Ulaşım

Tesla gelirini artırsa da kârdaki düşüşü durduramadı

tesla battery day

Tesla üçüncü çeyreğe ait finans raporunu açıkladı. Şirket, üç aylık dönemi 23.4 milyar dolar gelir ve 1.9 milyar dolar kârla tamamladı. Elektrikli otomobil üreticisi geçtiğimiz yılın aynı dönemine kıyasla gelirini artırken, kârda hatırı sayılır bir düşüş yaşadı. Şirket 2022’nin üçüncü çeyreğini 21.4 milyar dolar gelir ve 3.3 milyar dolar kârla tamamladı.

Tesla üçüncü çeyrek içinde yapmayı planladığı Cybertruck teslimat etkinliğini de gerçekleştiremedi. Şirket, şimdi de bu etkinliği 30 Kasım’da yapacağını açıkladı. Sonuçların değerlendirildiği toplantıda konuşan CEO Elon Musk, Cybertruck’ın şirkete maddi anlamda pozitif katkı yapmasının 18 ayı bulacağını belirtti.

Şirketin operasyon marjındaki düşüş üst üste üçüncü çeyrekte devam etti Bu da büyük ölçekli fiyat indirimlerinin kârlılığa zarar verdiğini gösteriyor. Tesla ise bu durumun oluşmasında birkaç faktörün etkili olduğuna dikkat çekiyor. Bunlardan ilki, fabrikaların iyileştirme sürecinde üretimin azalması ve buna bağlı olarak teslimatların düşmesi oldu. Şirketin dikkat çektiği bir diğer nokta ise yapay zekâ yatırımları. Dünyanın en büyük süper bilgisayarlarından birini kullanmaya başlayan elektrikli otomobil üreticisi, son çeyrekten bu yana bilgi işlem kapasitesinin ikiye katlandığına dikkat çekiyor.

Tesla fabrikalardaki iyileştirmeler nedeniyle teslimatların azalacağı uyarısını yapmıştı

Yine de, Tesla’nın üçüncü çeyrekte teslimat ve üretim hedeflerinde beklentilerin altında kalması ve sonrasında çeyrek kârında kayıp yaşanması da hayal kırıklığı yarattı. Şirket daha önce Austin, Texas ve Şanghay fabrikalarının iyileştirmeler nedeniyle kapatılmasının daha az araç üretilmesine ve teslim edilmesine yol açacağı konusunda uyarıda bulunmuştu. Buna rağmen, kârdaki düşüşün iddialı yatırımcıları üzdüğünü söylemek yanlış olmayacaktır.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER