Ulaşım

Tesla eski çalışanları tarafından dava edildi

tesla

Tesla daha önce ABD’nin Nevada eyaletindeki fabrikasında görev yapan iki eski çalışanı tarafından dava edildi. Dava dilekçesinde fabrikadaki 500 çalışanın 60 günlük ihbar süresine uyulmadan işten çıkarıldığı belirtiliyor ve bunun federal yasalara aykırı olduğuna dikkat çekiliyor.

Dosyada şirketin çalışanların iş akdini anında sonlandırdığı belirtiliyor. Davacılar, açtıkları davanın bir grup davasına dönüşmesi için mayıs veya haziranda ihbar olmadan işten çıkarılan ve görev yeri ABD olan diğer Tesla çalışanlarına ulaşmayı amaçlıyor.

ABD’de “WARN Act” olarak bilinen yasa, şirketlerin belli koşullar çerçevesinde yapacakları büyük ölçekli işten çıkarmalarda çalışanları 60 gün önceden uyarmasını zorunlu kılıyor. Böylelikle yakında işsiz kalacak kişilere yeni bir iş bulmak veya kendilerini yeniden eğitmek için yeterli sürenin sağlanması hedefleniyor. Davayı açan çalışanlardan biri olan John Lynch, karardan 10 Haziran’da haberdar olduğunu ve iş akdinin anında sonlandırıldığını belirtti.

Eski Tesla çalışanlarının avukatı Shannon Liss-Riordan, şirketin insanları bu şekilde işten çıkarmasının “arsız” bir yasa ihlâli olduğunu belirtti. Bazı çalışanlara sadece bir haftalık tazminat ödemesi teklif edildiğini dile getiren avukat, şirketin bu şekilde çalışanlardan feragat belgesi almasını engellemek için çalışıyor.

Dava haberinin gündeme gelmesinin ardından CNBC’ye bir e-posta gönderen Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin maaşlı çalışan sayısını yüzden 10 azaltacağını ve saatlik ücretle çalışan iş gücünü artıracağını belirtti. Maaşlı çalışanların şirketin iş gücünün üçte ikisini oluşturduğunu söyleyen Musk, alınan kararın toplam iş gücünün yüzde 3,5’lik kısmını etkilediğini dile getirdi. Musk, bundan bir yıl sonra şirketin iş gücünün daha fazla olmasını beklediğini de sözlerine ekledi.

İLGİLİ HABERLER