İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Turkcell T11 – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

Geçtiğimiz yılın ortalarında piyasaya sürdüğü Turkcell T20 ile büyük bir ilgi çeken, insanların akıllı telefonlarla tanışmasına aynı zamanda NFC teknolojisine ayaklarının alışmasına yardımcı olan Turkcell bu misyonunu 2012’nin hemen başında çıkardığı Turkcell T11 ile devam ettiriyor. T10 çıktıktan sonra T20‘yi görünce Turkcell’in yukarı doğru giden bir güncelleme çizgisi izleyeceğini düşünmüştük, bu noktada Turkcell T11’i görmek biraz sürpriz oldu. Ancak 389 TL’lik peşin satış fiyatı ve teknik özelliklere bakıldığında Turkcell T11 akıllı telefonla buluşmayı planlayan kişilerin seçenekler listesinde ilk sırada yer almayı hedefliyor.

Turkcell T10 ve T20’yi Huawei üretmişti. T11’de ise Turkcell’in ZTE gibi farklı bir Çinli üreticiyle işbirliği yaptığını görüyoruz. Turkcell T20 gibi Turkcell T11 de çeşitli Turkcell uygulamaları, servisleri ve tabii ki NFC ile donatılmış durumda. Pekiyi, Turkcell T11 akıllı telefona geçiş yapmayı düşünen kitleleri ne kadar etkileyebilir. Makul fiyatı karşılığında sunduğu özellikler tatmin edici mi? Yazının devamındaki Turkcell T11 incelemesinde bu soruların cevaplarını bulacaksınız.

Video: Turkcell T11 İncelemesi

Galeri: Turkcell T11 İncelemesi
[nggallery id=815]

Donanım

Turkcell T11, 102 x 55 x 14.55 mm.’lik boyutları ve 100 gr. ağırlığıyla ele rahatlıkla sığan, hafif bir telefon. Cihazın arka tarafını kaplayan yumuşak plastik kapak kullanıcıya oldukça farklı bir kullanım hissi veriyor. 389 TL’lik nispeten düşük fiyatına karşılık Turkcell T11’in iyi bir malzeme kalitesine sahip olduğunu söyleyebiliriz. Telefon sıradan bir telefon havasında değil.

Turkcell T11’in önünde 2.8 inç’lik ekran yer alıyor. Ekranın altında ise bir tuş şenliği mevcut. Kapasitif dokunmatik Android navigasyon tuşları ara, menü ve geri ekranın hemen altında yer alırken bu kümenin altında üç tane basmalı tuşun yerleştiğini görüyoruz. Ortada ana ekran tuşu, bunun sağında ve solunda ise çağrı kabul etme ve reddetme tuşları yer alıyor. Çağrı kabul etme tuşuna herhangi bir uygulama veya menü ekranındayken bastığınızda karşınıza tuş takımı çıkıyor, bu sayede arama işlevini hızlı bir şekilde kullanabiliyorsunuz.

Turkcell T11’in sol kenarında microUSB portu, sağ kenarında ses kademe tuşu, üstte güç butonu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Çağrı bitirme tuşunun hemen altında da mikrofon dikkat çekiyor. Turkcell T11’in arkasını kaplayan yumuşak plastik kapağın üzerinde 3.2 megapiksel kamera ve hoparlör için açılmış delikler bulunuyor. Kapağı kaldırdığınızda ise karşınıza Turkcell T11’in 1100 mAh’lik bataryası bulunuyor. mini SIM kart yuvası bataryanın altında yer alırken microSD kart yuvası arka kapağın altında sol kenarda kalacak şekilde konumlandırılmış. Bu da cihazın microSD kartını cihazı kapatmadan değiştirebileceğiniz anlamına geliyor. Cihazın kutusundan 2 GB’lık microSD kart yuvasının çıktığını da bu noktada belirtelim.

Turkcell T11’de 2.8 inç, 320 x 240 çözünürlüklü TFT kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın giriş seviyesi bir akıllı telefonda yer alacak seviyede olduğunu belirtelim, kalitesi vasat. 2.8 inç’lik ekranda QVGA çözünürlük sayesinde diğer 320 x 240 çözünürlüklü ekranlara göre biraz daha keskin görüntülerin sunulduğunu söyleyebiliriz. Ekranın görüş açısı çok yüksek değil, ekrana hafif yandan bakmaya başladığınızda renklerin değişmeye başladığını farkedeceksiniz.

Turkcell T11’in içindeki bileşenlere baktığımızda giriş seviyesi bir Android telefonunda rastladığımız standart özellikler bulunuyor. 600 MHz işlemci, 256 MB RAM, 160 MB dahili bellek bulunuyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi cihazın kutusundan 2 GB kapasiteli bir microSD kart çıkıyor. Kablosuz bağlantı tarafında 802.11b/g Wi-Fi, Bluetooth, HSDPA 7.2 Mbps (900 / 2100 MHz) desteği yer alıyor. Bu Turkcell telefonunda da NFC (Yakın Alan İletişimi) desteği yer alıyor.

Yazılım

Turkcell T11’de Android 2.3.5 Gingerbread işletim sistemi yüklü geliyor. Bunun üzerinde Turkcell’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü çalışıyor. Turkcell T11’in beş farklı sayfadan oluşan bir ana ekranı var ve bu ana ekranlar çeşitli Turkcell bileşenleriyle doldurulmuş şekilde geliyor. Ayrıca kullanıcıların sıklıkla kullanacağını düşündüğü uygulamaları belirleyen Turkcell bunların kısayollarına da bir ana ekran sayfası ayırmış.

Turkcell’in ne kadar Android uygulaması varsa, hepsi T11’e önceden yüklenmiş. Turkcell Nimbuzz Facebook, Windows Live Messenger, Google Talk, vb. anında mesajlaşma servisleri üzerindeki kullanıcılarla veya SMS üzerinden mobil telefon kullanıcılarıyla tek bir yerden mesajlaşma fırsatı sunuyor. Videobul internetteki popüler video paylaşım servislerindeki videoları bulup izlemeye olanak sağlarken Güncel de farklı kategorilerdeki haberleri derleyip Turkcell T11 kullanıcılarının cebine getiriyor. Turkcell Müzik uygulaması internetten şarkı dinleme, indirme veya çalan şarkıları belirleme işlevini görüyor.

Turkcell Yedek uygulaması cihazınızdaki kişi rehberi kayıtlarını Turkcell sunucularıyla eş zamanlama imkanı sunuyor. Mobil TV uygulaması sayesinde Turkcell Mobil TV servisini kullanarak hareket hâlindeyken TV izleyebilirsiniz. Online İşlemler uygulaması Turkcell hattınızla ilgili işlemleri yapmanıza yardımcı olurken, Rehber+ uygulaması telefonun standart kişi rehberi özelliğini Twitter, Facebook veya LinkedIn gibi sosyal ağlarla zenginleştiren bir uygulama. Pusula uygulaması sayesinde çevrenizde ne var ne yok, bunları görebilirsiniz. Akşam Gazetesi ve Turkcell’in web sitelerine ait kısayollar da uygulama menüsüne eklenmiş.

Turkcell T11’de yer alan NFC desteği Turkcell Cep-T Cüzdan uygulaması sayesinde yararlı bir araca dönüşüyor. Bu uygulama kredi kartı, seyahat kartı, mağaza kartı gibi farklı kartların bilgilerini depolayarak işlemlerin bu kartlar yerine Turkcell T11 tarafından gerçekleştirilmesini sağlayarak. Turkcell T11, MasterCard PayPass’in kullanıldığı noktalarda temassız ödeme yapmaya imkân tanırken, Bank Asya’dan edindiğiniz KGS kartının bilgilerini Cep-T Cüzdan uygulamasına tanıtarak köprü veya otoyollardaki KGS gişelerinden geçerek KGS kartı yerine Turkcell T11’i sisteme okutarak yola devam edebilirsiniz. Yalnız, Turkcell Cep-T Cüzdan’ı kullanmak için mevcut SIM kartınızı Cep-T Cüzdan uyumlu 256K SIM kartla değiştirmeniz gerekiyor. Bu değişim işlemi Turkcell İletişim Merkezlerinde ücretsiz olarak yapılmakta.

Turkcell T11’de KolayKazan adlı ilginç bir servis de bulunuyor. Turkcell KolayKazan, kullanıcılara yaptıkları telefon görüşmelerinden sonra reklam gösteren ve bu reklam gösterimi karşısında konuşma ve SMS kazandıran bir uygulama. Kullanımı ücretsiz olan bu uygulamadan yararlanmak için açılış sayfasında karşınıza çıkacak mesaj ekranında EVET’i seçmeniz yeterli. Bedava dakika ve SMS için herşeyi göze alabilecekler için KolayKazan çekici bir uygulama gibi görünüyor.

Turkcell T11’e Android Market aracılığıyla binlerce ücretsiz Android uygulamasını indirmek mümkün. Android Market’in yanı sıra bir de Turkcell’in kendi uygulama mağazası olan Turkcell T-Market bulunuyor. Turkcell T-Market’te Turkcell uygulamalarının yanı sıra genellikle yerli üreticiler tarafından geliştirilmiş Android yazılımları ve oyunlar bulunuyor. Ücretsizlerin yanında ücretli içerikler de yer alıyor. Ücretli uygulama ve oyunları indirirken mağaza sizden ekranda gösterdiği kodu onun hemen altında yer alan metin alanına girip onaylamanızı istiyor. Bundan sonra indirme işlemi başlıyor. Ücret ise telefon faturasına yansıyor.

Turkcell T11’deki Turkcell uygulamalarını Turkcell mobil internet bağlantısını kullanırsanız karşınıza herhangi bir kimlik doğrulama ekranı çıkmıyor. Ancak telefonu Wi-Fi şebekesi üzerinden internete bağladığınızda karşınıza Turkcell Şifre giriş ekranı gelecektir. Bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Android Market’in varlığı telefonda Google uygulamalarının da varolduğu anlamına geliyor. Gmail, Google Haritalar, Google Talk gibi uygulamalar Turkcell T11’de yüklü geliyor. Bu arada Turkcell T11’in uygulama menüsünde yer alan Dosya Yöneticisi ve Görev Yöneticisi uygulamaları sayesinde telefonun bellek ve depolama alanı yönetimleri de düzgün bir şekilde yapılıyor.

Kamera

Turkcell T11’in arkasında 3.2 megapiksel kamera yer alıyor. Bu kameranın kullanılmasını sağlayan Kamera uygulamasının kullanışlı olduğunu belirtelim. Ekranın sağ altında parmağın rahatlıkla kontrol edebileceği bir çekim tuşu, onun üstünde fotoğraf ve video çekim işlevleri arasında geçiş sağlayan bir anahtar yer alıyor. Ekranın soluna ise çeşitli ayarları yapmaya olanak sağlayan kontroller yerleştirilmiş. Ekranın üstünde pozlama ayarını yapmayı sağlayan bir çubuğun bulunması da doğrusu ilginç.

Turkcell T11’in kamerası sabit odaklı, bu da özellikle yakın çekimlerde istenen performansın alınmasını önlüyor. Işık şiddetinin yüksek olduğu ortamlarda tatmin edici fotoğraflar çekmek mümkün, ancak beyaz ve benzeri açık renklerde patlamalar göze çarpabiliyor. Bunu engellemek için kolay erişilebilir yerde olan ayar mekanizması yardımıyla pozlamayı ayarlamakta fayda var. Gece veya düşük ışıklı ortamlarda gürültü seviyesinin düşük olması şaşırtıcı. Ancak bu gibi ortamlarda çekim yaparken telefonu yeterince sabit tutmaya özen gösterin ki, ortaya düzgün fotoğraf çıksın.

turkcell-t11-kamera-00001

Galeri: Turkcell T11 Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=816]

Turkcell T11, 320 x 240 çözünürlükte video kaydı yapabiliyor. Günümüzün şartlarına göre düşük bir çözünürlük, ancak çeşitli anları sosyal ağlar üzerinden paylaşmak isterseniz, T11’in kamerası işinizi görebilir. 1 dakika uzunluğunda bir videonun büyüklüğü 3.5-4.0 MB arası değişiyor, bu videonun mobil şebeke üzerinden aktarılması sırasında kotadan fazla tüketim olmayacaktır.

Video: Turkcell T11’in Kamerasıyla Örnek Video

Mobil İnternet ve Multimedya

Diğer Android telefonlarında olduğu gibi Turkcell T11’de de Android’in varsayılan internet tarayıcısı bulunuyor. Mütevazi donanımına rağmen Turkcell T11’in internet tarayıcısı düzgün bir şekilde çalışıyor. Sayfa üzerinde parmakla kaydırma, yakınlaştırma gibi işlemler pürüzsüz şekilde yapılıyor. Ekran boyutunun küçük, çözünürlüğünün düşük olması nedeniyle web sitelerinin mobil versiyonları tercih ediliyor. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi masaüstü versiyonların gösteriminde problem yok. Adobe Flash Lite desteği sayesinde Flash tabanlı animasyon ve videoları görüntülemek de mümkün.

Turkcell T11’in multimedya işlevlerinin çok zengin olduğu söylenemez. Yine de, cihaz MP3, WAW, AAC, eAAC+  gibi sık kullanılan müzik formatları ve MPEG4, H.264, 30 fps QVGA video formatlarını destekliyor. Cihazın uygulama menüsünde bulacağınız Müzik ve Videolar uygulamaları multimedya deneyiminin başlıca notkalarını oluşturuyor. Ayrıca Turkcell Müzik, Videobul ve Mobil TV uygulamaları sayesinde de internet üzerinden içerik tüketiminde de bulunabilirsiniz. Bu arada Turkcell T11 satın alanlara Turkcell Müzik üzerinden ücretsiz 50 şarkı indirme hakkının verildiğini de beliretlim.

Turkcell T11’in arkasında yer alan hoparlörün ses şiddetinin tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz. Cihazın kutusundan çıkan kulaklıklar idare eder, verdiği ses kalitesi mükemmel değil. Ancak bunun biraz da cihazın kulaklık çıkış seviyesinin düşük olmasının da rolü var.

Performans ve Batarya

Turkcell T11’de 600 MHz’lik mütevazi bir işlemci ve 256 MB RAM bulunuyor. Ancak Turkcell mühendislerinin yaptığı optimizasyon sayesinde Turkcell T11’de yüklü olan Android 2.3.5 Gingerbread sürümü düzgün bir performans gösteriyor. Dokunmatik ekranın tepkiselliği oldukça iyi, menüler arasındaki geçiş hızlı, test ettiğimiz süre boyunca cihazın ciddi bir takılma veya kilitlenme yaşadığına tanık olmadık. Donanımın düşük profilli oluşu sadece video izlemek isteyenleri biraz hayalkırıklığına uğratabilir.

Turkcell T11’deki 1100 mAh’lik bataryanın kapasitesi düşük gibi görünse de, cihazın düşük donanım gücü ve ekranı göz önüne alındığında bu kapasitedeki batarya cihazı yeteri kadar taşıma başarısı gösteriyor. Turkcell T11 yoğun kullanımda bile bir günü rahatlıkla çıkarabilecek yeterliliğe sahip, eğer ekran parlaklığı kısma, 3G’yi gereksiz durumlarda kapatma gibi yollar izlerseniz, cihazın bataryasını ikinci güne de taşıyabilirsiniz.

Turkcell T11’in görüşme kalitesine de değinecek olursak, herhangi bir çağrı düşmesi, vs. yaşamadık. Hoparlörün ses kalitesinin mükemmel olduğu söylenemez, ses şiddeti biraz düşük gelebilir, bu nedenle maksimum ayarda kullanmakta fayda var. Mikrofonu ise iyi, sesiniz karşı tarafa net ve anlaşılır şekilde ulaştırılacaktır. Ekranı açmak için üstteki güç butonunu kullanmak zorunda olmak ise biraz can sıkıcı, keşke ana ekran tuşu gibi başka tuşlar da aynı işlevi görseydi.

Video: Turkcell T11 Kutusundan Çıkıyor

Sonuç

Turkcell T11 piyasada 389 TL’ye satılan giriş seviyesi Android telefonu. Temel hedefiyse insanların ayağını akıllı telefonlara alıştırmak, onların mobil interneti ve mobil servisleri daha fazla kullanmasın sağlamak. Turkcell’in sunduğu uygulamalar ve düzgün şekilde çalışan mobil internet tarayıcısı sayesinde bu hedefine ulaşabilir. Multimedya açısından Turkcell T11’den pek fazla şey beklememek gerekiyor. Akıllı telefonla tanışmak isteyenler için Turkcell T11 hem fiyat hem de performans açısından uygun bir seçim sayılır. Üstelik barındırdığı NFC desteği ve Turkcell Cep-T Cüzdan servisi sayesinde temassız ödemelere ve KGS gişelerinden kart yerine telefonu okutarak geçişlere imkân vermesi de Turkcell T11’in aynı segmentteki rakiplerine göre artısı sayılır.

turkcell-t11-unboxing-00002

Turkcell’in giriş seviyesi Android telefonları kullanıcılardan fazlasıyla ilgi görüyor, ancak mobil operatörün pazarın 800-900 TL civarındaki fiyat segmentine konumlandıracak bir ürün sunması, böylelikle Turkcell Android deneyimini, biraz daha yüksek profilli donanımla kullanıcılara sunması da yerinde bir hamle olurdu. Aslında şirket bu şekilde ayağı akıllı telefonlara alışan müşterinin daha sonra gerçekleştireceği terfilerde de Turkcell ile devam etmesi sağlanabilir.

İLGİLİ HABERLER