Teknoloji

Telefonica ve RIM İspanya’da BlackBerry NFC testlerine başlıyor

NFC tabanlı ödeme sistemleri konusunda İspanya’dan ilgi çekici bir haber var. Bu ülkede faaliyet gösteren mobil operatör Telefonica ve BlackBerry üreticisi RIM, Telefonica Wallet for BlackBerry adı verilen NFC tabanlı ödeme ve kimlik kartı sisteminin testlerine başladıklarını duyurdu. İspanyol mobil operatör 350 çalışanını her biri MasterCard PayPass sertifikası sahibi BlackBerry Bold 9900 ve Curve 9360 cihazlarıyla donattı, ayrıca yerel banka, satıcı, benzin istasyonu ve diğer ürün veya servis satıcılarıyla da işbirliği sözü aldı.

Yapılacak olan testler Telefonica’nın NFC destekli cihazları geniş bir alana yayma planının ilk halkasını oluşturuyor. NFC, yani Yakın Alan İletişimi teknolojisi içinde bulunduğumuz zamanda Japonya ve Güney Kore’de yaygın biçimde kullanılıyor, ancak Avrupa veya Kuzey Amerika için benzer bir durum söz konusu değil. Türkiye’de ise NFC konusunun henüz emekleme aşamasında olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ileride Avrupa’yla paralel şekilde hızlı adımların atılması da olası.

Google, Visa, MasterCard gibi kuruluşların NFC tabanlı ödeme sistemleri konusunda çalışmaları bulunuyor. Telefonica ise bu sistemde ne yapacakları konusunda net bir karar vermiş gibi görünmeyen mobil operatörler içinde kolları sıvayan ilk şirketlerden biri olma sıfatını elde etti. BlackBerry için Telefonica Cüzdan projesi sayesinde mobil operatörlerin NFC desteğini SIM kart üzerinden sunma yaklaşımı da cihaz odaklı bir yaklaşıma doğru kaymaya başlayacaktır. Telefonica’nın açtığı bu yoldan diğer operatörlerin de geleceğini tahmin ediyoruz.

İlgili – Telefonica

İLGİLİ HABERLER