ManşetlerUlaşım

Tesla ölümlü Model X kazasında Autopilot’ın aktif olduğunu açıkladı

tesla autopilotGeçtiğimiz hafta ABD’nin Kaliforniya eyaletinin Mountain View şehrinde meydana gelen ve bir Tesla Model X’in de karıştığı trafik kazasında, Model X’in sürücüsü hayatını kaybetmişti. Kazanın ardından resmi soruşturmaya ek olarak bir inceleme başlatan Tesla, ulaştığı bilgileri bir blog yazısı aracılığıyla paylaştı. Tesla Autopilot adını taşıyan otonom sürüş sisteminin kaza sırasında aktif olduğunu doğruladı.

Şirketin blog yazısında kaza anına ilişkin olarak şu ifadeler yer alıyor: “23 Mart’ta yerel saatle 09:27’de meydana gelen kazadan saniyeler önce Autopilot’ın aktif olduğu ve uyarlanabilir Cruise Control takip mesafesinin minimuma ayarlandığı görülmektedir. Sürücüye çarpışmadan önce görsel ve sesli olarak çok sayıda uyarı iletilirken, kazadan 6 saniye öncesine kadar sürücünün ellerinin direksiyonda olmadığı anlaşılmıştır. Sürücünün önünde yol kenarındaki beton bariyeri engelsiz görmesi için 5 saniye ve yaklaşık 150 metrelik bir mesafe vardı. Ancak araç kayıtları bu sürede bir aksiyon alınmadığını göstermektedir.”

Şirketin açıklamasında kazalarda çarpışmanın etkisi azaltmak amacıyla yol kenarına yerleştirilen ekstra güvenlik bariyerinin de olay esnasında, daha önce olan başka bir kaza nedeniyle, yerinde olmadığını hatırlattı. Tesla kaza öncesinde sürücünün bariyeri fark etmesinin mümkün olduğunu belirtse de, bu süre içinde Autopilot sisteminin ne yaptığı konusunda bilgi vermedi. Kazada hayatını kaybeden sürücü Walter Huang’in kardeşi ise Walter’ın daha önce otomobilinin kazanın yaşandığı bölgedeki bariyere doğru dönmesinden şikayet ettiğini ve durumu Tesla bayisine bildirdiğini, ancak bayinin otomobili değiştirmediğini belirtti.

Tesla Autopilot sistemi daha önce de çeşitli kazalara karışmıştı. Bu kazalardan birinde hem Autopilot hem de sürücü suçlu bulunmuştu. ABD’nin Pensilvanya eyaletinde meydana gelen bir kazada ise sürücü Autopilot’ı suçlasa da, kaza sırasında sistemin aktif olmadığı belirtilmişti.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER