Manşetler

Telefonlar için Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü yayınlandı

windows-10-telefon-on-izleme-120215

Geçen hafta sızıntılarını gördüğümüz Telefonlar için Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü yayınlandı. Ne var ki, bu ön izleme sürümünü şu an için sadece altı mevcut Lumia telefonuna yüklemek mümkün oluyor.

Microsoft ilk olarak Lumia 630, Lumia 635, Lumia 636, Lumia 638, Lumia 730 ve Lumia 830 sahiplerine telefonlara özel Windows 10’a ön bakış atmaya olanak sağlıyor. Ancak şirket gelecekte çıkacak Ön İzleme sürümlerinde daha fazla cihazın destekleneceği sözünü verdi.

Ayrıca yazılım devi yayınlanan bu ilk ön izleme sürümünün çok erken safhada olduğunu, yani çeşitli hataların görülebileceğini, her şeyin güllük gülistanlık çalışmayacağını söylüyor. Çeşitli hataların görünmesi bekleniyor, zaten bilinen hatalar ve sorunların listesi de Kaynak bölümünde yer alan bağlantı üzerinden ulaşılabiliyor.

Kullanıcı deneyiminin de çok göz alıcı olduğunu söylemek şu an için mümkün değil. Zaten Microsoft da şu an için kullanıcılara çok fazla beğendirme derdinde değil, şirketin telefonlar için Windows 10 sürümünü erkenden paylaşmasının arkasında yatan neden geri bildirim toplamak ve telefonlar için Windows 10 final sürümünü mümkün olduğu kadar az hata veya açıkla kullanıcılara ulaştırmak.

Yukarıda yer alan tanıtım videosunda da belirtildiği gibi, telefonlar için Windows 10 Teknik Ön İzleme sürümü final sürümde bulunacak özelliklerin sadece küçük bir kısmını barındırıyor. Başlangıç ekranı için tam boyutlu duvar kağıtları, Aksiyon Merkezi içinde daha fazla hızlı aksiyon seçeneği ve etkileşimli bildirimler ilk ön izleme sürümünde bulunan unsurlar arasında dikkat çekiyor.

İşletim sisteminin konuşmadan yazıya çevirme yeteneği önemli derecede iyileştiriliyor, daha güçlü niteliklere sahip Fotoğraflar uygulaması da telefon hafızasındaki fotoğraflarla OneDrive’da depolananları bir arada gösteriyor.

Cortana adlı sesli asistan şu an için sadece ABD ile kısıtlı ve İngilizce diliyle çalışıyor. Bu, Windows Phone 8.1’de sunulan Cortana işlevselliğinden şu an için geriye düşüldüğünü gösteriyor. Aslında Türkiye’deki kullanıcılar için Cortana çok fazla sorun teşkil etmiyor, ne de olsa sanal asistan Türkçe’yi henüz desteklemiyor. Bu arada Microsoft, Windows 10 bitip son kullanıcılara ulaşmaya başladığında Cortana şu anda olduğundan daha yetenekli olacak. Türkçe dil desteğinin gelip gelmeyeceğiyse şu an için bilinmezliğini koruyor.

Gelecek sürümlerde evrensel Office uygulamaları, yeni Mail ve Takvim uygulamaları ve Mesajlaşma uygulamasına doğrudan Skype’ın entegre edilmesi bulunacak.

Eğer yukarıda saydığımız cihazlardan birine sahipseniz ve Windows 10’un telefonlara özel sürümünü şimdiden tatmak istiyorsanız, öncelikle Windows Insider Program’ına kayıt olmalısınız. Daha sonra Windows Insider uygulamasını kurmalı; hemen ardından uygulamayı açıp cihazınızı kaydetmeli ve güncellemeler için beklemelisiniz.

Windows 10’un telefon sürümleri için de, kayıtlı kullanıcılara bütün yeni sürümler, final sürümü de dahil olmak üzere çıktıkça iletilecek.

İLGİLİ HABERLER