Teknoloji

Tencent Snap’in yüzde 12 oranında hissesini satın aldı

tencent snapSnapchat’in çatı şirketi Snap, 2017’nin üçüncü çeyreğine ait sonuçlarını hafta içinde açıklamıştı. Ancak şirketteki hareketlilik çeyrek sonuçlarının ilan edilmesiyle bitmedi. Snap tarafından ABD’nin sermaye piyasası kurulu SEC’e gönderilen açıklamaya göre, Çin merkezli Tencent Snap hisselerinin yüzde 12’sini satın aldı.

Snap tarafından SEC’e gönderilen bilgide doğrudan yüzde 12’lik bir orandan bahsedilmiyor. Ancak 145 milyondan fazla hisse alındığı bilgisi, yüzde 12’lik bir orana tekabül ediyor. Tencent’in Snap hisselerinin yüzde 12’lik kısmı için 2 milyar dolar civarında bir rakam ödemiş olduğu düşünülüyor.

Snap’in açıklamasında Tencent’in popüler mesajlaşma platformlarından WeChat’in sahibi olduğu hatırlatıldı. Tencent’in WeChat’ten edindiği tecrübeyi ve fikirlerini Snap ile paylaşmaya hazır olduğu da açıklamada belirtildi.

Tencent, Çin’in teknoloji alanındaki en büyük başarı öyküleri arasında bulunuyor. Şirket son olarak çoğunluk hissesine sahip olduğu China Literature isimli şirketi Hong Kong borsasında halka arz etmiş, China Literature hisseleri halka arzla birlikte yüzde 100 oranında değer kazanmıştı.

8 ay önce halka açılan Snap için ise aynı şeyleri söylemek pek kolay değil. Ana ürünü Snapchat’in kullanıcı sayısını artırmakta sıkıntı yaşayan şirket, uygulamanın tasarımında kapsamlı bir değişiklik yapacağını açıklamıştı. Üçüncü çeyrekte 4.5 milyon yeni günlük aktif kullanıcı kazanan servis, toplam kullanıcı sayısını 178 milyona yükseltmişti.

Üçüncü çeyrek sonuçlarının duyurulmasıyla birlikte Snap hisselerinde yüzde 10 oranında bir değer kaybı yaşandı. Şirketin hisseleri, mart ayında zirveyi görmesinin ardından yüzde 50 oranında değer kaybetti.

Tencent Snap dışındaki Batılı şirketlere de yatırım yapmıştı

Tencent Snap dışında başka Batılı şirketlere de yatırım yapıyor. Çinli teknoloji devi, mart ayında Tesla’nın yüzde 5 oranında hissesi için 1.8 milyar dolar ödemişti. Tencent 2016’da Clash of Clans ve Clash Royale gibi oyunları geliştiren Finlandiya merkezli Supercell’i satın almıştı.

İLGİLİ HABERLER