlayacak. Her bir kamera 250 metre menzile sahip olacak. Güncellenmiş 12 ultrasonik sensör kamera görüşünü tamamlayacak. Böylelikle hem sert hem de yumuşak nesneler eski sisteme göre iki kat daha uzak mesafedeyken fark edilebilecek. Gelişmiş işleme yeteneğine sahip bu radar ise yoğun yağış, sis ve tozlu ortamlarda bile görüş sağlayacak.

Tesla CEO’su Elon Musk, yeni donanımın beşinci seviye otonomi sağladığını belirtti. Bu da otomobillerin sürücülerden herhangi bir girdi ve destek olmadan kendilerini sürebilecekleri anlamına geliyor. Söz konusu sistem, Tesla’nın mevcut Autopilot sistemine kıyasla büyük bir ilerleme anlamına geliyor. Autopilot’ta sürücülerin dikkatlerini korumaları ve yer yer kontrolü ele almaları gerekiyor.

Elon Musk, 2017’nin sonu itibarıyla Los Angeles’tan New York’a otonom sürüş teknolojisiyle gidilebileceğini öngörüyor. Bu tarih, Musk’ın daha önce telaffuz ettiği tarihin bir yıl öncesine tekabül ediyor. Ancak şirketin yeni özelliğin dağıtımını kademeli olarak gerçekleştirmesi planlanıyor.

Tesla yeni sensörlerini yönetmek için eski nesillerdekine kıyasla yüzde 40 daha güçlü olan ve Nvidia tarafından geliştirilen bir yerleşik bilgisayar kullanacak.

Tesla otonom sürüş sisteminin tam olarak ayarlanması için zamana ihtiyaç olacak

Tesla, yeni otomobillerinde otonom sürüş sistemi aktive edilse bile acil fren, çarpışma uyarısı, şerit takibi ve aktif hız kontrolü gibi özelliklerin çalışması için sistem tam anlamıyla kalibre edilene kadar zamana ihtiyaç duyulacağını belirtmeyi ihmal etmedi.

İLGİLİ HABERLER