Bilim

Tesla Güneş Çatısı ile her ev kendi elektriğini çatısından üretecek

Tesla geçen yıl Güneş Çatısı (Solar Roof) olarak adlandırabileceğimiz girişimiyle ilgili planlarını açıklamıştı. Söz konusu girişim kapsamında, evlerin çatısında bulunan kiremitlerin güneş paneli özellikli panellerle değiştirilmesi, böylelikle evlerin çatılarının büyük birer güneş paneline dönüştürülmesi hedefleniyor.

Evlerin kendilerine yetecek elektriği üretmelerine olanak sağlayacak bu akıllı fikir, Elon Musk’ın söylediğine göre normal çatıların maliyetine göre daha az maliyet oluşturacaktı. Tesla, en sonunda bu güneş kiremitlerinin ne kadara satılacağını açıkladı. Bunların metrekaresi yaklaşık 235 dolarlık bir maliyetle döşenecek.

Tesla, konuyla ilgili olarak yayınladığı blog yazısında, Consumer Reports tarafından yapılan ve Güneş Çatısı’nın diğer materyallere göre rekabetçi olmasını sağlayacak 264 dolarlık maliyet tahminin altında kalındığına dikkat çekiyor. Tesla, bu çözümün kiremit, metal veya arduvaz levha gibi diğer normal alternatiflere göre zamanla daha fazla değer sağayacağına dikkat çekiyor.

Tesla’nın çözümünde güneş tipi ve güneş tipi olmayan şeklinde iki farklı tabaka seçeneği bulunuyor. Bir Güneş Çatısı tamamen güneş kiremitlerinden oluşmuyor, güneş tipi olan ve olmayanlar bir arada kullanılarak en uygun maliyete ulaşılıyor.

Her bir ev için gerekli olan güneş kiremitlerinin sayısı değişecektir. Tesla bir evde elektrikli aracın şarj ediliyor olması durumunda daha fazla güneş kiremitinin yerleştirilmesini, bu şekilde ek elektrik tüketiminin de dengeleneceğini söylüyor.

Tesla’nın 235 dolarlık metrekare başına fiyatına göre, 279 metrekarelik bir çatı için toplam 65 bin dolar civarında bir maliyet çıkıyor. Ayrıca kurulum maliyeti ve üretilen tüm güneş enerjisinin depolanması için gerekli olan Powerwall’un ücreti de bu fiyata ekleniyor. Her bütçe için uygun bir çözüm gibi görünmese de, ABD’de güneş enerjisi üretimine yönelik sunulmakta olan teşvikler ve kredilerde yararlanma fırsatı bulunuyor.

Tesla’nın çatısı ömür boyu kiremit garantisi ve 30 yıllık güç garantisi ile birlikte geliyor. Bununla birlikte 30 yıl boyunca hava koşulları kaynaklı etkilere karşı da garanti veriliyor. Tesla, Güneş Çatısı hesaplayıcısı sayesinde her ev için maliyetin hesaplanmasını mümkün kılıyor.

İLGİLİ HABERLER