İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Sony Ericsson Xperia arc S – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00021

Sony Ericsson’un 2011 model Xperia akıllı telefonları içerisinde amiral gemisi niteliği taşıyan, bizim de geçtiğimiz yaz incelediğimiz Sony Ericsson Xperia arc sahip olduğu 1 GHz’lik işlemciyle, her ne kadar tatmin edici bir kullanıcı deneyimi sunsa da, hızı giderek artan mobil cihaz pazarında güncelliğini kaybetmekte olan bir cihazdı. Bunu gören Sony rekabette biraz öne çıkmak adına geçtiğimiz yaz sonunda, IFA 2011’in hemen öncesinde Sony Ericsson Xperia arc’ı güncelledi, ona biraz daha hız ve yepyeni bir kamera özelliği kattı. Ve karşımıza Sony Ericsson Xperia arc S çıktı.

Teknoloji dünyasında “S” takılarına alışığız, genellikle hız artışını temsil ederler. Sony Ericsson Xperia arc S de gerçekten hem mobil işlemci hem de mobil genişbant bağlantı hızı bakımından aldığı “S” takısının hakkını kağıt üstünde veriyor. Sony Ericsson’un iddiasına göre yüzde 25 performans artışı sağlayan Xperia arc S kağıt üstündeki geliştirmelerin hakkını pratikte de veriyor mu? Kullanıcılar Xperia arc’ı mı seçmeli, yoksa az daha para verip Xperia arc S’e mi yatırım yapmalı. Yazının devamında bulacağınız Sony Ericsson Xperia arc S incelemesinde bu soruların cevabını arayacağız.

Video: Sony Ericsson Xperia arc S İncelemesi

Sponsor Bağlantı: Xperia arc S uygun fiyatlarla burada!

Galeri: Sony Ericsson Xperia arc S İncelemesi
[nggallery id=763]

Tasarım

Sony Ericsson Xperia arc S selefi Xperia arc ile aynı kasada geliyor. Ne boyutlar ne de ağırlık açısından bir fark yok. 125 x 63 x 8.7 mm’lik boyutlara ve 117 gr. ağırlığa sahip olan Sony Ericsson Xperia arc S elde rahatlıkla taşınabilen bir cihaz. Adını aldığı içe doğru kavisli yapısı sayesinde baş parmağın dışındaki diğer parmakların üzerine rahatlıkla oturuyor. Renk açısından da Sony Ericsson Xperia arc S ile birlikte seçenekleri arttırmış. Bir önceki modelin gece mavisi ve duman grisi renklerine ek olarak beyaz (apak), parlak siyah ve Sakura Pembesi renk seçenekleri listeye eklenmiş. Bize gelen test cihazı beyaz renkliydi. Beyaz rengin diğer cihazlar gibi Xperia arc S’e de yakıştığını ve ona ayrı bir hava kattığını söylemeliyiz.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00004

Sony Ericsson Xperia arc S’te 4.2 inç’lik ekran var. Ekranın altında Android’e özel ana ekran, geri ve menü tuşları yer alıyor. Ekranın üstünde ise çeşitli sensörler bulumakta. Sony Ericsson’un Xperia neo’da kameraya yer verirken arc’ta bunu pas geçmesi biraz şaşırtıcıydı. Arc S gibi güncellemede ön kameranın gelişini bekleyebilirsiniz, ancak Sony Ericsson bu açıdan hayalkırıklığı yaratıyor. Evet, ne yazık ki Sony Ericsson Xperia arc S’te ön kamera yok.

Telefonun solunda üst kısmın hemen bitiminde 3.5 mm’lik kulaklık jakı bulunuyor. Sağ tarafa baktığımızda ise yine üst kısma doğru microUSB portu ve onun altında ses kademe tuşlarının varlığını görüyoruz. Alt kısma doğruysa kamera tuşu yer alıyor. Üst tarafa baktığımızda açma/kapama tuşu ve bir kapak arkasına gizlenmiş micro HDMI portunu görüyoruz. Bize gelen test cihazının kutusunda bu port ile uyumlu bir HDMI kablosu da yer alıyordu. Bunu söylemeden geçmeyelim. Telefonun alt kısmında mikrofon ve kayış bağlanmasını sağlayan özel bir delik yer alıyor. Cihaza adını veren arka kısımda ikinci bir mikrofonun varlığı dikkat çekiyor. Ark şeklindeki yapının iki ucunda ise hoparlör, kamera ve flaş yer alıyor.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00022

Cihazın plastik kapağı alt kısma eklenmiş çentik yardımıyla rahatlıkla açılıyor. Kapağı çekerken biraz asılın, merak etmeyin, bir yeri kırmanız söz konusu değil. Kapağı kaldırdığınızda Sony Ericsson Xperia arc’in 1500 mAh’lik bataryasını göreceksiniz. Bunun üstünde SIM kart ve microSD kart yuvaları görünüyor. SIM veya microSD kart değiştirmek için bataryayı çıkarmanız, yani telefonu kapatmanız gerekiyor.

Donanım

Sony Ericsson Xperia arc S’te de Xperia arc’taki gibi 4.2 inç’lik, 480 x 854 piksel çözünürlüklü ekran yer alıyor. LED arkadan aydınlatmalı bu ekranın keskin, parlak ve canlı görüntüler sunduğunu söyleyebiliriz. Bunu biraz da Xperia arc’ta da bulunan Mobile BRAVIA Engine’in varlığına borçlu olduğumuzu söyleyebiliriz. Ancak ekrana tam karşıdan değil de biraz yandan bakmaya başladığınızda renklerin solmaya başladığını farkedeceksiniz. TFT ekran kullanıldığı için bu normal sayılabilir. Ekranın üstü çizilmelere karşı dayanıklı bir camla kaplı. Yine de, belirli bir kullanımdan sonra sadece ışık altında görülecek şekilde ekranda çiziklerin oluşmaya başladığını görebilirsiniz.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00020

Sony Ericsson Xperia arc S’in en önemli geliştirmelerinde bir tanesi işlemci tarafında. Cihazda güncellenmiş Qualcomm MSM8255T Snapdragon yongaseti yer alıyor. Bu yongasette 1.4 GHz’lik Scorpion işlemci ve Adreno 205 grafik işlemci yer alıyor. Xperia arc’ta olduğu gibi arc S’te de 1 GB’lık dahili bellek var, ancak bunun 320 MB’lık bir kısmı kullanıcıya ayrılmış. Bu durumda microSD kartın önemi artıyor. 32 GB’ye kadar kapasite desteği sunan microSD kart yuvasının içinde 8 GB’lık kart yüklü geliyor. 512 MB RAM varlığını korumaya devam ediyor.

Bağlantılara baktığımızda ise Sony Ericsson Xperia arc S’te 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR, GPS, microUSB, USB On-The-Go desteği gibi bileşenlerin varlığını görüyoruz. USB On-The-Go desteği sayesinde Xperia arc S’e harici diskleri bağlamak mümkün hâle geliyor. Böylelikle harici medyalardan cihaza doğrudan dosya transferi gerçekleştirmek mümkün oluyor. Bunu da Xperia arc S’in bir artısı olarak sayabiliriz. Xperia arc’ta yer alan HSDPA mobil genişbant desteği arc S’te geliştirilmiş, iki katına çıkarılmış. Xperia arc S HSDPA 14.4 Mbps ve HSUPA 5.8 Mbps mobil genişbant desteklerini çatısı altında barındırıyor. Xperia arc S’te bunun yanı sıra ivmeölçer, yakınlık sensörü, pusula gibi sensörler yer alıyor.

Yazılım

Sony Ericsson Xperia arc S’te Android 2.3.4 Gingerbread yüklü geliyor. Sony Ericsson’dan gelen açıklamalara göre bu yıl çıkan tüm Xperia cihazları Ice Cream Sandwich güncellemesini alıyor. Xperia arc S’in de bu cihazlar arasında yer aldığını rahatlıkla söyleyebiliriz. Android’in üstündeyse Sony Ericsson’un Xperia cihazlarına özel Timescape arayüzü çalışıyor. Sony Ericsson Xperia ray incelememizde karşımıza çıkan yeniliklerin Xperia arc S’te de varlığını sürdürdüğünü görüyoruz. Son sürümüyle Facebook’a daha fazla entegre olan bu kullanıcı arayüzü Twitter, Facebook, LinkedIn, Foursqaure gibi sosyal ağ hesaplarını Timescape uygulaması üzerinden kontrol etme fırsatı sunuyor. Ayrıca Timescape üzerinden gelen mesajları ve çağrıları da art arda dizilmiş kartlar şeklinde görmek mümkün.

sony-ericsson-xperia-arc-s-arayuz-00004

Timescape üzerinden telefona bağladığınız hesaplara durum güncellemesi göndermeniz mümkün. Bu arada Xperia’da yer alan müzik uygulaması üzerinden dinlediğiniz şarkıları da Sony Ericsson’un Track ID teknolojisinin yardımıyla Facebook üzerinden paylaşabilirsiniz. Facebook’ta paylaşılan video ve şarkılar için özel bir uygulamanın varlığı dikkatimizi çekiyor. Bunun yanı sıra yine Facebook tabanlı bir uygulama tavsiye aracı da bulunuyor. Bunun dışında Sony Ericsson Xperia ray üzerinde yüklü gördüğümüz özel Sony Ericsson uygulamaları ve oyunları Xperia arc S’te de yüklü şekilde karşımıza geliyor. Office Suite, Xperia Hot Shots, NeoReader, Wisepilot, PlayNow, UEFA.com Sony Ericsson Xperia arc S’te yüklü geliyor.

Galeri: Sony Ericsson Xperia arc S Ekran Görüntüleri
[nggallery id=765]

Sony Ericsson Xperia arc S’e Android Market üzerinden binlerce ücretsiz uygulamayı indirmek mümkün. Android Market’in en son sürümünün yüklü olduğu cihaz bu sayede dikkat çeken, kaliteli uygulamaları buldurmak konusunda kullanıcılara yardımcı oluyor. Bunun yanı sıra Sony Ericsson daha önce olduğu gibi SlideME Market’i de cihaza eklemiş. Android Market iş görmeye yeter, ancak SlideME Market de alternatif sevenler için memnun edici bir unsur sayılabilir.

sony-ericsson-xperia-arc-s-arayuz-00006

Sony Ericsson Xperia arc S’in arttırılan işlemci hızının mobil internet performansına olumlu bir şekilde yansıdığını söyleyebiliriz. Sayfa içerisinde yakınlaştırma, kaydırma veya yazıları ekrana sığdırma işlemleri arc’takine göre daha hızlı biçimde gerçekleştiriliyor. YouTube’daki 720p videoları da Xperia arc S ile izlemek mümkün.

Kamera

Sony Ericsson Xperia arc S’te de arc’taki gibi 8 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı kamera yer alıyor. Kameranın kullanımı diğer Xperia cihazlarında da yer alan kamera arayüzüyle sağlanıyor. Cihazın sağında yer alan kamera tuşuna basıp kamera uygulamasını hemen açabilirsiniz. Bu tuş çift basamaklı bir yapıya sahip. Az basarsanız odaklama işi yapıyor, biraz daha sıkı bastığınızda fotoğraf ya da video çekim işlemini gerçekleştiriyor. Bu noktada cihazın ekranına dokunup çekim yapma işlevi daha pratik gibi görünüyor. Dokunarak odaklama, yüz ve gülümseme algılama gibi işlevler de Xperia arc’ta olduğu gibi Xperia arc S’te de yer alıyor.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00017

Xperia arc ile aydınlık ortamlarda tatmin edici fotoğraflar çekmek mümkün. Ortaya çıkan karelerin keskinliği ve canlılığı iyi seviyede. Cihazın makro performansı da fena sayılmaz. Renkler gerçeğe yakın bir şekilde yakalanıyor. Düşük ışıklı ortamlarda ise gürültünün fazlalığı dikkat çekici. Bu nedenle Sony Ericsson Xperia arc S’in kamerasını gece kullanmak pek istenen sonuç vermeyecektir. Cihazın çeşitli sahne modları otomatik ayarlarla birlikte geliyor. Eğer herhangi bir mod seçmezseniz, yapabileceğiniz manuel ayar seçeneği artıyor. Bu ayarları kullanarak çok daha iyi kareler yakalayabilirsiniz.

sony-ericsson-xperia-arc-s-kamera-00020

Galeri: Sony Ericsson Xperia arc S’in Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=764]

Sony Ericsson Xperia arc S’in kamerasının bir diğer özelliği de iki ve üç boyutlu panorama modlarına sahip olması. Bunlar sayesinde bulunduğunuz ortamın geniş açılı bir fotoğrafını çekmeniz mümkün oluyor. Eskiden panorama modunda fotoğrafları ayrı ayrı çekmek ve sonra bu çekilen fotoğrafları bilgisayarda özel bir yazılım yardımıyla birleştirmek gerekirdi. Sony Ericsson Xperia arc S’te yer alan panorama modu sayesinde tüm bu işler çok kolay şekilde gerçekleştiriliyor. Çekim tuşuna basınca ya da ekrana dokununca ekranda gösterilen çerçevenin yönüne doğru cihazı yavaş yavaş çevirmeye başlayın ve çerçeve üzerinde gittiği yolun sonuna gelinceye kadar cihazı yavaş yavaş o yönde çevirin. Böylelikle bulunduğunuz ortamın panoramik görüntüsünü yakalamış olacaksınız. Hem 2D hem 3D panorama modu böyle çalışıyor.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00019

3D panorama modunda sadece soldan sağa doğru tarama mümkünken, iki boyutlu modlarda sağdan sola, yukarıdan aşağı ya da aşağıdan yukarı görüntü yakalamak da mümkün. Yalnız çekim işlemini yaparken cihazı çok yavaş ve yatayda oynatmadan döndürmeniz gerekiyor. Bu, düzgün bir görüntü yakalamak için önemli. Yoksa çekmiş olduğunuz panoramik görüntülerde gri alanlar görebilirsiniz. Sony Ericsson Xperia arc S’in 3D panorama modunda çektiğiniz görüntüleri cihazın HDMI çıkışı üzerinden bağlayacağınzı bir 3D TV üzerinden izlemeniz mümkün. Sony Ericsson bu mod sayesinde tek bir kamerayla kullanıcılarına 3D deneyimini az da olsa sunmuş oluyor.

sony-ericsson-xperia-arc-s-kamera-00015

sony-ericsson-xperia-arc-s-arayuz-00010

Sony Ericsson Xperia arc S’te görüntü sabitleme desteği de sunuluyor. Bu durum özellikle 720p HD video kaydı sırasında farkını ortaya koyuyor. Xperia arc S ile çekilen videolarda stabilite dikkat çekiyor, el titremelerinin çekimde yarattığı etki biraz olsun azaltılmış. Yapılan çekimin kalitesinin yeterli seviyede olduğunu, ancak görüntü üzerinde sanki traşlanma yapılmış ve bazı detaylar pürüzsüzleştirilmiş gibi görünüyor. Çekimin ses kalitesiyse iyi seviyede.

Video: Sony Ericsson Xperia arc S’in Kamerasından 720p Örnek Video

Multimedya

Sony Ericsson Xperia arc S’in multimedya desteği açısından Xperia arc’tan farkı yok. Video kodlayıcı desteğine baktığımızda listede MP4, H.263, H.264 ve WMV’nin varlığını görüyoruz. Listede DivX veya XviD gibi formatlar yer almıyor. Bu da Android Market’in yolunu tutup uygun bir uygulama indirmek anlamına geliyor. Bu yolla standart çözünürlükteki videoları düzgün bir şekilde izleyebilirsiniz. İşlemci hızındaki artışa karşın 720p kalitesindeki MKV videolarının Xperia arc S’te düzgün bir şekilde oynatıldığını söyleyemeyiz.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00015

Müzik tarafında MP3, eAAC, WMA ve WAV gibi geleneksel formatlar yer alıyor. TrackID uygulaması sayesinde herhangi bir yerde çalan şarkı hakkında bilgileri öğrenmeniz mümkün. TrackID entegrasyonu FM radyoda da bulunuyor. Bu açıdan Xperia arc S’in kullanışlı olduğunu söyleyebiliriz. Aynı şekilde radyoda dinlediğiniz herhangi bir şarkıyı beğendiğinize dair bilgiyi Facebook’ta paylaşmanız mümkün. Eğer söz konusu şarkı TrackID tarafından tanımlanırsa, bu durumda şarkıyı paylaşmanız mümkün. Aksi durumda şarkı bilgilerini kendiniz de yazıp Facebook’ta paylaşabilirsiniz.

