Ulaşım

Tesla Model Y Model 3’e benzer bir mimariye sahip olacak

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla model yTesla Model Y olarak adlandırdığı “crossover” otomobil üzerinde çalışmaya başladığını birkaç ay önce duyurmuştu. Şirket otomobilin bugüne kadar ürettiği araçlardan tamamen farklı olacağını belirtmişti. Ancak CEO Elon Musk’ın son açıklamaları, bu planın değiştiğini gösteriyor.

Tesla’nın ikinci çeyrek sonuçlarının değerlendirildiği toplantıda konuşan Musk, Model Y’nin Model 3’e benzer bir mimariye sahip olacağını açıkladı. Musk, bu kararın Model Y’yi yollara daha kısa sürede çıkması için alındığını belirtti. Konuyu yöneticileriyle görüştüğünü söyleyen Musk, ilk kararının çılgınca olduğunu itiraf etmekten de çekinmedi.

Musk daha önce Tesla’nın diğer otomobillerinde de kullanılan 12 voltluk pil mimarisinden vazgeçmeyi planladıklarını belirtmişti. Tesla böylelikle otomobile yerleştirilmesi gereken elektrik kablosu miktarını azaltmayı ve üretim sürecini kolaylaştırmayı hedeflemişti. Musk bu dönüşümde Tesla’nın üretim bandındaki otomasyon oranını yukarıya çekmeyi de hedefleri arasına yerleştirmişti.

Musk üretim bandındaki otomasyonu artırma konusundaki planlarından vazgeçmiş değil. Ancak Model Y için en baştan bir araç platformu oluşturmak, Tesla adına oldukça pahalı bir girişim olacak gibi görünüyor. Bu da bıçak sırtı marjlarda gezinen Tesla için risk anlamına geliyor.

Tesla Model Y üretimi 2019’un sonunda başlayacak

Model Y, üretimi ve teslimatı başlayan Model 3 ile büyük ölçüde aynı bileşenleri taşıyacak. Ancak otomobilde şirketin diğer modellerinden izler de bulunacak. Örneğin, Model X’teki kanat şeklinde açılan kapılar, Model Y’de de kullanılacak. Otomobil üretiminin başlangıcı içinse 2019’un sonu işaret ediliyor.

İLGİLİ HABERLER