Ulaşım

Tesla Autopilot için hazırladığı ilk güvenlik raporunu yayınladı

tesla autopilot

Tesla CEO’su Elon Musk, geçtiğimiz mayıs ayında otonom sürüş teknolojisi Autopilot‘un tam anlamıyla ne kadar güvenli olduğunu göstermek için her çeyrekte düzenli olarak taşıt güvenliği raporu yayınlayacaklarını açıklamıştı. Söz konusu raporların ilki yayınlandı. Tesla Autopilot eksenli raporunda fazla detaya girmese de, bazı dikkat çekici noktaları paylaştı.

2018’in üçüncü çeyreğine ait verileri içeren raporda, Tesla sahiplerinin Autopilot devrede değilken her 3 milyon kilometrede bir defa kaza veya çarpışma benzeri bir durum yaşadığını belirtti. Autopilot’un aktif olduğu durumlarda ise kaza veya çarpışma benzeri durumların 5.3 milyon kilometrede bir kez yaşandığı belirtildi.

Tesla söz konusu verileri ABD Ulusal Karayolu Trafiği Güvenliği İdaresi (NHTSA) tarafından paylaşılan verilerle karşılaştırdı. NHTSA’nın verilerine göre, yaklaşık her 792 bin kilometrede bir kez trafik kazası yaşanıyor. Tesla, NHTSA’nın verilerinde kazanın eşiğinden dönülen durumların yer almadığının altını çiziyor. Ancak Tesla da Autopilot’un aktif olduğu araçlarda ne gibi kaza veya kaza tehlikelerinin yaşandığı konusunda detaylı bilgi vermiyor.

Tesla’nın raporunda geliştirilen yeni bir modelle otomobillerden verilerin toplandığı belirtildi. Şirket bu yeni model sayesinde çarpışmanın yaşandığı ana ait kritik istatistiklerin tüm otomobillerden toplanabildiğini ifade etti. Bazı vakalarda kaza verilerinin bu kanaldan kendisine ulaşamayabileceğini doğrulayan Tesla, yine de mevcut sistemin güvenlik raporlarını oluşturmak için en iyi çerçeveyi sağladığının altını çizdi.

Tesla Autopilot güvenlik konusunda ikinci sırada yer alıyor

Consumer Reports’un otonom sürüş sistemlerinin güvenliği konusunda hazırladığı raporda Tesla Autopilot ikinci sırada yer alıyor. Listenin zirvesinde ise Cadillac’ın Super-Cruise sistemi bulunuyor. Kolay kullanımı ve yetenekleri Autopilot’a artı puan kazandırsa da, sürücü dikkatini sağlama konusundaki eksikliğinin Autopilot’ı ikinci sıraya düşürdüğü belirtildi.

İLGİLİ HABERLER