Teknoloji

Teknoloji devleri Rusya sansürüne karşı mücadele ediyor

rusya

rusya-bayrak-050714

Halihazırda ev hapsinde tutulan Rus avukat ve yolsuzluk savaşçısı Aleksey Navalny’nin destekçileri önümüzdeki hafta büyük bir eyleme hazırlanıyor. Kremlin’in bu protestonun gerçekleşmesini istemediğini tahmin etmekse hiç zor değil. Protestonun gerçekleşmesini önlemek için Facebook, Twitter ve Google’dan eylem bilgilerini gizli tutmalarını isteyen Rus yetkililerin çabaları artık sonuçsuz kalacak gibi gözüküyor. Geçtiğimiz hafta gösterinin duyurulmasının ardından harekete geçen Rus mercileri, vakit kaybetmeden engelleme emirleri yayınladı.

Facebook ilk etapta Rusya’dan gelen talep doğrultusunda eylem için oluşturulan sayfaya Rusya içinden erişimi engellese de, gelen eleştirilerin ardından eylem için oluşturulan yeni sayfalara dokunmama kararı aldı. Twitter ve YouTube’a da benzer talepler iletilse de, her iki servis de eylemi destekleyen içerikleri yayınlamayı sürdürüyor.

Putin yönetimi daha önce de “huzur bozucu” olarak tanımladığı içerikler için yayın yasağı talebinde bulunmuştu. Son talebin reddedilmesinin ardından Rusya’nın da Türkiye’nin yolunu izleyerek YouTube ve Twitter’a erişimi tamamen engelleyebileceği belirtilse de, bu durumun gerçekleşmesine pek ihtimal verilmiyor. Eylemden artık herkesin haberdar olduğu göz önüne alınınca olası bir erişim engelinin eyleme olan ilgiyi daha da artıracağını tahmin etmek pek zor değil.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER