Ulaşım

Tesla Fransa’da nükleer santrali fabrikaya dönüştürebilir

tesla yapay zekâ
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla fransa

Fransa Ekoloji ve Enerji Bakanı Segoléne Royal, elektrikli otomobil üreticisi Tesla’nın ülkenin kuzeydoğusunda bulunan ve yakında adının önüne “eski” sıfatı eklenecek bir nükleer santralde üretim gerçekleştirmesini istiyor. Bu fikri Tesla CEO’su Elon Musk’a açtığını söyleyen Royal, 10 gün içinde şirketin yöneticileriyle bir araya geleceğini belirtti.

Almanya sınırı yakınlarındaki Alsace bölgesinde bulunan Fessenheim nükleer santrali, Fransa’nın en eski nükleer tesisi. Yetkililer halen aktif olan santralin kapatılma sürecinin bu yıl içinde başlaması planlanıyor, ancak yerel işçi örgütleri işsizlik endişesiyle bu plana karşı çıkıyor.

Ana problemi tesisin dönüşümü olarak değerlendiren Royal, bölgede yaşayan insanlara bir alternatif umut sunmaları gerektiğini belirtti ve kendi isteğinin tesisi bir Tesla fabrikasına dönüştürmek olduğunu sözlerine ekledi.

Musk, Avrupa’da bir Tesla fabrikası kurmayı istediklerini daha önce dile getirmiş, hatta Paris’te katıldığı bir etkinlikte Alsace bölgesinin adını zikretmişti. Tesla CEO’su bunun bir tahminden ziyade bir spekülasyon niteliği taşıdığını dile vurgulamayı ihmal etmemişti. Tesla Fransa’da üretime başladığı takdirde Avrupa’nın en büyük elektrikli otomobil pazarına kalbinden giriş imkanı yakalayacak. Devlet politikası çerçevesinde ülkede elektrikli otomobil satın almayı düşünenlere 10 bin avroyu bulan teşvikler sağlanıyor. Royal, Fessenheim santralinin elektrikli otomobil üretimi için kullanılabileceği yönündeki düşüncesini geçtiğimiz ay da dillendirmişti.

Tesla CEO’su Elon Musk ile daha önce gerçekleştirdiği görüşmede Musk’ın fabrikanın inşa yeri konusunda Almanya ile Fransa arasında gidip geldiğini söyleyen Royal, Fessenheim’ı o görüşmede Musk’a önerdiğini ve Tesla CEO’sunun bu öneriyi geri çevirmediğini sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER