Ulaşım

Tesla 2017’de 2 milyar dolardan fazla zarar etti

tesla finans raporuTesla kısa süre önce tanıttığı Semi isimli elektrikli kamyonu ve yeni Roadster için ödenen depozitolar sayesinde 2017’yi rekor gelirle kapattı. Satış rakamları şirket adına ümit vadetse de, Model 3 üretiminde yaşanan sorunlar ve nakit akışı problemleri, şirketin başında kara bulut olarak gezinmeye devam ediyor. En son Tesla finans raporu, şirketin 2018’in ortası itibarıyla her hafta 5 bin araç üretme hedefini gerçekleştirme konusunda ısrarcı olduğunu gösteriyor.

Tesla 3.3 milyar dolarlık bir gelir elde etse de, şirketin çeyrek zararı da 771 milyon dolar oldu. Söz konusu rakam, Tesla’nın bugüne kadarki en büyük çeyrek zararı olarak göze çarpıyor. Şirketin serbest nakit akışını eksi 276.7 milyon dolar olarak açıklaması da ayrıca göze çarpıyor. Tesla’nın yıllık zararı da ciddi bir biçimde arttı. 2016’yı 773 milyon dolar net zararla kapatan şirket, 2017’de 2.24 milyar dolar zarar açıkladı.

Tesla için 2017’nin hem çıkış hem de inişleri barındıran bir yıl olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Model 3, Semi ve yeni Roadster şirket için çıkışları temsil ederken; ilk üretilen Model 3’te malzeme kalitesinin düşüklüğüne ilişkin şikayetler, ekim ayında gündeme gelen işçi ve güvenlik şikayetleri ve Model 3 üretimini artırmak adına sürekli olarak yapılan harcamalar da şirket adına düşüş göstergesi olarak değerlendiriliyor.

3 Ocak’ta yayınlanan bir rapora göre, Tesla 2017’de 1550 adet Model 3 teslimatı yaptı. Şirketin yılın son üç ayında ürettiği Model 3 sayısı ise 2 bin 425 olarak açıklandı. Tesla Model 3’ü piyasaya sürdükten sonra üçüncü çeyrekte sadece 260 adet Model 3 üretebilmişti.

Tesla finans raporu Model 3 üretiminin yüksek maliyetini gözler önüne seriyor

Üçüncü çeyreğe ait Tesla finans raporu, Model 3 üretmenin ne denli maliyetli bir iş olduğunu gözler önüne sermişti. Yılın üçüncü çeyreğinde 600 milyon dolar zarar eden şirketin yıllık zararının 2 milyar doları aşması, bu gerçeğin altını bir kez daha çiziyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER