Ulaşım

Tesla Çin’de üretim yapmak için zemin yokluyor

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

tesla cinTesla’nın geçtiğimiz yıl duyurduğu ve önümüzdeki ay üretimine başlamayı planladığı Model 3, daha fazla kişinin elektrikli otomobillerle buluşmasını sağlayacak gibi görünüyor. 345 kilometre menzile, geniş oturma alanına ve otonom sürüş özelliğine sahip otomobil, ABD’de 35 bin dolardan başlayan fiyatlar karşılığında satılıyor. Ancak Tesla için ciddi potansiyel barındıran pazarlardan biri olan Çin’de devletin ithal otomobillere uyguladığı yüzde 25 oranındaki gümrük vergisi nedeniyle bu fiyatlardan söz etmek mümkün değil. Tesla Çin pazarında önünü kesebilecek bu sorunu çözmek için ülkede üretim yapma fikrini değerlendiriyor.

Elon Musk’ın sahibi olduğu elektrikli otomobil şirketi, Çin’deki üretim üssünü ülkenin en büyük şehri Şangay’da kurmak için yerel yöneticilerle görüşüyor. Görüşmelerin ne aşamada olduğu şu an için bilinmiyor.

Tesla için Çin’de üretim yapma fikri pek yeni değil. CEO Elon Musk, 2015’in ekim ayında yaptığı açıklamada Çin’de fabrika kurarak Tesla’nın Çinli müşteriler için maliyetini azaltabileceklerini belirtmişti.

Ne var ki, şirketin fabrika kurmak için yapması gerekenler sadece resmi yetkililerle uzlaşmakla sınırlı kalmıyor. Yabancı bir şirket olduğu için Tesla ülkede kuracağı bir tesisin sadece yüzde 50’sine sahip olabiliyor. Bu da şirketin kendisine bir ortak bulması gerektiği anlamına geliyor.

Tesla Çin pazarındaki ortağı konusunda ipucu vermiş değil

Çin’deki iş ortağının kim olacağı konusunda ipucu vermeyen Tesla, ülkede üretime başlama konusunda da bir tarih işaret etmiş değil. Bu plan hayata geçtiği takdirde Tesla’ya Çin pazarında büyük bir sıçrama imkanı sağlayabilir.

İLGİLİ HABERLER