İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Sony Ericsson Xperia Neo – Galeri & Video

sony-ericsson-xperia-neo-8mp-00034Birkaç yıl öncesinin popüler cep telefonu markalarından Sony Ericsson’dan son birkaç yıl çok da rekabetçi olmayan cihazlar görür olmuştuk. Üstelik bu cihazların çoğu Türkiye’de piyasaya sürülmemişti. Çünkü Sony Ericsson Türkiye’deki ticari faaliyetlerini minimum seviyeye indirmişti. Ancak şirketin bu yılın başı itibariyle yepyeni cihazlarla kuvvetlendirdiği Xperia serisiyle birlikte hem dünya genelinde hem de Türkiye’de iddialı bir Sony Ericsson karşımızda duruyor.

Sony Ericsson Xperia serisinin yepyeni üyeleri art arda geldi. Bunlardan ilki CES 2011’de tanıtılan Xperia Arc oldu. Bundan sadece bir ay sonra Xperia Play, Xperia Neo ve Xperia Pro cihazları karşımıza çıktı. Android 2.3 Gingerbread ile çalışan bu cihazlar önümüzdeki haftalarda birer birer Türkiye piyasasına girmeye hazırlanıyor. Türkiye pazarında marka bilinirliği yüksek olan Sony Ericsson ile yıldızı giderek yükselen Android’in bir araya gelişi beklenen sinerjiyi yaratacak mı, bu merak konusu… Bunu görmek için bu cihazların performansını görmemiz gerekiyor. Test merkezimize gelen ilk cihaz olan Xperia Neo ile Sony Ericsson’un Android 2.3 Gingerbread ile neler yaptığını görme fırsatı bulduk. Neo, şirketin Türkiye’de eski günlerine kavuşmasına yardımcı olacak mı? Sağlam bir Android cihazı arayanlar için Sony Ericsson Xperia Neo uygun bir seçim olabilir mi? Sony Ericsson Xperia Neo incelememizde bu soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

Video: Sony Ericsson Xperia Neo Video İncelemesi

Tasarım

2011 Mobil Dünya Kongresi’nde tanıtılan Sony Ericsson cihazları arasında yer alan Xperia Neo bar tipinde bir telefon. 116 x 57 x 13 mm’lik boyutlara ve 126 gr. ağırlığa sahip olan bu cihaz ergonomik bir tasarıma sahip. Arka plakası kıvrımlı tasarlandığı için elde rahatça kavranıyor ve de ağırlık hissi vermiyor.

sony-ericsson-xperia-neo-8mp-00008Xperia Neo’nun ön yüzünün tamamını neredeyse dokunmatik ekranla kaplı. Ekran çizilmez camla koruma altına alınmış durumda. Ekranın hemen altında Android’e özel üç fiziksel tuş yer alıyor. Bunlar soldan sağa sırasıyla geri, ana ekran ve menü işlevlerini görüyor. Ekranın üst kısmında ise video görüşmeleri için kamera yer alıyor. Cihazın sol tarafında herhangi bir giriş/çıkış veya tuş yer almazken sağ tarafında açma/kapama (ve ekran kilidi) tuşu, ses yükseltme ve kısma tuşları ve de kamera tuşu yer alıyor. Üst kısımda hemen ortada 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alırken bunun sağında ve solunda microUSB ve HDMI çıkışları birer kapak altında gizlenmiş durumda. Cihazın alt tarafında da mikrofon dışında herhangi birşey gözümüze çarpmıyor.

Arka tarafa baktığımızda cihazın kamerası ve flaşı dikkat çekiyor. Sony Ericsson Xperia Neo’nun arkasını bir pil kapağı tamamen kapatıyor. Bu kapağı kaldırmak için cihazın alt tarafında yer alan çentiği tırnağınızla kavramanız ve sonrasında çekmeye başlamanız gerekiyor. Sanki kapağı kıracakmış gibi bir hisse kapılabilirsiniz, ancak korkmayın. Biraz daha kuvvet uygulayıp kapağı tamamen yerinden çıkarabilirsiniz. Kapağı kaldırdıktan sonra Xperia Neo’nun çıkarılabilir bataryası karşınıza çıkacak. Batarya yuvasının hemen üstünde ise SIM kart ve microSD/SDHC kart yuvaları yer alıyor. SIM kartı değiştirmek için bataryayı yerinden çıkarmak gerekiyor.

Galeri: Sony Ericsson Xperia Neo
[nggallery id=546]

Donanım

Sony Ericsson Xperia Neo 3.7 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü, 16 milyon renk destekli TFT kapasitif dokunmatik ekran barındırıyor. 1 GHz hızında çalışan Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemciyle güçlendirilen telefonda 320 MB’lık dahili depolama alanı yer alıyor. Cihazın depolama alanı microSD/SDHC kartlarla 32 GB’ye kadar arttırılabiliyor.

sony-ericsson-xperia-neo-8mp-00031

Dört bant GSM (850, 900, 1800, 1900) ve çift bant UMTS (900, 2100) hücresel şebeke desteğine sahip olan Sony Ericsson Xperia Neo, HSDPA 10.2 Mbit/s ve HSUPA 2.0 Mbit/s mobil genişbant bağlantı desteği de sunuyor. Bunun yanında Bluetooth, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantı destekleri de Xperia Neo’da mevcut. İvmeölçer, dijital pusula, ışık sensörü, yakınlık sensörü gibi elemanları da saymadan geçmeyelim.

Sony Ericsson Xperia Neo’nun arkasında 8.1 megapiksel, Exmor R lensli kamera yer alıyor. Kameranın yanında yer alan LED flaş da düşük ışık şiddetine sahip ortamlarda rahat fotoğraf çekimini mümkün kılıyor. Cihazın üst kısmında yer alan HDMI çıkışı cihazdaki görüntüleri ve videoları harici ekranlarda göstermeye fırsat tanırken, microUSB portu da cihazın hem şarj edilmesini hem de bilgisayar bağlantısını (USB 2.0 desteğiyle) sağlıyor.

Yazılım ve Uygulamalar

Cihazı ilk açtığınızda karşınıza bir kurulum ekranı çıkacak. Bu ekran üzerinden kişi bilgileri, mobil genişbant ayarları, Wi-Fi kurulumu, Google hesabının girilmesi, senkronizasyon ayarlarının yapılması gibi işlemleri gerçekleştirerek telefonu kullanıma hazır hâle getirebilirsiniz.

sony-ericsson-xperia-neo-ui-00003Sony Ericsson Xperia Neo, Android 2.3 Gingerbread işletim sistemiyle çalışıyor. Bize gelen test cihazının yazılımını test ettiğimizde varolan sürümün 2.3.2 olduğunu gördük. Ancak cihaz piyasaya çıktığında en güncel sürümün cihazda yer alacağını tahmin ediyoruz. Gingerbread’in üstünde ise Sony Ericsson’un özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü çalışıyor.

Sözünü ettiğimiz bu kullanıcı arayüzü kullanıcılara beş farklı ana ekran sunuyor. Bu ana ekranlara yettiği kadar bileşeni, kısayolu veya klasörü yerleştirmeniz mümkün. Bu ekleme işlemini başlatmak için sadece parmağınızı ekrana bastırmanız yeterli. Ekran üzerinde iki parmağınızı kıstırma hareketi yaptığınızda ise tüm ana ekranları aynı anda gösteren genel bir gösterim ekranıyla karşılaşacaksınız. Buradan dilediğiniz ana ekrana atlamanız mümkün. Ana ekranın alt kısmına ise sık kullanılan uygulamaların veya işlevlerin kısa yolları yerleştirilmiş. Bu alanı da dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz.

Galeri: Sony Ericsson Xperia Neo’nun Arayüzünden Fotoğraflar
[nggallery id=547]

Sony Ericsson’un dokunuşları sadece ana ekranla bitmemiş. Uygulama menüsünde de şirkete özel farklılıklar göze çarpıyor. Android’in uygulamaları aşağı doğru akıtan klasik uygulama menüsü yerine sayfa sayfa gruplandırmanın yapıldığı bir uygulama menüsüyle karşılaşıyoruz. Uygulama tepsinin altında, ekranın alt kısmında yer alan üç farklı ikondan soldaki uygulamaların sıralamasını belli kriterlere göre yapmanıza, sağdaki ise istediğiniz ikonu istediğiniz yere taşımanıza fırsat veriyor. Ortadaki ikon ise ana ekrana dönmeyi sağlıyor. Ana ekran ve uygulama menüsünde bu gibi değişiklikler yapan Sony Ericsson bildirim çubuğu alanını ise boş geçmişe benziyor.

Sony Ericsson Xperia Neo’da Android Market erişimi açık. Burada da Sony Ericsson’un izlerini görmek mümkün. Normal Android cihazlarında yer alan Uygulamalarım sekmesi Xperia Neo’daki Android Market’te yerini Sony Ericsson sekmesine bırakmış. Bu sekme altında Sony Ericsson’un geliştirdiği veya tavsiye ettiği uygulamalar listeleniyor. Android Market’in dışında Sony Ericsson’a özel Play Now adında bir uygulama ve içerik mağazası da mevcut. Basit bir kayıt aşamasından sonra bu mağazaya da erişim sağlayabilirsiniz. Mağazada fazla bir içerik yok, ancak zil sesleri ve duvar kağıtları için şöyle bir göz atabilirsiniz.

sony-ericsson-xperia-neo-ui-00010Android Market’ten yükleyebileceğiniz binlerce ücretsiz uygulamanın yanı sıra Sony Ericsson’un da cihazda yüklü hâlde sunduğu bazı uygulamalar yer alıyor. Bunlardan en dikkat çekici olanı Timescape. Sony Ericsson’un ilk Android cihazlarında da yer alan bu uygulama ile Twitter ve Facebook hesaplarınızı, gelen yazılı mesajlarınızı ve çağrı kayıtlarınızı tek bir uygulama üzerinden takip edebilirsiniz. Her girişin bir kart gibi gösterilmesi şeklinde geliştirilen arayüz de Timescape’i daha çekici hâle getiriyor. Timescape üzerinden Twitter ve Facebook güncellemelerini ister otomatik ister elle yapmak mümkün. Bunun yanında yine Timescape’i kullanarak hem Twitter hem de Facebook üzerinde tweet veya durum güncellemesi girişi gerçekleştirebilirsiniz.

Timescape’in yanı sıra Postcard, OfficeSuite, Hanashi,  gibi uygulamalar ve Lets Golf oyunu telefonda yüklü geliyor. Bunların dışında yine yüklü gelen LiveWare yönetici uygulaması telefona kulaklıklı mikrofon, kulaklık veya şarj cihazı bağlandığı zaman otomatik olarak çalıştırılacak uygulamaları belirlemeyi sağlıyor.

Sony Ericsson’un yüklediği uygulamaların dışında Google’ın Android’le sunduğu Google Haritalar, Gmail, Google Talk, Navigasyoni Rehber ve Navigasyon uygulamaları da Xperia Neo’da yer alıyor.

Kamera

Sony Ericsson Xperia Neo için görevini oldukça iyi yerine getiren bir kamera telefonu nitelendirmesini yapmak yanlış kaçmaz. 8.1 megapiksellik, Exmor R görüntü sensörlü kameranın yer aldığı Xperia Neo böylelikle düşük ışıklı ortamlarda başarılı çekimler yapabiliyor. Otomatik odaklama, görüntü sabitleyici, video sabitleyici, yüz tanıma, gülümseme algılama gibi özellikler de Xperia Neo ile çekim yapmayı daha da kolaylaştırıyor.

sony-ericsson-xperia-neo-ui-00028Sony Ericsson Xperia Neo ile birlikte oldukça kullanışlı bir kamera arayüzü geliyor. Tamamen dokunarak kontrol edebileceğiniz bu kamera yazılımında ekranı soldan sağa doğru çekerek kontrol menüsünü görüntüleyebilirsiniz. Buradan çözünürlük ayarı, sahne modunu belirleme, odaklama tipini seçme, pozlama gibi ayarları yapmanız mümkün. Parmağınızı ekranda sağdan sola doğru sürüklediğinizde ise çekmiş olduğunuz tüm fotoğraf ve videoların yer aldığı galeriyi görüntüleyeceksiniz.

Sony Ericsson Xperia Neo otomatik çekim yapma özelliğine de sahip. Örneğin gülümseme algılama özelliğini aktif hâle getirip objeniz olan kişiye odaklama yaptığınızda, kameranın karşısındaki kişi veya kişiler gülümsediği anda fotoğraf çekimi otomatik olarak gerçekleşiyor. Fotoğraf çekimini cihazın yanında yer alan deklanşör tuşuna basarak gerçekleştirebileceğiniz gibi sadece ekrana dokunarak da gerçekleştirmeniz mümkün. Deklanşör tuşuyla çekim yapmak için bu tuşa biraz kuvvetli basmanız gerekiyor. Bu durum sizi rahatsız edebilir, bu nedenle dokunarak çekim özelliğini aktif tutmakta fayda var.

sony-ericsson-xperia-neo-8mp-00022Sony Ericsson Xperia Neo ile çekilen 8.1 megapiksel fotoğraflar kameralı cep telefonundan beklenenleri fazlasıyla karşılıyor. Exmor R lensi sayesinde ışığı daha iyi yakalayan bu kamera böylelikle ışık şiddetinin düşük olduğu kapalı ortamlarda test ettiğimiz diğer kameralara göre daha aydınlık fotoğraflar çekmeyi başardı. Yakın çekim modundan çekilen fotoğraflar da tatmin edici nitelikte. Dijital zum özelliğini kullanmak içinse 2 megapiksel çözünürlükte fotoğraf çekmeniz gerekiyor. Xperia Neo ile 8 megapiksellik 4:3 oranında, 6 megapiksellik 16:9 oranında ve 2 megapiksel çözünürlükte 4:3 ve 16:9 fotoğraflar çekmek mümkün.

Galeri: Sony Ericsson Xperia Neo’nun Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=548]

Xperia Neo yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekiminin yanı sıra 1280 x 720 çözünürlükte HD video kaydı gerçekleştirebiliyor. 720p HD video kayıt yapan ve daha önce test ettiğimiz telefonlarda telefonun hareket ettirilmesi sırasında görüntüde yaşanan bozulmalar göze çarpıyordu. Xperia Neo’da yer alan video sabitleme özelliği sayesinde elin hareket ettirilmesinin veya titremesinin HD çekime olan etkisi minimuma indiriliyor. Xperia Neo ile unutulmaz anlarınızı yüksek kaliteyle ölümsüzleştirebilirsiniz. Çekmiş olduğunuz videolar için kırpma gibi işlevleri yapabileceğiniz basit bir video düzenleme yazılımı da yer alıyor.

Arkadaki 8.1 megapiksel kameranın yanı sıra cihazın önünde de 0.3 megapiksel VGA kamera yer alıyor. Bu kamera genellikle görüntülü görüşme için kullanılması amacıyla eklenmiş gibi duruyor. Yaptığımız 1-2 deneme çekimi bu kamerayla çekim yapmanın çok da pratik olmadığını gösteriyor.

Video: Sony Ericsson Xperia Neo’nun Kamerasıyla Örnek Video

Multimedya

Sony Ericsson Xperia Neo multimedya işlerini de oldukça iyi bir şekilde yerine getiriyor. 3.7 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü ekranı üzerinde fotoğrafları görüntülemek ve video izlemek keyifli. Bu keyfi sağlayan ise Sony Ericsson’a özel Mobile BRAVIA HD özelliğinin Xperia Neo’da da yer alması. Böylelikle Xperia Neo’nun ekranı parlak, keskin ve kaliteli görüntüler üretebiliyor. Mobile BRAVIA HD özelliğini Ayarlar menüsünde yer alan Ekran bölümünden açıp kapatmak mümkün.

sony-ericsson-xperia-neo-ui-00012Öncelikle müzik cephesine bakalım. Sony Ericsson Xperia Neo’da özelleştirilmiş bir müzik oynatıcısı bulunuyor. MP3, AAC formatları destekleyen bu uygulama albüm kapaklarını da görüntüleyebiliyor. Cihazda yüklü gelen TrackID adlı uygulama ise herhangi bir yerde dinlediğiniz ve hoşunuza giden şarkıyla ilgili bilgileri şarkının kısa bir bölümünü telefona dinleterek bulmanızı sağlıyor. Bu alanda popüler olan Shazam ile aynı işlevi gerçekleştiren bu uygulama Shazam kadar geniş bir veritabanına sahip değil, ancak pek de fazla bilinmediğini düşündüğümüz şarkılar da bile isabetli sonuçlar vermeyi başardı.

Video ve fotoğraf cephesine baktığımızda ise Xperia Neo’nun Google’ın Android için sunduğu varsayılan galeri ve video oynatıcı uygulamalarını kullandığını görüyoruz. Buradan cihazdaki video ve fotoğrafları Facebook, Twitter gibi sosyal ağlarda veya çeşitli uygulamalar aracılığıyla çeşitli şekillerde paylaşmak mümkün. MPEG4 desteğine sahip olan bu video oynatıcı ile DivX veya XviD filmleri oynatmak mümkün olmayacaktır. Bu noktada Android Market’te sunulan video oynatıcı uygulama seçeneklerine başvurabilirsiniz.

Sony Ericsson Xperia Neo’yu bilgisayara bağladığınızda telefonun ekranında PC Companion adlı bir yazılımın bilgisayara yüklenmesiyle ilgili teklifle karşılacaksınız. PC Companion uygulaması bilgisayardan telefona daha rahat ve düzgün şekilde medya aktarımı gerçekleştirilmesi amacıyla geliştirilmiş bir uygulama. Kurulum dosyası telefonda yer alıyor ve siz onay verdikten sonra bilgisayara yükleniyor. Bilgisayardaki tüm müzik ve video dosyaları taranıyor ve PC Companion kütüphanesine ekleniyor. Bu yolla müzik veya video dosyalarını telefona atabilirsiniz. Telefonun normalde desteklemediği video dosyaları da PC Companion ile uygun formata dönüştürülüp telefonda izlenebilir hâle getiriliyor.

Sony Ericsson Xperia Neo DLNA desteğine ve HDMI çıkışına sahip. Bu da telefondaki multimedya dosyalarını harici görüntü veya ses kaynaklarında oynatmanıza olanak sağlıyor. Telefonun uygulama menüsünde yer alan “Medya sunucusu” uygulamasını açarak gerekli olan medya sunucusu ayarlarını yapabilirsiniz. Bunu yaptıktan sonra Xperia Neo ile aynı ağa bağlı HDTV, vb. cihazlardan telefonun içeriğini görüntülemek mümkün. HDMI çıkışı ise standartların dışında. Yani ne HDMI ne de mini-HDMI uçlu kablolarla uyumlu, biraz araştırma yapmanız gerekiyor. Uygun kabloyu temin ettikten sonra telefonun içeriklerini HDTV veya monitörlerde görüntüleyebilirsiniz.

Sony Ericsson Xperia Neo’da yer alan 3.5 mm’lik kulaklık jakı bu ucu destekleyen her türlü kulaklığı kullanmanıza olanak sağlıyor. Bunun dışında cihazın kutusundan da 3.5 mm uçlu, mikrofonlu ve kumandalı bir kulaklık çıkıyor. Bu topuzlu kulaklık kulak yolunu tamamen kapattığı için dış ortamdan izole olmanızı sağlıyor. Sony Ericsson farklı kulak boyları için iki farklı büyüklükte birer çift topuzu da kutuya eklemeyi ihmal etmemiş. Sony’nin kulaklık konusundaki deneyimi Sony Ericsson tarafından da müşterilerine sunuluyor. Sony Ericsson’un Xperia Neo ile sunduğu kulaklıklar oldukça tatmin edici, bas ve tiz seviyesi iyi ayarlanmış. Bunun dışında cihazın arkasında yer alan dahili hoparlör de yeterli şiddette ses seviyesine sahip.

Sony Ericsson Xperia Neo’da FM radyo özelliği de bulunuyor. Oldukça şık bir arayüzle gelen bu uygulama ilk kez başlatıldığında tüm FM frekans bandı otomatik olarak taranıyor ve tüm radyo istasyonları isimleriyle birlikte cihaza kaydediliyor. FM radyoyu kullanmak için doğal olarak 3.5 mm’lik kulaklık jakına uygun bir kulaklık bağlamak gerekiyor.

Sony Ericsson Xperia Neo’da yüklü gelen tüm medya uygulamaları ana ekranın alt kısmında yer alan hızlı başlat bölümünde Medya klasörü içine eklenmiş. Galeri, Müzik ve FM radyo uygulamalarının kısayollarının yer aldığı bu klasörü siz de ekleyeceğiniz uygulamalarla daha da zenginleştirebilirsiniz.

Mobil İnternet

Sony Ericsson Xperia Neo’da Android’in varsayılan, WebKit tabanlı internet tarayıcısı geliyor. Sony Ericsson bu internet tarayıcısı için kendisine özel bir açılış sayfası ayarlamış. Mobil cihazlara göre optimize edilmiş bu web sayfası üzerinden Sony Ericsson Xperia dünyasına yönelik son haberleri almak, cihaz ve aksesuar seçeneklerini görmek mümkün.

sony-ericsson-xperia-neo-ui-00011WebKit desteği sayesinde sayfaları 3.7 inç’lik ekranda rahat bir şekilde görüntülemeyi sağlayan Xperia Neo’daki internet tarayıcısı çift parmakla yakınlaştırma/uzaklaştırma ve parmaklarla sayfayı aşağı/yukarı kaydırma özelliğine sahip. Çoklu pencere desteğinin de yer aldığı bu internet tarayıcısı Adobe Flash Player 10.2 desteğine sahip. Böylelikle web sayfalarındaki Flash bannerları ve videoları rahatlıkla görüntülemenizi sağlıyor. LigTV’nin web sitesindeki gol videolarıyla bir test gerçekleştirdik, ancak Xperia Neo’nun bu videoları kesik kesik oynatığına tanık olduk. Daha önce test ettiğimiz Desire HD’de daha iyi bir performans gözlemlediğimizi söylemeliyiz.

Tarayıcı hızını gözlemlemek açısından artık bir klasiğimiz hâlini alan SunSpider Benchmark testini gerçekleştirdik. Sony Ericsson Xperia Neo’nun internet tarayıcısının elde ettiği bu sonucu daha önce testini gerçekleştirdiğimiz HTC Desire HD ve iPhone 4 ile karşılaştıracak olursak, aşağıdaki gibi bir tablo ortaya çıkıyor:

Cihaz SunSpider Benchmark Sonucu
Sony Ericsson Xperia Neo 5735.9 ms + / – %7.0
HTC Desire HD 6418.7 ms + / ? % 3.7
iPhone 4 4351.9 ms + / ? % 3.8

Performans, Batarya ve Diğer Notlar

Sony Ericsson Xperia Neo’yu sadece tarayıcı testine değil, SmartBenchmark 2011 uygulaması ile bir benchmark testine de tabi tuttuk. Bu uygulama telefonu işlemci ve grafik gibi parametreler bakımında teste tabi tutarak üretkenlik ve mobil oyun gibi iki farklı puan çıkarıyor. Sony Ericsson Xperia Neo’nun ve birkaç Android cihazının bu benchmark testinden elde ettiği sonuçlar aşağıdaki tabloda yer alıyor.

Cihaz Üretkenlik İndeksi Oyun İndeksi
Sony Ericsson Xperia Neo (1 GHz, Android 2.3.2) 1039 1403
LG Optimus 2X (1 GHz, Android 2.2.2) 2663 2532
Samsung Galaxy S2 (1.2 GHz, Android 2.3.3) 3726 2254
HTC Desire HD (1.2 GHz, Android 2.2.1) 1034 1198
Samsung Galaxy S (Android 2.2) 964 2188
Google Nexus S (1 GHz, Android 2.3.2) 824 2226

Sony Ericsson Xperia Neo’da donanım tabanlı 3D grafik hızlandırıcı desteği de yer alıyor. Bu desteği test etmek amacıyla Android Market’te ücretsiz olarak sunulan Speedx 3D FREE oyunun cihaza yükledik. Bu oyun sadece grafiksel açıdan değil, ivmeölçerin performansı açısından da iyi bir test ortamı görevi görüyor. Oldukça keyifli olan Speedx 3D’i Xperia Neo’da oynamanın oldukça keyifli olduğunu söyleyebiliriz.

Sony Ericsson Xperia Neo’da 1500 mAh’lik bir batarya yer alıyor. Katalog değerlerine bakacak olursak bu telefon 2G şebekesiyle kullanımda 430 saate kadar bekleme, 6.91 saate kadar konuşma; 3G şebekesiyle kullanımda 400 saate kadar bekleme ve 7 saate kadar konuşma süresi sunduğunu görüyoruz. Telefonun 3G, Wi-Fi gibi kablosuz bağlantı modları açık olduğunda ve arka planda senkronizasyon seçeneği aktif hâle getirildiğinde, şarjın bir günden fazla dayandığını görüyoruz.

Telefon ile sesli görüşme deneyimine bakacak olursak, ahizenin ses çıkış seviyesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Yaptığımız görüşmelerde bir çağrı düşmesi yaşamadık. Bunun yanında telefonda yer alan gürültü giderme özelliği çağrı sırasında arkaplan gürültüsünün azaltılmasını sağlıyor. Android 2.3 Gingerbread ile birlikte gelen SIP çağrı desteği Xperia Neo’nun varsayılanında yer alıyor.

Sony Ericsson Xperia Neo’da Gmail veya Googla Uygulamalar dahilindeki e-posta hesaplarını rahatlıkla yönetebilirsiniz. Bunun dışında IMAP, POP3, SMTP, Microsoft Exchange desteği de telefon tarafından sunulmakta.

Android 2.2 ile birlikte sunulmaya başlanan Wi-Fi kişisel bağlantı noktası özelliği dahilinde Xperia Neo’nun mobil genişbant bağlantısını Wi-Fi şebekesi üzerinden başka cihazların kullanımına sunabilirsiniz.

Sonuç

Sony Ericsson bu yılın başından itibaren duyurduğu Xperia serisine mensup Android 2.3 Gingerbread cihazları şirketin yeniden dönüş yaptığını gerçekten ortaya koyuyor. Her ne kadar çift çekirdekli işlemci taşıyan ve bunun sonucunda daha iyi performans sunan Android’li akıllı telefonları görmeye başlamış olsak da, Xperia Neo’nun içinde yer alan 1 GHz’lik Qualcomm işlemci işini başarıyla yerine getiriyor.

sony-ericsson-xperia-neo-8mp-00027Sony Ericsson Xperia Neo henüz Türkiye’de piyasaya sunulmadı, bu nedenle fiyatı henüz kesinleşmiş değil. Eğer fiyatı 800-1000 TL aralığında belirlenirse, Sony Ericsson Xperia Neo’nun isabetli bir seçim olacağı söylenebilir. Sony Ericsson Xperia Neo, Türkiye’de Android’li cihazlar piyasasında birinciliği hedefleyen Sony Ericsson’un bunu gerçekleştirmek için şansının fazla olduğunu gösteriyor. Tabii, esas yargıya varmak için diğer cihazları, Xperia Arc’ı ve Xperia Play’i de görmemiz gerekiyor.

İLGİLİ HABERLER