Teknoloji

Telegram Hamas tarafından kullanılan iki kanala Android’de erişim engeli getirdi

telegram hamas

Telegram Hamas tarafından kullanılan kanallara Android üzerinde erişim engeli getirdi. Söz konusu kararın Google’ın uygulama mağazası kuralları çerçevesinde alındığı belirtildi. CNBC’nin haberine göre, Android cihaz sahipleri Hamas tarafından kullanılan “hamas_com” ve “al-Qassam brigades” (El Kassam Tugayları) isimli kanallara erişemiyor. Hamas tarafından kullanılan “Gaza Now” gibi diğer kanallara erişimde ise şu an için bir engelleme söz konusu değil.

Telegram söz konusu erişim engelinden yukarıda da belirttiğimiz gibi Google’ın kurallarını sorumlu tutuyor. Android kullanıcıları söz konusu kanalların “Google Play Store’dan indirilen Telegram uygulamaları” üzerinde görülemeyeceğini şeklinde bir mesajla karşılaşıyor. Bu da yasağın diğer kaynaklardan indirilen uygulamaları veya diğer platformları kapsamadığı anlamına geliyor.

Google tarafından The Verge sitesine gönderilen açıklamada söz konusu erişim engeli doğrulandı. Şirket, uygulamalarında “terörizmle bağlantılı” şiddet içeriklerine izin verilmemesine yönelik politikasını hatırlattı.

Daha önce hem Meta hem de X, Hamas’la bağlantılı hesapları engellemek için harekete geçtiklerini açıklamışlardı. Ancak farklı içerikler konusunda daha ılımlı bir platform olan Telegram, zorunda kalmadıkça içerik kısıtlama veya engelleme gibi politikalara başvurmamasıyla tanınıyor.

Telegram CEO’su Pavel Durov, 13 Ekim tarihinde yaptığı paylaşımda Hamas tarafından kullanılan kanalları kapatma konusundaki tereddütünü dile getirmişti. Savaşla ilgili haberlerin ele alınması konusunda bir muğlaklık olduğunu belirten Durov, Hamas’ın sivillere saldırmadan önce bölgeyi boşaltmaları konusunda uyarmak için Telegram’ı kullandığını da hatırlatmıştı.

Human Rights Watch tarafından hazırlanan bir rapor ise Hamas’ın aynı zamanda saldırılarının videolarını Telegram aracılığıyla yaydığını belirtiyor. Buna ek olarak, Telegram’ın engellediği kanallardan birinin Hamas’ın askeri kanadı tarafından kullanıldığı öğrenildi.

Telegram Hamas’ın mesajlarının daha çok kişiye ulaşmasını sağlıyor

Telegram şifreleme desteği ve “gevşek” moderasyonu ile popüler bir platform. CNN’de geçtiğimiz hafta yayınlanan bir habere göre, bu süreçte El Kassam Tugayları kanalının takipçi sayısı üçe katlandı. Haberde takipçilerin çoğunun Hamas’ı desteklemeyebileceği, ancak kanalın büyümesiyle birlikte verilen mesajların Telegram’ın ötesine geçme olasılığının arttığı belirtildi. CNN’e konuşan eski bir Meta moderatörü ise Hamas’ın Telegram’a yaklaşımının IŞİD’inkine benzediğini öne sürdü.

Telegram Hamas kanallarına Android dışındaki platformlarda erişim konusunda bir kısıtlama getirmiş değil. Dolayısıyla platformun sadece mecburiyetten dolayı böyle bir aksiyon almayı seçtiği kolaylıkla anlaşılıyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER