İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00021

2010 yılının sonlarına doğru ilk tableti Galaxy Tab’i çıkaran Samsung, Android’in tabletlere özel Honeycomb sürümünün çıkmasının ardından tabletler konusunda biraz daha iddialı çizgi izlemeye başlamıştı. Geçen yıl içinde Samsung markalı dört Android tabletin çıktığını gördük. Daha önce incelediğimiz Samsung Galaxy Tab 10.1 ve Galaxy Tab 8.9 tabletleri Samsung’un müşterilerine iyi bir Android tablet deneyimi sunma hususunda iyi yolda olduğu izlenimini uyandırmıştı. Güney Koreli şirket 2011 bitmeden 2010 yılında piyasaya çıkarmış olduğu ilk Android tableti Galaxy Tab üzerinde de güncelleme yaptı ve onu Galaxy Tab 7.0 Plus adıyla piyasaya sürdü.

2010 yılında Android’in tabletlere özel sürümü hazır değildi. Bu nedenle orijinal Galaxy Tab Android 2.2 Froyo ile gelmişti. Bu nedenle çeşitli yetersizlikleri vardı ve iPad ile yeteri kadar rekabet ettiği söylenemezdi. Ancak 2011’de yaşanan gelişmeler, Samsung’un 10.1 ve 8.9 ile kazandığı deneyim, ayrıca Android 3.2 Honeycomb ile 7 inç’lik tablet tasarımlarının da desteklenir duruma gelmesi 7 inç’lik Samsung tabletinin de daha düzgün bir şekilde sunulmasına vesile oldu. İşte, sonuç olarak Galaxy Tab 7.0 Plus karşımızda. Yazının devamında yer alan Galaxy Tab 7.0 Plus incelemesinde Samsung’un Galaxy tablet serisinin son üyelerinden biri hakkındaki görüşlerimizi, tabletin artılarını, eksilerini bulacaksınız.

Video: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus İncelemesi

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus
[nggallery id=809]

Donanım

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın 10.1 ve 8.9 ile görünüş açısından aynı kasada geldiğini söyleyebiliriz. 7 inç ekran, ekranı çevreleyen siyah renkli çerçeve, tableti tümüyle çevreleyen metal, kavisli şerit, plastik arka panel… Yalnız, Galaxy Tab 7.0 Plus büyük kardeşlerine göre biraz daha kalın. 193.7 x 122.4 x 9.9 mm’lik boyutlara ve 345 gr. ağırlığa sahip olan tabletin elde rahat bir şekilde taşındığını söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00001

Samsung logosu ekranın altına, ekran dikey pozisyonda kalacak şekilde yerleştirilmiş. Hatırlayacak olursanız, 10.1 ve 8.9’da Samsung logosu yatay tutuşa göre yerleştirilmişti. Ekranın üzerinde yer alan 2 megapiksel kameranın da bu yaklaşıma uygun şekilde konumlandırıldığını söylemeliyiz. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın 7 inç’lik ekranı onu telefon sınıfına doğru biraz daha fazla yaklaştırıyor, bu nedenle Samsung’un seçmiş olduğu ana oryantasyon yaklaşımı doğru. Zaten Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın 2G/3G destekli, telefon görüşmeleri yapmaya olanak sağlayan versiyonu bulunuyor, ki test merkezimize gelen de bu tarz bir üründü. Ekranın üstünde yer alan hoparlör sayesinde tableti kulağınıza dayayıp bir telefonla görüşüyormuş gibi karşı tarafla konuşabilirsiniz. Ancak bu durumun biraz komik kaçacağını söylemek gerek.

Tabletin sağ kenarında, her Samsung cihazında gördüğümüz yerde güç butonu yer alıyor. Bunun altında ses kademe tuşları bulunmakta. Ses kademe tuşlarından aşağı doğru ilerlediğimizde gördüğümüz kızılötesi port bizi biraz şaşırtıyor. Bize gelen test ürününde bu port yer alsa da, Türkiye’de piyasaya çıkacak ürünlerde bu portun yer almayacağını belirtelim. Tabletin sol kenarında mini SIM kart yuvası ve 64 GB’ye kadar destekli microSD kart yuvası mevcut. Tabletin üst kısmında 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alırken altta hoparlörler ve tabletin USB ve şarj işlerini gören özel bir konnektör portu bulunmakta. Tabletin hem altında hem üstünde mikrofon bulunmakta, bu da telefon görüşmeleri sırasında dış ortamın gürültüsünün bastırıldığı anlamına geliyor.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00010

Bize gelen test ürününün arka yüzeyi beyaz renkte ve bunun güzel bir görüntü oluşturduğunu söylemek gerek. Plastikten yapılmış bu arka yüzeyin kalitesiz durduğunu söyleyemeyiz. Üste doğru cihazın 3.2 megapiksel kamerası ve LED flaş yer alıyor. Tabletin kenarlarını çevreleyen metal şeridin çizilmelere karşı biraz dayanıksız olduğunu söylemeliyiz. Zaman geçtikçe bu yüzey üzerinde çizikler görmeniz olası. Ancak tabletin kasası genel olarak sağlam. 1 metreden düşürmemize rağmen herhangi bir sorun meydana gelmedi.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta adından da anlaşılacağı üzere 7 inç’lik PLS LCD kapasitif dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın çözünürlüğü 600 x 1024, bu da inç başına 170 pikselin düştüğü anlamına geliyor. Ekranın renk doygunluğunun ve kontrast seviyesinin iyi olduğunu söyleyebiliriz. Güneş ışığı altında görünürlük de yeterli seviyede, ne yaptığınız, ne okuduğunuzu farkedebilirsiniz. Yüksek görüş açılarında da renk doğruluk seviyesinin dikkate değer derecede değişmediğini söyleyebiliriz. Ekranın dokunmalara olan duyarlılığı da iyi seviyede.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00018

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın donanımı da doğal olarak güncellemelerden geçti. Cihazda 1.2 GHz’lik çift çekirdekli Exynos 4210 işlemci, Mali-400MP grafik işlemci birimi, 1 GB RAM, 16 GB dahili bellek gibi donanım bileşenleri yer alıyor. İvmeölçer, jiroskop, yakınlık sensörü ve pusula gibi bir akıllı telefonda görmekte olduğumuz modüller ve sensörler bulunmakta. Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda çift bant 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0 + HS, GPS, DLNA, Wi-Fi Hotspot ve Wi-Fi Direct’in yer aldığını görüyoruz. Telefon görüşmelerine olanak sağlayan 3G destekli versiyon HSDPA 21 Mbps ve HSUPA 5.76 Mbps mobil genişbant bağlantı desteği sunuyor.

Yazılım

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-arayuz-00004

Yazının başında da belirttiğimiz gibi, Android 3.2 Honeycomb sürümünün gelişiyle birlikte 7 inç’lik Android tabletler de Honeycomb’a ve doğal olarak daha düzgün bir kullanıcı deneyimine kavuştu. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus da Android 3.2 sürümünün avantajlarından faydalanıyor. Android’in üstünde Samsung’un alıştığımız TouchWiz kullanıcı arayüzü geliyor. TouchWiz’in varlığı sayesinde 7.0 Plus kardeşleri 8.9 ve 10.1 ile aynı kullanıcı deneyimini sunuyor. Yine beş farklı ana ekran, boyutu ayarlanabilir bileşenler, Social Hub, eKitap, Görev Yöneticisi gibi Samsung uygulamaları yine mevcut. Bu arada Samsung’un yeni duyurduğu Smart Club platformu kapsamında Samsung Türkiye’nin sunduğu Smart Sinema, eKitap, Müzik ve indiroid gibi uygulamaları da bu cihazda kullanabilirsiniz. Bizim test ürününde olmasa da, piyasaya çıkan ürünlerde bu uygulamaların olacağını tahmin ediyoruz. Olmasa bile Android Market’ten bunları indirmeniz mümkün.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus Arayüz Fotoğrafları
[nggallery id=811]

Samsung’un Honeycomb tabletlere özel TouchWiz kullanıcı arayüzünün farklılığı bildiğiniz gibi küçük uygulamalar. Parmağınız ekranın altından hafif yukarı doğru sürüklediğinizde ya da ekranın hemen altında yer alan Aksiyon Çubuğunun ortasında bulunan yukarı yönlü ok ikonuna dokunduğunuzda karşınıza çeşitli programcıklar çıkacak. Görev yöneticisi, Takvim, Dünya Saati, Not Kalemi, Hesap Makinesi, Müzik ve Alarm gibi Galaxy Tab 10.1 ve 8.9’dan bildiğimiz programcıklara ek olarak Galaxy Tab 7.0 Plus’ta Telefon uygulamasına buradan hızlı şekilde ulaşabilirsiniz. Küçük bir pencere şeklinde açılan telefon uygulamasında numerik tuş takımı, rehber, çağrı kaydı sekmeleri, video arama işlevi ve yeni SMS yazma ekranına kısayol bulunuyor. Daha büyük bir nümerik tuş takımı kullanmak isteyenler için Telefon uygulaması uygulama menüsünde yer alıyor. Piyasaya çıkan ürünlerde herhalde ana ekranda bir telefon uygulaması kısayolu da bulunuyordur. Bu Telefon uygulaması sayesinde bahsettiğimiz tüm telefon işlerini daha büyük boyutlu bir kullanıcı arayüzü üzerinden gerçekleştirebilirsiniz.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00016

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta Google’ın servislerine ait Gmail, Haritalar, Navigasyon gibi uygulamalar yüklü geliyor. Android Market’in tabletlere özel versiyonu üzerinden daha fazla uygulamayı tablete indirmek mümkün. Diğer tabletlerde olduğu gibi Galaxy Tab 7.0 Plus’ta da Android Market’i yatay oryantasyonda kullanmak zorundasınız. Samsung bu noktada HTC’nin Flyer’daki yaklaşımını izleyebilir ve Android Market’in akıllı telefonlara özel kullanıcı arayüzünden yararlanabilirdi. Android Market dışında Samsung Apps üzerinden de uygulama ve oyun indirmek mümkün. Ofis işleri için Polaris Office bulunmakta. Ayrıca Not Kalemi adı verilen ve elle yazarak veya çizerek not almanızı sağlayan bir uygulama da bulunuyor.

Mobil İnternet ve Multimedya

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta Android Honeycomb’un doğal mobil internet tarayıcısı yer alıyor. Tabletin sahip olduğu donanım bileşenleri sayesinde tatmin edici bir internette gezinme performansı sunduğunu söyleyebiliriz. Sayfaların genellikle hızlı bir şekilde açıldığını gözlemledik. Zaten SunSpider Benchmark tarayıcı testinden elde edilen 1829.2 ms +/- %3.1’lik sonuçta internet tarayıcısının performansını ortaya koyuyor. Adobe Flash Player desteği sayesinde Flash tabanlı animasyon, banner ve web videolarını görüntülemek mümkün. YouTube HD video testinde Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın 1080p kalitesindeki HD web videolarını bile düzgün oynattığını gözlemledik. Sayfalar içinde parmaklarla gezinme, yakınlaştırma hızlı sayılacak şekilde gerçekleşiyor, sayfalar içindeki yazıların ekrana sığdırılması işlemi de çok küçük bir gecikme sonrasında gerçekleşiyor, ki söz konusu gecikme göz ardı edilebilecek derecede.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-arayuz-00012

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın multimedya açısından zengin bir tablet olduğunu söyleyebiliriz. MP4, DivX, XviD, H.264, H.263 gibi video kodlayıcıları destekleniyor. Cihazda yüklü gelen Videolar uygulaması bu dosyaları oynatmayı başarıyor. DivX ve XviD videolar için altyazı desteği de mevcut. 720p HD MKV film testimizden de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus başarıyla çıktı. Videolar uygulaması cihazın sabit diskine attığımız film dosyasını buldu, onu düzgün bir şekilde, herhangi bir karelenme, kare hızında yavaşlama veya senkron kayması olmadan, üstelik altyazılarıyla birlikte oynatmayı başardı. Bu durum, Galaxy Tab 7.0 Plus’a ek bir video uygulama yüklenmesini gereksiz kılıyor. Cihazda yer alan DLNA desteği sayesinde cihazdaki videoları aynı ağ içindeki ağa bağlı TV’lerde ya da diğer cihazlarda oynatmak da mümkün.

