Manşetler

Teknoblog’dan geride kalan haftanın özeti: 27 Haziran – 3 Temmuz 2011

Geride kalmakta olan 27 Haziran 2011 haftasına Acer’ın tablet satış tahminlerini yeniden düzenlemesiyle başladık. Tayvanlı bilgisayar üreticisi bu yıl içinde piyasaya sürmeyi planladığı tablet miktarına yönelik tahminini yüzde 50 oranında düşürerek 2.5 milyona çekti. Şirketin bu kararı almasında tablet pazarındaki yoğun rekabet etkili oldu.

Apple’ın beklenen gelecek nesil iPhone’uyla ilgili dedikoduların miktarı bu hafta da tatmin edici düzeydeydi. Morgan Stanley analisti Katy Hubert Apple’ın iPhone 5 üretimine yılın üçüncü çeyreğinden itibaren başlayacağını, üretim kapasitesini dördüncü çeyrekte arttıracağını iddia etti. Faaliyetlerine son veren hacker grubu LulzSec’in ulaştığı AT&T dokümanları ise mobil operatörün LTE açılımında iPhone 5 ve iPad 3’ün de rolü olduğunu işaret ediyordu. Haftasonu derlediğimiz son dedikodular ise ortalığın karışık olduğunu, Apple’ın hem iPhone 5’i hem de iPhone 4S’i aynı zamanda sürme ihtimali olduğunu gösteriyordu. Gelecek nesil iPhone ile ilgili dedikodular gelmeye devam ederken, birinci nesil iPhone’un dördücü yaşını kutladığı bir haftayı da geride bırakıyoruz, iPhone 2G sayesinde biraz geçmişi andık. iOS 5’in beta sürümünde keşfedilen bir detayın ise Apple’ın iOS cihazlarında eski sürümlere dönme yolunu kapatabileceği iddia edildi, ki bu özellikle cihazını jailbreak edenler için kötü bir haber sayılır.

Apple’ın yeni bir TV ile oturma odalarındaki yerini sağlamlaştıracağına dair iddialar ise bu hafta ortaya çıkan iTV patent başvurusuyla biraz daha destek kazanmış oldu. iPad cephesinde ise, App Store’daki tablet uyumlu uygulama sayısı 100 bini geride bıraktı. iPad 2’yi jailbreak ettiği öne sürülen bir aracın varlığı da ortaya çıktı.

Geride kalmakta olan hafta Google için de oldukça renkliydi. Arama devi, Facebook karşısında geride kaldığı sosyal mecrada yeni bir girişimini bu hafta içinde faaliyete geçirdi. Google+, kullanıcılara kuracakları çevreler yardımıyla birbirleriyle etkileşim içinde olma fırsatı hedefliyor. Davetiye usulüyle faaliyete geçen ve fazlasıyla ilgi gören Google+’ın bu haftanın baş kahramanı olduğunu söylesek yanlış olmaz. Bu arada Teknoblog olarak biz de Google+’daki yerimizi almış bulunmaktayız. Aslında Google’ın yenilikleri sadece bununla bitmedi. Gmail, Takvim ve mobil web sitesinin de aralarında olduğu tüm servislerinin arayüzünü yenileyen Google, “What do you love?” adını verdiği Google servisleri odaklı yeni portalını da faaliyete geçirdi. Google’ın gözüne kestirdiği rakibi Facebook ise, gelecek hafta çarşamba günü bir toplantı düzenleyerek yeni bir servisi açıklayacağını duyurdu. Sosyal ağ devi bu şekilde Google’dan rol çalmayı da hedefliyor olmalı. Android cephesinde ise, mobil işletim sisteminin babası rolündeki Andy Rubin, geçtiğimiz salı günü günde 500 binin üzerinden yeni Android cihazının aktifleştirildiğini Twitter üzerinden açıkladı. İtalyan teknoloji markası Olivetti, OliPad 110 adını verdiği yeni Android Honeycomb tabletini görücüye çıkarırken, Türkiye’de Motorola Xoom’u piyasaya sunan Türk Telekom da Cem Yılmaz’lı yeni reklam ile Android tableti daha geniş kitlelere tanıtmaya başladı. Skype’ın Android uygulaması ise kısıtlı sayıdaki cihaza video görüşme imkânı sunan yeni bir güncellemeyle Android Market’teki yerini aldı.

Apple’ın bir önceki hafta yayınladığı Final Cut Pro X’in video yapımcılarını pek de memnun etmediği ortaya çıktı. Konuyla ilgili olarak haftanın ortalarında bir açıklama yapan Apple memnun kalmayanlara paralarını iade etmeye başladığını, ancak her altı ayda bir yapacağı güncellemelerle bu yazılımı daha iyi hâle getireceğini duyurdu. Final Cut Pro X’in bu durumundan yararlanmak isteyen Adobe ise kendi yazılımı Premiere Pro’ya geçenlerin ne kadar rahat ettiği konulu bir tanıtım kampanyası ve Final Cut Pro sahiplerine yüzde 50 indirim gibi kampanyalarla Apple’dan müşteri kapmaya çalıştı.

HTC’nin ABD’de piyasaya sunduğu üç boyutlu ekrana sahip akıllı telefonu HTC EVO 3D’nin Avrupa’da satışa çıkacağı duyuruldu. HTC’nin bir diğer Android cihazı Incredible S ise Avea önderliğinde Türkiye pazarına giriş yaptı. Google’ın yıl sonunda çıkarması planlanan yeni Nexus cihazının adının Nexus Prime olacağı ve Android Ice Cream Sandwich ile çalışacağı da kulaktan kulağa yayılmaya başlandı. Samsung’un bir sonraki Android akıllı telefonu Galaxy Z‘nin varlığı da İsveç’te ortaya çıktı.

Nokia cephesinde ise yeniden yapılanma süreci devam ediyor. Şirket ABD ve İngiltere’deki çevrimiçi mağazalarını kapattı. Ağustos ayı sonu itibariyle de Japonya pazarından çıkma kararı aldı. Bu yılın sonlarına doğru çıkması beklenen Windows Phone cihazlarına özel Nokia uygulamalarının başlangıçta Nokia’ya özel olacağı, ancak eninde sonunda diğer üreticilerin WP cihazlarında da çalışacağı bilgisi verildi.

HP TouchPad’i geçen cuma günü ABD’de satışa sunan HP’nin Windows 8 tabanlı tablet üretmeyi düşündüğü de haftanın gelişmeleri arasında yer alıyordu. Bu arada haftasonunda Samsung’un Apple’a karşı açtığı patent davasından vazgeçtiği haberi düştü.

İLGİLİ HABERLER