Teknoloji

Telegram: Apple Rusya dışındaki ülkelerde de güncellemeleri engelliyor

telegramRusya, geçtiğimiz nisan ayında ülke sınırları içinde popüler mesajlaşma servisi Telegram’a erişimin engellenmesi yönünde bir karar almıştı. Servisi engellemek için yapılan çalışmalar sırasında Amazon ve Google sunucularındaki 15.8 milyon IP de toptan bir engellemeyle karşı karşıya kalmıştı.

Telegram ve Rusya arasındaki krize başka taraflar da dahil olmuş gibi görünüyor. Şirketin CEO’su Pavel Durov, Apple’ın uygulama için hazırlanan güncellemeleri küresel ölçekte engellediğini iddia etti. Uygulamanın güncellenmemesi, iOS 11.4’e geçiş yapan kullanıcıların uygulamadan yararlanırken sorun yaşamasına neden oluyor.

Durov’a göre, Apple’ın güncellemeleri engellemesinin altında Rusya’nın uygulamanın App Store’dan kaldırılmasına yönelik talebi yatıyor. Apple’ın yaklaşımını eleştiren Durov, Rusya’nın uygulamanın kullanıcı tabanında sadece yüzde 7’lik bir paya sahip olduğunu ve Apple’ın nisan ayının ortasından bu yana dünya genelindeki kullanıcıları engellediğini belirtti.

Durov güncellemelerin engellenmesi nedeniyle uygulamanın 25 Mayıs’tan önce GDPR ile tam anlamıyla uyumlu hâle gelmesinin de engellendiğine dikkat çekti. GDPR mevzuatına uyulmaması hem son kullanıcılar hem de Telegram açısından bir problem niteliği taşıyor. Uygulama güncellemeleri genellikle önemli güvenlik yamalarını ve hata düzeltmelerini barındırıyor. Bu engellemenin sürmesi durumunda iPhone kullanıcılarının risklere karşı savunmasının düşebileceği belirtiliyor.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER