ManşetlerUlaşım

Tesla kârını artırdı, ancak 2022’yi yakalayamadı

tesla elektrikli otomobil

Tesla, 2023’ün son çeyreğinde 25.2 milyar dolar gelir ve 7.9 milyar dolar kâr elde ettiğini açıkladı. Bu da şirketin 2022’nin son çeyreğinde 24.3 milyar dolar olan gelirini artırmayı başardığını gösteriyor.

Şirketin kâr marjı biraz yükselse de, bir önceki yıla kıyasla hâlâ düşük. Elektrikli otomobil üreticisinin yüzde 8.2’lik kâr marjı bir önceki çeyrekteki yüzde 7.6’lık oranı geride bıraksa da; 2022’nin son çeyreğindeki yüzde 16’lık marjın bir hayli gerisinde kaldı.

Tesla zaman zaman yüzde 20’yi bulan kâr marjlarını yakalamıştı. Ancak yapılan indirimler nedeniyle şirket bu seviyelerden uzaklaştı ve daha standart oranlara geriledi. Bu da yatırımcıları endişelendirmiş gibi görünüyor.

2023’ün son çeyreği şirket için oldukça hareketli geçti. Uzun süredir beklenen Cybertruck yollara çıkarken, Model 3’ün yenilenmiş versiyonunun Kuzey Amerika’ya geleceği de açıklandı. Ancak otomobil kiralama şirketi Hertz’ın Tesla filosunun bir kısmını benzinli arabalarla değiştirmesi ve havanın soğuk olduğu yerlerde şarj konusunda yaşanan sıkıntılar, 2024’ün şirket için kolay geçmeyeceğinin göstergeleri olarak yorumlanıyor.

Tesla yeni bir model hazırlıyor

Şirketin finans raporunun yayınlanmasından kısa bir süre önce Redwood kod adıyla anıldığı yeni bir model geliştirdiği ortaya çıkmıştı. Tedarikçilerle bileşenler için temasa geçen şirketin her hafta 10 bin araç üretmeyi hedeflediği ve Redwood’un daha önce de konuşulan 25 bin dolarlık model olabileceği belirtilmişti.

Tesla 2024’te büyüme oranının 2023’e kıyasla belirgin ölçüde daha düşük kalabileceği konusunda yatırımcıları uyardı. Ancak Elon Musk’ın şirketteki sahipliğini artıramaması durumunda yapay zekâ birimini farklı bir şirkete devredeceğini söylemesi de yatırımcıları tedirgin ediyor. Bunun şirketin büyük ölçüde geleceğe bağlı hislere dayanan değerini azaltacağını tahmin etmek pek zor değil.

İLGİLİ HABERLER