Ulaşım

Tesla Model 3 bir haftada 325 bin sipariş aldı

tesla model 3

Tesla, kısa süre önce duyurduğu yeni otomobili Model 3 için bir haftada 325 bin sipariş aldığını açıkladı. Eğer şirket rezerve ettiği tüm otomobilleri satmayı başarırsa, tarihindeki en başarılı ilk hafta performansını göstermiş olacak. Elektrikli otomobil üreticisinden daha önce yapılan açıklamada, gelen ön sipariş sayısının beklenenin iki katına ulaştığı belirtilmişti. Bu rakamı hızla üçe katlayan Tesla’nın giderek yükselen ve karmaşık bir hâl alan üretim hedeflerini tutturup tutturamayacağı da şimdiden merak ediliyor.

Üretimde bir problem yaşamadığı ve rezerve ettiği otomobillerin tamını sattığı takdirde, şirketin kasasına yüklü miktarda nakit girecek. Tesla, aldığı ön siparişlerin mali değerinin 14 milyar doları bulduğunu açıklarken, Model 3 için reklama veya diğer ürün yerleştirme modellerine ihtiyaç duymadan bir ilgi oluşturmaya başardığına dikkat çekti. Tesla Model 3 için verilen depozitolar sayesinde kasasına 325 bin dolar koydu. Ancak potansiyel alıcıların vazgeçmeleri durumunda depozito olarak verdikleri 1000 doları geri alabileceklerini belirtmekte fayda var.

Tesla CEO’su Elon Musk, Model 3’yi geçtiğimiz hafta Hawthorne’da düzenlediği etkinlikte tanıtmıştı. Otomobil henüz resmiyet kazanmadan bazı istekli müşteriler, dünya genelindeki Tesla bayilerinin önünde sipariş kuyruğuna girmişlerdi. Tesla Model 3’ye ön siparişte gösterilen ilgi, şirketin geride kalan çeyrekte sadece 2 bin 400 Model X sevkiyatı gerçekleştirdiği haberinin gündemden düşmesini sağladı.

Musk, Model 3 için ön sipariş verenlerden sadece yüzde 5’lik bir kısmın iki otomobil istediğini belirtti ve bunun spekülasyonları ortadan kaldırabilecek türden bir oran olduğunu ifade etti. Rezervasyonların başkasına aktarılamıyor oluşu da otomobil alım-satımıyla uğraşanların spekülatif işlemler yapmasının önüne geçecek bir önlem olarak niteleniyor. Musk, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada ön sipariş sayısının ürün çıkışı öncesinde 500 bini bulmasını hedeflediğini ifade etti.

İLGİLİ HABERLER