Ulaşım

Tesla Model 3 üretiminde haftalık kapasiteyi ikiye katlamak istiyor

tesla model 3

tesla model 3Tesla haftada 5 bin adet Model 3 üretme hedefine geç de olsa ulaşmıştı. Yavaş yavaş bu seviyenin de üzerine çıkan şirket, kendisine yeni bir hedef belirledi. Tesla Model 3 üretiminde haftalık kapasiteyi 10 bin araca çıkartmak istiyor.

Yılın ikinci çeyreğine ait finans raporunu yayınlayan şirket, raporda 2019 itibarıyla hafta Model 3 üretme planının da sinyalini verdi. 2018’in sonlarında üretim hatlarının söz konusu kapasiteyi karşılamaya hazır hâle geleceğini belirten Tesla, hâlâ belli noktalarda üretimi hızlandırması gerektiğinin altını çizdi.

Tesla ağustos ayının sonları itibarıyla haftada 6 bin Model 3 üretir hâle gelmeyi öngörüyor. Yeni üretim hatları oluşturmak yerine mevcut hatları iyileştirmeye yönelik yaklaşımını sürdüren şirket, böylelikle maliyetleri düşük tuttuğunun altını çiziyor. Geride kalan çeyrekte 53 bin 339 otomobil üreten ve bunlardan 40 bin 768’ini sahibine ulaştıran Tesla, sahibine ulaşan otomobillerin 18 bin 449’unun Model 3 olduğunu belirtti.

İşler rayına girmeye başlamış gibi görünse de, şirketin daha fazla otomobil üretmesi gerçeği değişmiyor. Otomobil satışlarından elde edilen yıllık gelir artsa da, şirket hâlâ para kaybetmeyi sürdürüyor. Yılın ikinci çeyreğini 742.7 milyon dolar net zararla kapatan Tesla’nın 2017’nin sonu itibarıyla 3.4 milyar dolar olan nakit stoğu da 2.2 milyar dolara geriledi. İşten çıkarmalar ve diğer maliyet kesintilerinin bu kaybı tamamen durdurması mümkün olmadığı için şirketin önünde üretim kapasitesini artırmanın dışında bir yol bulunmuyor. Tesla Model 3 üretiminde kapasitenin artması, otomobilin çıkışındaki temel motivasyon olan “herkese uygun fiyatlı bir elektrikli otomobil sunma” hedefinin gerçekleşmesi açısından önem taşıyor.

İLGİLİ HABERLER