Teknoloji

Telegram kripto para operasyonlarını kapatma kararı aldı

telegram gram kripto para

Telegram, yıllar boyunca Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile yaşadığı olayların ardından kripto para odaklı girişimi Telegram Open Network’ten (TON) çıkacağını açıkladı.

Şirketin kurucusu ve CEO’su Pavel Durov kişisel kanalında, “Telegram’ın TON’daki aktif katılımı sona erdi.” şeklinde bir duyuru yaptı. “İsmimi veya Telegram markasını kullanan siteleri veya projelerini tanıtmak için ‘TON’ kısaltmasını kullanları görebilir veya daha önce görmüş olabilirsiniz. Paranız veya verilerinizle onlara güvenmeyin.”

TON, akıllı telefonu olan herkes için merkezi olmayan kripto para hizmetlerini sunmayı amaçlayan bir blok zincir platformu olarak kurulmuştu. Bu açıdan üzerinde yine tartışmalar yaşanan Facebook’un Libra projesiyle benzerlikler taşıyordu.

Geçtiğimiz ekim ayında SEC, Telegram’a Gram olarak adlandırılan kripto parasının satışlarını durdurma talimatını vermişti. Bunun nedeni ise Telegram’ın kripto para ağını faaliyete geçirmesinden önce gerçekleştirdiği 1.7 milyar dolarlık erken jeton satışını kaydettirmemesiydi. Söz konusu para, Telegram’ın Başlangıç Para Arzı öncesi sunum olarak nitelendirdiği ve 2018 yılında gerçekleşen bir dizi işlem sonucunda toplanmıştı. Ne var ki, SEC’in giderek artan detaylı incelemeleri sonucunda Başlangıç Para Arzı süreci (kısmen de olsa) iptal edilmişti.

Durov duyurusunda geçerli kanunlara karşı konuştu, Amerikan mahkemelerinin ABD sınırlarının ötesinde kripto para satışlarını durdurma gücünün olmaması gerektiğini savundu. Ayrıca diğerlerini Telegram’ın verdiği yerinden yönetim savaşında yer almaya çağırdı. “Bu savaş, neslimizin en önemli savaşı olabilir.” dedi. “Bizim başarısız olduğumuz yerde sizin başarılı olmanızı umuyoruz.”

İLGİLİ HABERLER