ManşetlerUlaşım

Tesla elektrikli kamyoneti Cybertruck’ı tanıttı

tesla cybertruck

Tesla için şu sıralar işler yolunda gidiyor gibi görünüyor. 2019’un üçüncü çeyreğinde etkileyici finansal sonuçlar açıklayan şirket, yeni üretim tesisleri kurmak için de hazırlıklarını sürdürüyor. Kendisine yüksek hedefler koymayı sürdüren şirket, ABD’nin Hawthorne şehrindeki tasarım stüdyosunun kapılarını bir kez daha açtı ve Tesla Cybertruck adını verdiği elektrikli kamyonetini tanıttı.

Cybertruck’ın tanıtım etkinliğinde sahneye çıkan Tesla CEO’su Elon Musk, şirketinin hedeflerinden birisinin de “dünyayı daha yeşil bir yer yapmak” olduğunu hatırlattı. Musk, yeni kamyonetin kasasının dayanıklılığını sergilemek içinse araca çekiçle, bilyeli rulmanlarla vurulmasını gösterdi. Cybertruck’ın kasasına silahla ateş edilen bir video da tanıtım etkinliğinde izletildi.

Cybertruck’ın camlarının dayanıklılığını göstermek için yapılan testte ise işler pek yolunda gitmedi. Katılımcılardan biri tarafından yakın mesafede atılan cisim, otomobilin yan camını kırdı. Camın kırılmasına rağmen neşesinden bir şey kaybetmeyen Tesla CEO’su Musk, olayı “Bu durumu bir güncellemeyle düzelteceğiz” esprisiyle karşıladı.

Musk’ın verdiği bilgiye göre, Cybertruck 0’dan saatte 97 kilometre hıza 2.9 saniye gibi kısa bir süre içinde ulaşabilecek. 7 ton yükü çekebilecek olması ise Cybertruck’ı daha ilginç kılan noktalar arasında yer alıyor. Tanıtım etkinliğinde Cybertruck’ın halat çekme oyununda bir F-150’yi ve hızlanma yarışında da Porsche 911’i mağlup ederken gösteren videolar da katılımcılara izletildi.

Cybertruck için üç farklı batarya seçeneği sunuluyor. Söz konusu batarya seçenekleri 400 kilometre üstü, 483 kilometre ve 805 kilometre üstü menziller vadediyor. Cybertruck için Supercharger ile 250 kW şarj desteği mevcut. Elektrikli kamyonetle birlikte bir hava kompresörü de gelecek.

Cybertruck’ın tasarımının oldukça “füturistik” göründüğü rahatlıkla söylenebilir. Tesla’nın tasarım dilini açık şekilde yansıtan elektrikli kamyonet, “geleneksel” olarak tanımlanacak kamyonet sürücülerine pek hitap etmeyebilir. Ancak Tesla’nın hedef kitlesinde kamyonet sürmek isteyen ve aynı zamanda çevre konusunda da duyarlı olan şehirli kullanıcıların olduğu da söylenebilir.

Tesla Cybertruck üretimi ne zaman başlayacak?

Tesla Cybertruck için ön sipariş dönemi şimdiden başlamış durumda. Elektrikli kamyonetin başlangıç fiyatı ise 39 bin 900 dolar olarak belirlendi. Arkadan çekişli bu modelde tek bir motor bulunacak ve tam şarjla 400 kilometreden biraz daha uzun bir mesafe katedilebilecek. 10 bin dolar daha verenler ise dört çekişli ve çift motorlu versiyonun sahibi olabilecek. Bu modelde maksimum menzil 483 kilometre seviyesine yükselecek. 59 bin 900 dolar ödeyenler ise üç motorlu ve maksimum yük çekme kapasiteli versiyonun direksiyonuna oturabilecek. Her üç modelde de sürücüsüz sürüş deneyimi isteyenlerin 7 bin dolar ödemesi gerekiyor.

Tesla Cybertruck üretimine 2021’in sonlarında başlayacak. Üç motorlu versiyonun üretimine başlanması içinse 2022 işaret ediliyor.

İLGİLİ HABERLER