Ulaşım

Tesla Autopilot devrilen kamyona çarpmaktan kaçamadı

tesla autopilot

Sürücüye ihtiyaç duymadan kendi kendine giden otomobiller havalı görünse de, gerçek hayatta bu otomobillerin operasyonu pek kolay olmuyor. İşin içinde insan hayatının olması ve olası bir sorunda can kaybı yaşanma ihtimali, otomatik pilot sistemlerinin sıkı biçimde denetlenmesini zorunlu kılıyor. Bu sistemlerin en popülerlerinden biri olan Tesla Autopilot, karıştığı en son kazayla denetimin ve sıkı güvenliğin önemini bir kez daha görmeye yardımcı oldu.

Tesla’nın otomatik pilot sisteminin adı geçmişte de kazalarla gündeme gelmişti. Bu kazaların ardından sistemin kullanımıyla ilgili uyarılarını ve açıklamalarını netleştiren şirket, sistemin direksiyon başında uyumaya izin vermediğini vurgulamaya çalışmıştı. Autopilot aktifken bile sürücülerin olası bir soruna karşı tetikte olması ve kontrole geçmek için hazır olması gerekiyor. Tayvan’da yaşanan bir olay, bu durum için oldukça net bir örnek teşkil ediyor.

Tesla’sıyla Autopilot aktif şekilde otoyolda ilerleyen Bay Huang, yola devrilen kamyonun kasasına çarpmaktan kurtulamadı. Autopilot’un çarpışmayı engellemek için bir şey yapmadığını belirten Huang, kendisinin kontrolü almaya çalışmasına rağmen başarılı olamadığını dile getirdi. Olay anını gösteren video da Huang’ın aracı durdurmak için bir çaba sarfettiğini doğruluyor. Otomobilin saatte 110 kilometre hızla ilerlemesi, çarpışmayı engellemeyi zorlaştırmışa benziyor.

Tesla Autopilot sisteminin devrilen kamyonu neden fark edemediği konusunda şu an için bir şey söylemek mümkün değil. Ancak büyük bir engelin görülememiş olması, ciddi bir yazılımsal sorunu işaret ediyor. Otomobilin Huang’ın frene basmasına rağmen durmamasının da ayrı bir problem olduğunu belirtmekte fayda var.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER