Ulaşım

Tesla Battery Day etkinliğinden önemli duyurular: 25 bin dolarlık Tesla hedefi

tesla battery day

Tesla’nın Battery Day etkinliğinde CEO Elon Musk bazı önemli duyurular yaptı. Şirketin pillerindeki kobaltı ortadan kaldırmaya yönelik hamleleri, Model S için saatte 320 kilometre hıza ulaşabilen yeni bir Plaid güç aktarma organı ve pilini üretimini modernize etmek için yeni bir katot üretim tesisinin inşa edileceği duyurular arasında yer aldı. Ayrıca Musk, yeni batarya teknolojisi ile Tesla’nın 25 bin dolarlık bir araba yapacağını da söyledi.

Sosyal mesafeli açık hava etkinliğinde Musk ve diğer konuşmacılar, park halindeki arabalarda bulunan Tesla hissedarlarına seslendi. Dinleyiciler de konuşmacıların sözlerini onayladıklarını belirtmek için kornalarını çaldılar. Böylelikle arabalı açık hava sinemalarındakine benzer havaya sahip bir hissedarlar toplantısı düzenlenmiş oldu.

İşte Tesla Battery Day 2020 etkinliğinin önemli duyuruları:

Tabansız pil hücreleri ile Teslalar’ın menzili artacak

Tesla, araçlarının menzilini ve gücünü artıracak kendi “tabansız” pillerini üretmeyi planlıyor. Yeni pilleri kendi bünyesinde üretecek ve Musk bunun maliyetleri düşüreceğini ve Tesla elektrikli otomobillerin satış fiyatını benzinli arabalara yaklaştıracağını söylüyor. Bunun Tesla’nın elektrikli araçların pil paketlerini ölçmek için kullanılan önemli bir ölçü olan kilovat saat başına maliyetini de düşürmesi bekleniyor. Tesla’nın 4860 hücreleri olarak adlandırdığı tabansız hücreler (Tesla, hücreyi birbirine bağlayan şeridi kaldırıyor) pillerini altı kat daha güçlü hale getirecek ve menzili yüzde 16 oranında artıracak.

Tesla şu anda pillerini Panasonic’ten alıyor ve muhtemelen bir süre bunu yapmaya devam edecek. Ancak pil üretimini şirket içine taşımak, bir süredir Musk?ın yapılacaklar listesinde yer alıyor. 2018’de bu hücrelerin kıtlığı, üretim gecikmelerini artırdı. Musk, Panasonic’teki pil üretim hızının hem Model 3 hem de Model Y’nin üretimini yavaşlattığını söyledi.

Model S Plaid 139 bin 990 dolara satılacak ve 2021’de yollarda olacak

Musk bir süredir Plaid motorla ilgili ipuçları veriyordu ve bu, onun Ludicrous modelinin üzerine gelen bir adım olacak. İki şarj arasında 840 kilometreye yaklaşan bir menzile sahip olacak, 0-100 km/sa hızlanma iki saniyenin altında gerçekleşecek ve 320 km/sa maksimum hıza ulaşacak. Model S Plaid’in fiyatı Tesla’nın web sitesinde 139 bin 990 ABD doları olarak veriliyor. Musk geçmişte, bir Plaid versiyonunun “mevcut tekliflerinden daha pahalıya mal olacağını” belirtmişti ki, bu beklenti de gerçeğe dönüşmüş oldu. Model S Plaid 2021 sonlarında yollara çıkmaya başlayacak.

Yeni bir katot üretim tesisi en sonunda geliyor

Musk, Tesla’nın tedarik zinciri maliyetlerini düşürme ve katot üretimini basitleştirme arayışının bir parçası olarak pilleri için Kuzey Amerika’da yeni bir katot tesisi kuracağını söyledi. Bu girişim aynı zamanda, katotları yüzde 76 daha ucuz hale getirecek ve sıfır atık su üretecek süreçlerinde iyileştirmeler getirecek. Şirket ayrıca düşük nikel tedariki nedeniyle de kullandığı katotları çeşitlendirmeyi planlıyor.

Yeni katot fabrikasının nerede inşa edileceğini bilmiyoruz, ancak Musk temmuz ayında Tesla’nın bir sonraki fabrikasının Austin, Teksas’ta olacağını duyurduğunda, gelecekteki projeler için ikinci şehir olan Tulsa, Oklahoma’yı “kesinlikle dikkate alacağını” söylemişti.

Katotlarda kobalt kullanılmayacak

Tesla, katotlarında kobalt kullanımını ortadan kaldırmayı planlıyor. Musk, Tesla’nın mevcut pilleri çok az kullansa da, geçmişte bunu tamamen ortadan kaldırmak istediğini söylemişti. Kobalt, genellikle insan haklarını ihlal eden koşullar altında çıkarılıyor ve bu durum onun yerini alacak başka malzemeler bulmaya yöneltiyor.

Musk, şirketin kobalt kullanmayı ne zaman durduracağına dair bir yol haritası sunmadı, ancak değişikliğin pillerini önemli ölçüde daha ucuz hâle getireceğini söyledi. “İnsanların gerçekten karşılayabileceği arabalar üretmemiz kesinlikle çok önemli,” dedi. “Uygun fiyat, ölçeklendirme şeklimizin anahtarıdır.”

Yeni hedef 25 bin dolarlık otomobil

Tesla, 25 bin dolarlık ABD fiyatına sahip bir elektrikli otomobil üretme hedefi doğrultusunda pil hücrelerinin ve paketlerinin maliyetini düşürmeyi planlıyor. Musk, Tesla’nın yeni “tabansız” pil hücrelerini kullanarak ve hücre içindeki malzemeleri değiştirerek bu hedefe ulaşacağını ve bunun Tesla’nın kilovat saat başına fiyatı “yarıya indirmesine” izin vereceğini söyledi.

Musk’ın Tesla’nın elektrikli arabalarının maliyetlerini önemli ölçüde azaltacağına dair tahminlerini ilk kez açıklamıyor. İlk olarak 2018’de 25 bin dolarlık bir EV sözü vermişti ve bunun üç yıl içinde mümkün olacağını söylemişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER