EğlenceTeknoloji

Tencent’ten Nintendo karakterlerine kanca

nintendo tencent

Tencent, Nintendo karakterlerini kullanarak kendi oyunlarını hazırlamayı istiyor. The Wall Street Journal’da yer alan habere göre; şirket, Çin’in dışındaki gücünü artırmak, ABD ve Avrupa pazarlarına açılmak için konsol oyunları geliştirmeyi planlıyor. Tencent’in bunun için Nintendo karakterlerinin peşine düşmesi ise şirketin güvenli seçim peşinde olduğunu düşündürüyor.

Haberde Tencent’in bu yolla konsol oyunu geliştirmenin inceliklerini de Nintendo’nun mühendislerinden öğrenmeyi istediği belirtiliyor. Ancak bu isteğin taraflar arasında bir anlaşmayı garanti altına almadığını belirtmek gerekiyor. Nintendo’nun oyuncuların deneyimini kısıtlamak adına bile olsa kültürünü ve fikri mülkiyetini katı şekilde savunduğu biliniyor.

Tencent ve Nintendo’nun bu yılın başlarında hayata geçen kurumsal işbirliği ise bu yönde yapılacak bir anlaşmayı daha olası hâle getiriyor. İki şirket, Çin’de Nintendo Switch satmak için işbirliğine gitse de, mevzuat sıkıntıları bu konuda somut adımlar atılmasını engellemişe benziyor.

Nintendo, ortak çalışmaya kapalı bir şirket görünse de, bu tutumunda zaman zaman istisnalar da yapmıştı. Bazı Wii ve GameCube oyunlarını Çin’de Nvidia Shield için çıkaran şirket, DeNa ile birlikte de mobil oyunu Super Mario Run’ı hazırlamıştı. Nintendo, Ubisoft’a da Mario+Rabidds oyununu geliştirme iznini vermişti.

Tencent’in oyun endüstrisindeki gücü de bu işbirliğinin kurulması için bir sebep teşkil edebilir. Çinli internet devi, gelir bakımından dünyanın en büyük oyun şirketi konumunda. Tencent’in bu konuma gelmesinde yayıncılar ve geliştiricilerle yaptığı işbirliği anlaşmaları önemli bir rol oynuyor.

Nintendo formülünü Tencent ile paylaşmayı istemeyebilir

Ancak bu işbirliğinin gerçekleşmemesi için de çeşitli nedenlerin bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Öncelikle Nintendo’nun potansiyel bir rakibe gizli formülünü öğrenme izni vermeye yanaşmayabileceği belirtiliyor. Buna ek olarak, Tencent’in mevcut portföyünün büyük kısmını Çin pazarı için hazırlanmış ve genellikle bilgisayar ya da telefonda oynanan oyunlar oluşturuyor.

Bu oyunların büyük kısmı, oyun içi satın alımlarla kullanıcıların paralarını alıyor. The Wall Street Journal’ın haberine göre, Tencent Nintendo oyunlarını Çin ekosistemine uyarlama gibi bir yaklaşım içinde değil. Buna ek olarak, Nintendo da böyle bir tavra izin verecek gibi görünmüyor. Şirketin yetkilileri, Nintendo oyunlarının oyuncuların parasını almak için tasarlanmadığını vurguluyor.

İLGİLİ HABERLER