Ulaşım

Tesla eski çalışanları tarafından açılan iki davayla karşı karşıya

Tesla Türkiye

tesla eskiTesla eski çalışanları tarafından açılan iki ayrı davayla karşı karşıya. Söz konusu davaların ilkinde elektrikli otomobil üreticisi, daha önce sabotaj iddiasıyla mahkemeye verdiği bir eski çalışanı tarafından “tehlikeli ve savurgan” operasyonel uygulamalar yapmakla suçlanıyor.

İkinci davada da şirketin karşısında yine eski çalışanları bulunuyor. Tesla’nın alt şirketlerinden biri olan SolarCity’nin çalışanları, sahte satış kayıtlarını ortaya çıkarmalarının ardından işlerinden haksız biçimde atıldıkları gerekçesiyle mahkemenin kapısını çaldı. Elektrikli otomobil üreticisi, her iki davada da yöneltilen suçlamaları reddetti.

Tesla geçtiğimiz haziran ayında daha önce Nevada’daki fabrikasında çalışan teknisyen Martin Tripp’i mahkemeye vermişti. Şirket, Tripp’i sisteme sızarak gizli bilgileri üçüncü taraflara aktarmakla suçlamıştı. Bu iddiaya bir karşı davayla yanıt veren Tripp; iftira, gizliliğin ihlâli ve kasıtlı olarak duygusal bozukluğa yol açma iddiasıyla 1 milyon dolar tazminat talep ediyor.

Business Insider’a bilgi sızdırdığı iddiasını kabul eden Tripp, bunu çevre ve emniyet konusundaki kaygıları nedeniyle yaptığını öne sürdü. Şirketin üretimde yüksek seviyede hurda ve atık oluşturduğunu söyleyen Tripp, Tesla’nın operasyonel uygulamalarını da “tehlikeli ve sinir bozucu” şeklinde tanımladı. Tripp, Tesla CEO’su Elon Musk’ı da kendisini Business Insider’dan rüşvet almış biri gibi gösteren, yalan içerikli bir tweet atmakla suçladı.

İkinci davada ise üç eski SolarCity çalışanı, bir usulsüzlüğü ortaya çıkarmalarının ardından işlerine son verildiğini iddia ediyor. San Diego’daki Yüksek Mahkeme’de görülecek davada, davacı taraf satış hesaplarının şirketin değerini şişirmek ve bazı çalışanların primlerini artırmak amacıyla manipüle edildiğini öne sürüyor.

Davacılar, Elon Musk ve diğer müdürleri durumdan haberdar ettiklerini ve buna rağmen 2017’nin mayıs ayında işlerine son verildiğini belirtti. Tesla ise davacıların iddialarının araştırıldığını ve bu iddiaları destekleyecek kanıtlara ulaşılamadığı yönünde bir savunma yaptı.

Tesla eski çalışanları tarafından açılan davalarla uğraşırken, Çin’e açmayı planladığı fabrikaya dair detaylar da netleşiyor. Şirketin fabrika için 5 milyar dolarlık bir yatırım yapacağı söyleniyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER