Manşetler

Teknoblog’dan geride kalan haftanın özeti: 4-10 Temmuz 2011

Geride kalmakta olan haftaya Samsung’un ekran ve yarı iletken iş kollarını birleştirme kararını almasıyla başladık. Samsung’un gelirlerinin yüzde 44 gibi hatırı sayılır bir bölümünü oluşturan bu iki kolun birleştirilmesiyle özellikle ekran kolunun zayıf performansının eritilmesi hedefleniyor. Samsung’un akıllı telefon alanındaki en büyük rakiplerinden olan HTC ise dünyanın en büyük akıllı telefon üreticisi klasmanında RIM’i yerinden ederek dördüncülüğe yükseldi. Ancak şirketin finansal durumuyla ilgili ihtiyatlı yorumlar gelmeye devam ediyor.

Önümüzdeki dört yıllık dönemde okullarda tablet dönemine geçmeyi planlayan tek ülkenin Türkiye olmadığını, Güney Kore’nin de benzer bir planının bulunduğunu bu hafta öğrendik. Tablet demişken, Samsung’un 10.1 inç’lik Galaxy Tab 10.1 tabletinin gelecek olan güncellemeyle birlikte TouchWiz arayüzünü kazanacağı ortaya çıktı. Hatta haftanın ilerleyen günlerinde Samsung’un yayınladığı resmi Galaxy Tab 10.1 videosu sayesinde TouchWiz arayüzünün tablete özel versiyonunu da görme fırsatı bulduk. iPad cephesinde ise çoklu görev işlevini daha da geliştiren gayriresmi bir uygulamanın varlığı ortaya çıktı. Jailbreak edilmiş iPad’de çalışan bu uygulama sayesinde aynı anda iki farklı uygulama penceresini görüntülemek ve kontrol etmek mümkün oluyordu. Apple’ın akıllı telefonu iPhone 4’ün ilk prototiplerinden birinin eBay’de açık arttırmaya düşmesi de haftanın ilginç haberlerinden oldu.

Apple’ın iOS cihazları için geliştirilen yeni bir jailbreak çözümü olan JailbreakMe hafta ortasında yayınlandı. Alman güvenlik kuruluşu tarafından dikkat çekilen PDF açığından yararlanan JailbreakMe kullanıcılara jailbreak işlemini bir uygulama yüklemek kadar kolay şekilde yapma fırsatı sunuyor. Bu jailbreak aracı yukarıda da belirttiğimiz gibi iOS’teki PDF açığının varlığının keşfedilmesine vesile olduğu denebilir. Apple da yakında çıkaracağı bir iOS güncellemesiyle bu açığı kapatacağını taahhüt etti. Bu arada Android kullanıcıları arasında oldukça ilgili gören Swype adlı sanal klavyenin jailbreak edilmiş iOS cihazlarına özel bir sürümü, bir bilgisayar kurdunun gayretleri sonucunda yayınlandı.

Bu hafta da iPhone ve iPad dedikoduları eksik olmadı. Daha önce çıkan dedikoduları destekleyecek şekilde Apple’ın bu yıl sonuna doğru iPad 2 Plus adı verilen yeni bir iPad modelini tanıtacağı iddiası ortaya atıldı. Bunun dışında Çin’de China Mobile tarafından satılacağı iddia edilen gelecek nesil iPhone’un fotoğrafı ortaya çıktı. Son olarak bugünse, iPhone 5’in 3D desteği barındıracağını iddia eden fotoğraflar internete sızdı.

Cep telefonlarının kansere yol açıp açmadığına dair tartışmalar hâla sıcaklığını koruyor ve henüz bu konuda kesin bir yargıya varılmış değil. İngiltere, ABD ve İsveç’ten uzmanların bir araya gelerek yaptıkları çalışmada ise şimdiye kadar yapılmış olan akademik çalışmaların sonuçlarında cep telefonlarının kansere yol açmadığına dair yargının giderek fazlalaştığına dikkat çekildi.

Apple’ın bu ay içinde çıkması beklenen yeni nesil OS X işletim sistemi Lion’da sanallaştırmaya izin verileceği ortaya çıktı. OS X Lion?ın istemci versiyonunu indiren kullanıcıların VMware veye Parallels gibi araçlar sayesinde tek bir Mac üzerinde bir veya iki sanallaştırılmış kopyayı çalıştırma imkânı bulacağı belirtildi.

Dijital fotoğraf dünyasında da önemli bir satın alma gerçekleşti. Yüksek megapiksel değerlerine ve fiyata sahip olan dijital fotoğraf makineleriyle tanıdığımız Hasselblad’ın Ventizz Capital Fund adlı özel sermaye şirketi tarafından satın alındığı açıklandı. Bu satın almanın sonrasında Hasselblad’ın yeni pazarlara yelken açacağının işaretleri de verildi.

Sony’nin geçtiğimiz nisan ayında duyurusunu yaptığı Android tabletleri S1 ve S2’nin tanıtım videolarından ikincisi de bu hafta içinde yayınlandı. Videoda S1 ve S2 yine başroldeydi, bunun yanı sıra birbirinden ilgi çekici toplar ve raylı düzenekler de videonun sonunda ne göreceğimize dair merakı arttırmaya devam etti.

Facebook ile Google arasındaki giderek kızışan rekabette bu hafta önemli yeniliklerle tanıştık. Google+’ın çıkışından bir hafta sonra Facebook, Skype ile birlikte geliştirdiği görüntülü görüşme servisini tanıttı. Bu servis sayesinde çevrimiçi Facebook kullanıcıları internet tarayıcılarına ufak bir uygulama kurarak birbirleriyle görüntülü görüşme yapma imkânına kavuştu. Bunun yanı sıra Facebook mühendisleri Google+’ın çevre özelliğini gayriresmi şekilde Facebook’a da kazandıran Circle Hack aracını geliştirdi. Öte yandan, Google+’a kaçmaları önlemek isteyen Facebook, bir Chrome eklentisi olan Facebook Friend Exporter‘ın çalışmasını sağlayan yöntemi engelledi.

Turkcell’in Android işletim sistemli T10 hatırı sayılır bir ilgi görmüştü. Şirket, ikinci Android telefonu T20 ile çıtayı biraz daha yükseltiyor. Turkcell T20’nin 600 MHz’lik işlemci taşımasına rağmen Android 2.3 Gingerbread’i düzgün şekilde çalıştırması ilginç. Turkcell T20’nin bir diğer önemli yanı da NFC desteğine sahip olması.

İLGİLİ HABERLER