Teknoloji

Almanya ve Fransa vergi konusunda teknoloji devlerini sıkıştırıyor

teknoloji devleriAmazon, Apple, Facebook ve Google gibi teknoloji devleri, Almanya ve Fransa tarafından vergi konusunda sıkıştırılıyor. Özellikle bu iki ülke, söz konusu şirketlerden üzerlerine düşen oranda vergi ödemelerini istiyor.

Büyük teknoloji şirketlerinin kendilerini en düşük oranda vergilendiren ülkelerdeki kâr ve maliyetlere odaklanması, Avrupa’da pek çok siyasetçiyi kızdıran noktalar arasında yer alıyor. Bloomberg’e konuşan Fransa Maliye Bakanı Bruno Le Maire, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullanmıştı: “Avrupa’nın ekonomik çıkarlarını daha sıkı biçimde korumayı öğrenmesi gerek. Çin bunu yapıyor, ABD bunu yapıyor. Fransa’da veya Avrupa’da diğer şirketlerin ödediği vergileri ödemeden iş yapamazsınız.”

Teknoloji şirketleri ve ödedikleri vergiler, Avrupa’da uzun süredir tartışılan bir konu. İrlanda ve Lüksemburg gibi ülkeler, büyük şirketleri çekebilmek için düşük oranda kurumsal vergiler uyguluyor. Bu nedenle pek çok büyük şirket, Avrupa merkezlerini bu ülkelere kuruyor. Yasalardaki boşluklardan da yararlanan şirketler, böylelikle diğer Avrupa ülkelerinde ödeyecekleri vergi miktarını da minimuma indirebiliyor.

Ancak şirketlerin bu tutumu; Birleşik Krallık, Fransa ve İtalya gibi ülkeleri “haklarına olduğuna inandıkları” parayı kovalamaktan vazgeçirmiyor. Söz konusu vergi uygulamaları, Apple’ın geçtiğimiz yıl Avrupa Komisyonu tarafından büyük bir cezaya çarptırılmasına neden olmuştu.

Teknoloji devleri ve vergi konusu eylülde masaya yatırılacak

Almanya ve Fransa, kurumsal vergiyle ilgili sıkıntıları geçtiğimiz ay yapılan ikili görüşmelerde gündeme almıştı. Fransız yetkililer, eylül ayında gerçekleştirilecek AB zirvesinde teknoloji şirketlerine yönelik yeni vergi düzenlemesine ilişkin teklifi diğer üyelerle paylaşacak. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, beş yıl içinde Fransa’daki kurumlar vergisi oranını yüzde 25’e indirmeyi planlıyor. Fransa bu süreçte diğer AB üyelerinin de oranlar konusunda Almanya’ya ve kendisine uymasını istiyor.

İLGİLİ HABERLER