Ulaşım

Tesla’dan elektrikli otomobilleri yolda daha uzun tutacak hamle

tesla elektrikli otomobil

Elektrikli otomobillerle ilgili en büyük kaygıların başında batarya kaynaklı menzil sorunları geliyor. Tesla son satın alma hamlesiyle elektrikli otomobil sahiplerinin uzun yol kaygısını aşağıya çekmeyi amaçlıyor. Şirket, merkezi San Diego’da bulunan Maxwell Technologies‘i 218 milyon dolar karşılığında satın aldığını açıkladı. Böylelikle Tesla’nın otomobilleri için daha verimli ve uzun ömürlü bataryalar üretmesi mümkün hâle gelecek.

Batarya performansını geliştirmek, pek çok elektrikli otomobil üreticisinin en büyük hedefi konumunda. Bu alanda faaliyet gösteren şirketler, sürücülerin şarj ihtiyacını en az seviyeye indirmek için çalışıyor. Dolayısıyla Tesla’nın geleneksel lityum iyon piller konusunda uzmanlaşan Maxwell’in peşinden koşmasına çok şaşırmamak gerekiyor.

Maxwell’de görev yapan araştırmacılar Joon Shin ve Hieu Duong, geçtiğimiz yıl kaleme aldıkları makalede “kuru” batarya elektrotları geliştirmeyi başardıklarını ve bu sayede geleneksel batarya tasarımlarına kıyasla emsalsiz bir enerji yoğunluğu ve geliştirilmiş bir çalışma süresine sahip pillerin geliştirilebileceğini belirtmişlerdi. Maxwell’in üretim sürecinde zehirli likit çözücü kullanılmaması da çevre dostu bir yaklaşım olması açısından önem taşıyor.

Tesla elektrikli otomobil üreticilerinin çoğunu cezbeden gelişmiş lityum iyon pillere Maxwell sayesinde hızlı şekilde ulaşabilir. Ancak Maxwell’in Tesla’ya faydaları bununla da sınırlı kalmayacak gibi görünüyor. Maxwell’in ultra-kapasitörlerle yaptığı çalışmaların da şirketin gelecek planlarında yer bulabileceği belirtiliyor. Ultra-kapasitörler sayesinde otomobillerin ihtiyaç duyduğu hızlı güç patlamaları daha hızlı şekilde sağlanabiliyor.

İLGİLİ HABERLER