Ulaşım

Kârlılığını koruyan Tesla yeni bir fabrika daha kuruyor

tesla model 3

Tesla, 2020’nin ikinci çeyreğini koronavirüs salgınının getirdiği problemlere rağmen kâr ile tamamlamayı başardı. Şirketin en yeni finans raporu, bu zorlu süreçte yapılanların etkisini gözler önüne seriyor.

Tesla ilk kez dört çeyreği üst üste kâr ile tamamlamayı başardı. Net geliri 104 milyon dolar olan elektrikli otomobil üreticisi, S&P 500 endeksine yükselmeyi başardı. Tesla’nın iki çeyrekteki ortalama pazar değerinin 150 milyar doların üstünde olması ise şirketin CEO’su Elon Musk’ın 2.1 milyar dolar değerindeki 1.69 milyon hisse opsiyonunu nakte çevirebileceği anlamına geliyor. Ancak Musk’ın bunu gerçekten yapabilmesi için beş yıl beklemesi gerekiyor.

Tesla, koronavirüsün kollarında geçen ikinci çeyreğinde kazancını belli bir seviyede tutmak için ciddi kesintiler yapmak zorunda kaldı. Şirketin Kuzey Amerika’daki fabrikaları bu süreçte bir dönem kapalı kalırken, binlerce çalışan ücretsiz izne çıkarıldı. Maaşlarda yüzde 30’a varan oranlarda kesintiye gidilirken, taşeron görevlendirmeleri ve ekstra ödemeleri getirecek performans değerlendirmeleri de ertelendi. Bu önlemler şirkete ve CEO Elon Musk’a kazandırsa da, kanunların öngördüğünden daha erken bir dönemde işe dönmek zorunda kalan Tesla çalışanlarını ciddi anlamda zorladı.

Tesla’dan verilen bilgiye göre, yılın ilk yarısındaki kapanmalara rağmen Fremont’taki fabrikada yeniden tam kapasite üretime dönülmüş durumda. Şirket bu yıl toplamda 90 bin adet Model S ve Model X üretmeyi planlıyor. Yıllık Model 3 ve Model Y üretim kapasitesinin ise 400 binden 500 bine çıkarılması hedefleniyor. Tesla, Çin’in Şanghay şehrindeki fabrikasının da 200 bin adet daha Model 3 üretmesini bekliyor.

Tesla koronavirüs etkisindeki sonuçlarını açıklarken yeni fabrika yatırımının da duyurusunu yaptı. Almanya’nın Berlin şehrinin yakınlarında bir fabrika inşa etmeye hazırlanan şirket, ABD’nin Austin eyaletinde de bir fabrika kuracağını duyurdu. Tesla bu fabrikada Semi ve CyberTruck’ın yanı sıra ABD’nin doğu yakası için Model 3 ve Model Y üretecek.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER