Ulaşım

Tesla gelirlerini neredeyse iki kat artırmayı başardı

tesla

Tesla, 2022’nin kendisi için oldukça zorlu geçen ilk çeyreğinde 305 bin otomobil üretmeyi başardı. Şirketin sahiplerine ulaştırdığı toplam araç sayısı ise 310 bin oldu. Tesla’nın Almanya’nın Berlin ve ABD’nin Austin şehirlerinde inşa ettiği fabrikalar da bu çeyrek itibarıyla faaliyete geçti. Bunlar şirketin ilk çeyrek finans raporunda göze çarpan ilk unsurlar oluyor.

Fabrika yatırımları ve pil komponent tedarik zincirini kuvvetlendirmeye yönelik adımlar, şirketin yerelleştirme stratejisinin parçaları olarak değerlendirilebilir. Tesla otomobilleri satılacakları pazarlara daha yakın yerlerde üreterek üretim maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.

Ancak tıpkı otomotiv endüstrisinin kalanı gibi, Tesla da küresel çip krizinden ve Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin ardından tüm dünyada artan enflasyondan etkilendi. Şirketin Şanghay’daki fabrikasında da şu günlerde şehirdeki COVID-19 ile mücadele önlemleri nedeniyle üretimde kesintiler yaşanıyor.

Şirketin CEO’su Elon Musk, Austin’deki fabrikanın açılışında uzun süredir beklenen Cybertruck’ın 2023’te satışa sunulacağını açıklamıştı. Ancak hem Cybertruck hem de Roadster şirketin internet sitesinde “geliştirme sürecinde” başlığı altında görülüyor. Buna rağmen, Musk Cybertruck için 2023 hedefinin gerçekleştirilmesinde bir engel görmediklerini belirtti.

Tesla 2021’in ilk çeyreğinde otomobillerindeki fiyat artırmış ve mobil şarj ekipmanının ücretsiz sunumundan vazgeçmişti. Bu hamlelerin de etkisiyle şirketin toplam çeyrek geliri bir önceki yıla kıyasla neredeyse iki kat arttı. 2021’in ilk çeyreğinde 10.39 milyar dolar olan gelir, bu yıl 18.76 milyar dolar seviyesine çıktı.

İLGİLİ HABERLER