Manşetler

Teknoblog’daki kesintinin perde arkası: Felaketten nasıl kurtulduk?

plusclouds
Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

pluscloudsTeknoblog geçtiğimiz cumartesi günü öğle saatlerinden pazartesi günü öğleden sonraya kadar, 48 saatten daha uzun bir zaman boyunca erişime kapalı kaldı. Servis sağlayıcımız PlusClouds tarafından gerçekleştirilen zorlu ve hummalı bir çalışma sonucunda tekrar eskisi gibi hizmet vermeye devam ediyor.

Barındırma hizmeti aldığımız ve verdikleri hizmetten büyük memnuniyet duyduğumuz PlusClouds’ın, başka servis sağlayıcıları ve sistem şirketleriyle birlikte hizmet aldığı, Telecom Italia Sparkle’ın MedNautilus Türkiye tarafından yönetilen Yenibosna?daki yeni nesil veri merkezinde geçtiğimiz haftasonu yaşanan elektrik kesintisi, arkasından birtakım olayları zincir şeklinde tetikledi ve sonuç olarak “felaket” olarak nitelendirilebilecek bir duruma yol açtı.

PlusClouds ekibi, üç gün boyunca gösterdikleri yoğun çaba sonucunda tüm sistemleri eski hâline getirdi ve bunun sonucunda Teknoblog’un da aralarında bulunduğu, hizmet verdikleri tüm web siteleri ve diğer servisler eski hâline döndü. Aşağıdaki tabloda da görüldüğü gibi, kesintiden sadece Yenibosna Veri Merkezi üzerinde bulunan sistemler etkilendi, diğer veri merkezleri normal akışında işledi. Ayrıca coğrafi yedekleme yapan müşteriler de kesintiden hiçbir şekilde etkilenmedi.

pluscloudsPlusClouds, açtığı özel sayfa aracılığıyla kesinti ve sonrasında yapılan tüm çalışmalar bir zaman akışı şeklinde sunuyor. Buna göre, her şey 7 Mayıs Cumartesi günü öğleden önce 11:13’te elektriğin kesilmesiyle başladı, bununla birlikte olaylar birbirini izledi. Biz ise Teknoblog’a erişim sıkıntısının yaşandığını öğlen 12’ye doğru fark ettik ki, PlusClouds’ın zaman çizelgesi de bizim sıkıntı yaşandığını hissettiğimiz zaman noktasını destekliyor.

PlusClouds’ın hazırladığı ve epey ilgi çekici görünen hikayeye bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ekip tüm sunucuların içindeki verileri bitler noktasından toplayarak diskleri yeniden oluşturmuş ve kurtarılan bu disklerle sunucuların hepsi yeniden kurulmuş, ağ yapıları tekrar oluşturulmuş. Anlayacağınız, kısa süre içinde sıfırdan bir veri merkezi yapısı kurulmuş.

Aynı veri merkezinden hizmet alan başka bazı servis sağlayıcısı ve kuruluşları veri kaybına uğrarken, PlusClouds yaptığı sıkı ve hummalı çalışma sonucunda sistemlerini, herhangi bir veri kaybına uğramadan kurtarmayı ve eski işlerliğini kazandırmayı başarmış.

Sonuç olarak ortada milyarda bir ihtimalle gerçekleşebilecek istenmeyen bir durum var. Ancak PlusClouds, deneyimli ve donanımlı kadrosu sayesinde bu durumun üstesinden çok kısa sayılabilecek sürede gelmeyi başardı. Teknoblog olarak PlusClouds’tan her anlamda büyük destek görüyoruz ve onlarla birlikte çalıştığımız için sonuna kadar memnunuz. Yaşanan bu son olay da onlara olan güvenimizin ve memnuniyetimizin boş olmadığını açık şekilde gösteriyor.

İLGİLİ HABERLER