Xperia arc S’in kutusundan çıkan kulakiçi kulaklıkların ses kalitesi iyi, bas ve tiz oldukça iyi şekilde ayarlanmış. Zaten Sony Ericsson’dan da aksi beklenemezdi. Ayrıca test ürününün kutusundan bir HDMI kablosu da çıkıyor. Xperia arc S’teki micro HDMI portuna uygun olan bu kablo sayesinde Xperia arc S’in ekran görüntüsünü herhangi bir HDMI destekli monitöre veya HD TV’ye aktarabilirsiniz. Bu sayede film izlemek veya sunum yapmak için Xperia arc S’i kullanmanız mümkün.

Performans ve Batarya

Sony Ericsson Xperia arc’ta 1 GHz hızında çalışan bir işlemci yer alıyordu. Sony Ericsson Xperia arc S’te ise yukarıda da belirttiğimiz gibi 1.4 GHz’lik bir işlemci yer alıyor. Sony Ericsson Xperia arc S’in bu sayede yüzde 25’e varan oranda performans artışını söylüyordu. Smartbench 2011 ile yaptığımız benchmark testi Sony Ericsson’un savını doğruluyor:

SMARTBENCH 2011 PUANI
Cihaz  Üretkenlik Oyun
Sony Ericsson Xperia arc S (1.4 GHz) 1435 2169
Sony Ericsson Xperia arc  (1.0 GHz) 1097 1350

Sony Ericsson Xperia arc’te yer alan 1500 mAh’lik batarya cihazın bir günü rahatlıkla çıkarmasını sağlıyor. Hatta günü idareli bir şekilde geçirmeniz durumunda ikinci güne de sarkmanız mümkün.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00025

Cihaz, sahip olduğu ikinci mikrofon sayesinde gürültü bastırma işlevini de yerine getiriyor. Bu sayede arkaplan gürültüsünün çok olduğu trafik veya stadyum gibi kalabalık ortamlarda karşı taraf sizin sesinizi daha rahat duyacaktır. Telefonla yapılan görüşmelerde karşı tarafın sesini berrak ve anlaşılır şekilde almak mümkün. Telefonun ön yüzünde kamera yer almıyor. Zaten alsa da yazılım 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşmelere izin vermiyor. Ancak Skype uygulamasını indirirseniz, cihazın arka kamerasını kullanarak görüntülü internet görüşmeleri gerçekleştirmeniz mümkün, bunu da belirtmeden geçmeyelim.

Sonuç

Sony Ericsson Xperia arc S, aldığı “S” takısının hakkını verecek şekilde mütevazi, ancak dikkate değer güncellemelerle birlikte geliyor. Tasarım açısından cihazı Xperia arc’tan ayırmak zor, ancak beyaz gibi farklı bir renk sayesinde karşınızdakilere bir Xperia arc S kullandığınız mesajını verebilirsiniz. İşlemci hızının artışı cihazın performansında iPhone 4S ile iPhone 4’te olduğu gibi büyük bir fark yaratmıyor, ancak mobil internet deneyiminde hız artışının etkilerini görmek mümkün. Kameraya eklenen 2D ve 3D panorama moduyla video çekiminde etkisi ortaya çıkan görüntü stabilizasyon özelliği de cihazın memnun edici artıları olarak dikkat çekiyor.

sony-ericsson-xperia-arc-s-inceleme-00012

Sony Ericsson Xperia arc S piyasada KDV dahil 1450 TL gibi bir fiyattan satılıyor. Geçtiğimiz yazın başında Türkiye piyasasına giren Xperia arc’ın fiyatıysa 1275-1350 TL arasında değişiyor. Arada 100-150 TL arasında bir fiyat farkı var. Arc S ile birlikte gelen güncelleştirmeler dikkate alındığında aradaki fark ödemeye değer gibi görünüyor. Öte yandan Xperia arc S’i diğer tek çekirdekli işlemci sahibi telefonlarla karşılaştırdığımızda, tasarımı, sahip olduğu Timescape arayüzü ve 3D panorama moduyla fark yarattığını söyleyebiliriz.

Sponsor Bağlantı: Xperia arc S ve aksesuarları uygun fiyatlarla burada!

İLGİLİ HABERLER