Ulaşım

Tesla 2021’in son çeyreğinde rekor kırmaya devam etti

tesla elektrikli otomobil

2021’i oldukça iyi geçiren Tesla, bu performansını yılın son çeyreğinde de devam ettirdi. Şirketin dördüncü çeyreğe ait finans raporu, Tesla’nın dönemi 5.5 milyar dolar net gelirle tamamladığını gösteriyor.

Bu süreçte Berlin ve Austin’deki fabrikalar için 5.6 milyar dolarlık yatırım yapılması da Tesla’nın başarısını daha dikkat çekici hâle getiriyor. Elektrikli otomobil üreticisinin kendi net gelir hedefini 1 milyar dolar aştığını belirtmekte de fayda var.

Şirket 2021’de 930 bin elektrikli otomobil üretti. Bunların yüzde 99’unu Model 3 ve Model Y oluşturdu. Tesla’nın 2021’de teslim ettiği araç sayısı ise 936 bine çıktı. Supercharger şarj istasyonlarının sayısını da üçte bir oranında artıran şirket, toplam istasyon sayısını 3476’ya yükseltti. Yeni fabrika yerleri arayan elektrikli otomobil devi, henüz adayların listesini açıklamış değil.

Tesla’nın finans raporunun duyurulduğu toplantıda konuşan CEO Elon Musk, şirketin 2022’de yeni bir model çıkarmayacağını hatırlattı. Duyurusu daha önce yapılan yeni Roadster ve Cybertruck gibi modellerin 2022’de yollarda boy gösteremeyeceği daha önce açıklanmıştı. Özellikle çip krizine dikkat çeken Musk, yeni modelleri piyasaya sürmeleri durumunda toplam araç üretiminin de düşeceğini dile getirdi.

Tesla otomotiv endüstrisinin tamamını etkileyen çip krizinden görece daha düşük bir etkiyle sıyrılmış gibi görünüyor. Fremont fabrikasında 600 bin otomobil üreten şirket, Berlin ve Austin fabrikalarının devreye girmesiyle bu sayıyı daha da artırmayı hedefliyor. Tesla’nın Şanghay fabrikasının üretim kapasitesinin de 2022’de artması bekleniyor.

Tesla, 2022’de Türkiye’de de yollarda boy göstermeye başlayacak.

İLGİLİ HABERLER