Ulaşım

Tesla kârını artırdı, gelir beklentisi tutmadı

tesla yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla 2022’nin üçüncü çeyreğine ait finans raporunu paylaştı. Söz konusu rapor, şirketin çeyreği kâr ile tamamladığını, ancak gelirin beklentinin altında kaldığını gösteriyor. 21.95 milyar dolar gelir açıklaması beklenen elektrikli otomobil üreticisi, 21.46 milyar dolar gelir açıkladı.

Tesla’dan verilen bilgiye göre; artan ulaştırma maliyetleri, hammade maliyet enflasyonu, devam eden bileşen tedariği sıkıntısı ve Amerikan dolarının diğer para birimlerine karşı güçlenmesi göze çarpıyor.

Bütün bunlara rağmen, şirket tüm fabrikalarında üretim rekoru kırmayı başardı. Elektrikli otomobil devinden daha önce yapılan açıklamada, üçüncü çeyrekte 365 bin 923 otomobilin üretildiği ve 343 bin 830 otomobilin sahiplerine teslim ettiği belirtilmişti.

Şirketin otomobil satışlarından elde ettiği gelir, 18.69 milyar dolar oldu. Bu yıllık bazda yüzde 55 oranında bir artış sağlandığı anlamına geliyor. Bunun Tesla’ya ikinci çeyrekte kaybettiği ivmeyi kısmen yakalama imkanı verdiği söylenebilir. Çeyrek sonuçlarının açıklanmasının ardından şirketin hisselerinde yüzde 20’ye yakın oranda bir değer kaybı yaşandı.

Bu kayıplara rağmen, şirketin kârı bir önceki yıla kıyasla ikiye katlandı ve 3.29 milyar dolara ulaştı. Yatırımcı toplantısında “Görünen o ki, bizi epik bir yıl sonu bekliyor” diyen CEO Elon Musk, dördüncü çeyrekte talebin “muhteşem” olduğunu ve ürettikleri tüm otomobilleri satmayı hedeflediklerini dile getirdi.

Tesla önümüzdeki birkaç yıllık dönemde yıllık otomobil satışlarını yüzde 50 oranında artırmayı hedefliyor. 2021’de 936 bin otomobil teslimatı yapan şirket, 2022’de şimdiye kadar 908 bin 573 otomobil teslimatını gerçekleştirmiş durumda. Büyüme hedefinin tutturulması için 2022 genelinde 1.4 milyon otomobil teslimatı yapılması gerekiyor. Bu da yılın geri kalanında 490 bin civarında otomobil sevkiyatının hedeflendiği anlamına geliyor.

İLGİLİ HABERLER