Bilim

Coronavirus tehdidi Tesla’yı da vurdu

tesla coronavirus
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Tesla, Coronavirus tehdidi nedeniyle Çin’in Şanghay şehrindeki fabrikasında üretimi geçici olarak durduruyor. Şirketten yapılan açıklamada, bu kararın Çin hükümetinden gelen talep doğrultusunda alındığı belirtildi.

Tesla, kararı 2019’un dördüncü çeyreğine ait finansal sonuçları değerlendirdiği toplantıda açıkladı. Model 3 üretim takviminde fabrikanın kapatılması nedeniyle yaklaşık 1,5 hafta sarkabileceği belirtilirken, bu durumun şirketin 2020’nin ilk çeyreğindeki kârlılığını da etkileyebileceği ifade edildi.

Tesla, Çin hükümetinin kararından etkilenen tek şirket değil. Çin hükümeti, ülkedeki fabrikaların 9 Şubat tarihine kadar kapalı kalmasına hükmetmişti.

Tesla, Şanghay’daki fabrikasından çıkan otomobillerin sevkiyatına 2019’un sonları itibarıyla başlamıştı. Bu teslimatlar, fabrikayı Çin’deki büyümesi için önemli bir fırsat olarak gören Tesla adına önemli bir başarı olarak tanımlanmıştı. Çin, dünyanın en büyük elektrikli otomobil pazarı olması nedeniyle Tesla adına ayrı bir önem taşıyor.  Teslimatları hızlandırmak amacıyla kurulan fabrika, Tesla’nın ABD ve Çin arasındaki ticaret savaşından da mümkün olduğunca az etkilenmesini sağlamıştı.

Ancak Coronavirus salgını, Tesla’nın Çin’deki operasyonunu geçici de olsa etkileyecek gibi görünüyor.

Tesla Coronavirus salgınından etkilenen tek şirket değil

Yine de, şirket mevcut durumun finansal açıdan kendisini fazla olumsuz etkilemesini beklemiyor. Şirketin finans şefi Zach Kirkhorn, Şanghay’da üretilen Model 3’lerin Tesla’nın kârında küçük bir payının olduğunu belirtti.

Coronavirus salgınının etkilediği tek şirket Tesla değil. Google da Çin’deki ofislerini geçici olarak kapatma kararı aldığını açıklamıştı. Facebook ve Apple ise çalışanlarının Çin seyahatlerini salgın nedeniyle kısıtlamıştı.

İLGİLİ HABERLER