Ulaşım

Tesla 2022’yi teslimat rekoruyla kapattı

tesla

Tesla 2022’nin son üç ayında 405 bin 278 elektrikli otomobili sahiplerine teslim etti. Bu sayı şirket için yeni bir rekor niteliği taşısa da, Wall Street analistlerinin öngörülerinin altında kaldı. 30 Aralık itibarıyla analistlerin ortak beklentisi, elektrikli otomobil üreticisinin çeyreği yaklaşık 418 bin araç teslimatıyla tamamlaması yönündeydi. Şirket 2021’in son çeyreğinde 308 bin 600 otomobil teslimatı gerçekleştirmişti.

Elektrikli otomobil üreticisi tarafından verilen bilgiye göre, son çeyrekte sahiplerine teslim edilen araçların büyük kısmını Model 3 ve Model Y’ler oluşturuyor. Bu iki modelin toplam teslimat sayısı 388 bin 131 oldu. Aynı dönemde Model S ve Model X’in toplam teslimat sayısı ise 17 bin 147 olarak gerçekleşti. Bu dönemde 439 bin 701 araç üreten şirket, üretim konusunda da bir rekora imza attı.

2022’nin Tesla için daha iyi tamamlanabileceğini söylemek mümkün değil. Elon Musk’ın Twitter’ın başına geçmesinin yol açtığı sıkıntılara ek olarak, şirket büyümeyi yavaşlatabilecek makroekonomik ve lojistik sorunlarla da karşı karşıya kaldı.

2022’de Tesla hisseleri büyük değer kaybı yaşadı

COVID-19 kısıtlamaları Çin’in Şanghay şehrindeki fabrikada üretimi etkilerken, otomotiv pazarında zayıflayan talep de şirket için bir tehdit oluşturmuştu. Tesla’nın son çeyrekte üretimi tamamlanmış araçların nakliyesinde problem yaşadığını hatırlatmakta da fayda var.

Elon Musk’ın Twitter’daki uygulamaları ve Twitter’ın finansmanı için adeta düzenli şekilde Tesla hissesi satması da şirketin borsada ciddi şekilde değer kaybetmesine neden oldu. Aralık ayında şirketin hisselerindeki değer kaybı yüzde 33’ü buldu. Şirket, dördüncü çeyreğe ait finans raporunu 25 Ocak’ta paylaşacak.

İLGİLİ HABERLER