Teknoloji

Telegram’a kayıt için artık bir telefon numarası gerekmiyor

telegram ios

Telegram, şifreli mesajlaşma uygulamasının gerçek telefon numaraları yerine satın alınabilir, blok zinciri tabanlı numaralar kullanılarak hesap kayıtlarına izin veren 9.2 numaralı yeni bir sürümünü çarşamba günü yayınladı. Buna ek olarak yeni sürüm, yeni sohbetler için bir zamanlayıcıda mesajları otomatik olarak silme özelliğini içeriyor ve forum benzeri Konular (Topics) özelliği için bir yükseltme sunuluyor.

Signal ve WhatsApp gibi diğer uçtan uca şifreli mesajlaşma uygulamalarına benzer şekilde, kullanıcıların Telegram’a kaydolmak için cep telefonu numaralarını kullanmaları gerekiyordu. Telegram, telefon numaranızın bilinmeyen kişiler tarafından asla görülmediğini iddia etse de, yine de yeni özellik, doğası gereği sizi tam anonimlikten kurtaran bir tanımlayıcıdır.

Anonim bir numara edinmek için, Telegram’ın durdurulan kripto çalışmalarının bir yan ürünü olan Toncoin’i kullanmak için ödeme yapılan Fragment blok zinciri aracılığıyla bir numara satın almak gerekiyor. Numarayı satın alabilenler, artık bunu Telegram uygulamasında kullanılabilir. Benzer şekilde şirket, bu yıl yine kripto para ile satılan kısa biçimli ve tahsil edilebilir kullanıcı adlarını açık artırmaya çıkarmıştı.

Telegram, iOS versiyonu için App Store açıklamasında anonim numara özelliğinden bahsetmiyor. Kayıt işlemi sırasında, 888 ülke kodunu manuel olarak girebilirsiniz ve ardından uygulama anonim numaranızı isteyecektir. Telegram’ın Android’deki en son sürümüyle birlikte, “Anonim Numaralar” ülkeler listesi içinde yer alıyor.

telegram kayıt

Bu özelliğin Apple tarafından engellendiğine dair bir gösterge yoktur, ancak şirket daha önce yeni Telegram özelliklerini engellemişti. Ayrıca Telegram CEO’su Pavel Durov, Apple’ı güncellemeleri çok yavaş almakla eleştirmişti. Telegram’da yayınladığı mesajlarda Durov, Fragment’i bir aydan kısa bir süre içinde 50 milyon doların üzerinde satış elde etmiş olan “inanılmaz bir başarı” olarak nitelendiriyor. Durov’a göre, bu para kazanma planları sayesinde, “Telegram, yeni özellikler oluşturmaya ve mevcut özellikleri desteklemeye devam etmek için gereken sunucular, trafik ve ücretler için ödeme yapabilecek”. Durov, “Diğer bazı uygulamalar, kullanıcılarını geliri en üst düzeye çıkarmak için bir araç olarak görürken, biz geliri, kullanıcılarımız için değeri en üst düzeye çıkarmak için bir araç olarak görüyoruz.” dedi.

9.2 sürümündeki diğer yeni eklemelere gelince, Telegram uzun süredir kendi kendini yok eden mesajlar özelliğini bir zamanlayıcı üzerinde çalışacak şekilde genişletiyor. Grup sohbetleri de dahil olmak üzere tüm yeni sohbetler için artık kendi kendini imha eden mesajlar için bir tarih ve saat ayarlayabilirsiniz. Ayarlar > Gizlilik ve Güvenlik > Mesajları Otomatik Sil seçeneğine giderek bu ayarı eski mesajlara da genişletmek mümkündür. Ve Telegram’ın Topics 2.0 özelliği, grup mesajlaşmasının tartışma panosu tarzını sürdürüyor, ancak şimdi katılım sınırını 100 kişinin üzerine çıkarıyor.

Telegram kısa süre önce sesten metne video transkripsiyonları gibi yeni özellikler sunmuştu. Kullanıcılara daha geniş yükleme kapasitesi, reklamsız kullanım ve diğer özellikler sağlayan, aylık 13.99 TL’lik ücrete sahip olan premium hizmetini de başlatmıştı. Şirkete göre, yeni otomatik silme ve SIM kartsız hesap özellikleriyle bu kapalı kaynaklı mesajlaşma platformu nihai gizlilik sağlıyor.

İLGİLİ HABERLER