Müzik konusunda da Galaxy Tab 7.0 Plus’ın kuvvetli olduğunu söyleyebiliriz. MP3, WAV, eAAC+, WMA, AC3 ve FLAC gibi hem sık kullanılan, hem de her cihazda desteklendiğine rastlamadığımız ses formatları destekleniyor. Müzik uygulaması içinde çeşitli ekolayzır profiller ve ses efektleri de bulunmakta. Müzik dinleme işlemi için ister bu uygulamayı, isterseniz de hızlı başlatma bölümünden erişebileceğiniz müzik uygulamacığını kullanabilirsiniz. Galaxy Tab 7.0 Plus’ın hoparlörlerinin ses çıkış şiddeti bazılarına çok yüksek gelmeyebilir, ancak bir tablet için yeterli seviyede sayılır. Cihazın kutusunun içinden çıkan mikrofonlu kulaklık kulak yolunu tamamen tıkayacak yapıda. Bu sayede dış ortamdan izole olup sadece müziğe veya filme odaklanmanıza olanak sağlıyor. Samsung, farklı büyüklükte iki çift topuzu da kutuya eklemeyi ihmal etmemiş. Kulaklıkların kalitesinin tatmin edici olduğunu, bas seviyesinin iyi, ancak tizin biraz normalden yüksek olduğunu söyleyebiliriz.

Diğer Samsung cihazlarında gördüğümüz AllShare uygulaması Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta da yer alıyor. Bu sayede Galaxy Tab 7.0 Plus ile aynı ağa bağlı olan çeşitli bilgisayarların veya mobil cihazların paylaştığı içeriklere erişebilir, onları tablet üzerinden yürütebilirsiniz.

Kamera

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın arkasında 3.2 megapiksellik, LED flaşlı, otomatik odaklı bir kamera yer alıyor. Ayrıca önde de 2 megapiksellik, temelde video görüşmelere odaklanmış, ancak fotoğraf çekiminde de kullanılabilen ikinci bir kamera yer almakta. Yazıda arka kameranın performansına değineceğiz, çünkü kamera işlevlerini esas olarak gören o. Fotoğraf ve video çekim işlevleri Samsung’un Galaxy akıllı telefon ve tabletlerinden aşina olduğumuz Kamera uygulaması yardımıyla gerçekleştiriliyor. Bu uygulama üzerinde ekranın her iki kenarına düzgün bir şekilde yerleştirilmiş kontroller sayesinde fotoğraf ve video çekim işlevleri rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Flaş, pzlama, sahne modu, ön kameraya geçiş gibi ayarlar için ekranın sol tarafına yerleştirilmiş özel düğmeler bulunuyor. Çözünürlük ve bunun gibi daha detaylı ayarlar için de ayarlar ikonuna dokunmanız yeterli. Ekranın sağında ise ortaya gelecek şekilde büyük ve genişçe yerleştirilmiş sanal çekim tuşu bulunuyor. Kamera uygulamasından Galeri uygulamasına da hızlı bir bağlantı bulunuyor.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-kamera-00011

3.2 megapiksel çözünürlük artık çoğu kimseyi tatmin etmiyor. Ancak bu tablette yer alan bu çözünürlükte bir kameranın işini iyi şekilde yaptığını söyleyebiliriz. Işık şiddetinin yeterli olduğu ortamlarda net, renk doğruluğu yüksek ve tatmin edici kaliteye sahip fotoğraflar çekebilirsiniz. Gece veya düşük ışıklı ortamlarda çekilen fotoğraflarda gürültü dikkat çekse de, kalitelerini fena bulduğumuzu söyleyemeyiz. Flaş, ışığın yeterli olmadığı ortamlarda iş görüyor. Otomatik odak sayesinde yakın çekimler de başarılı sonuçlar elde etmek mümkün. Dokümanların fotoğraflarını da iyi yakın çekim performansı sayesinde elde etmek mümkün. Bir tablet için bunun çok önemli olduğunu düşünüyoruz.

Galeri: Samsung Galaxy Tab 7.0’ın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=810]

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın 3.2 megapiksel kamerası 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Bir tabletten mükemmel kalitede video çekmesini beklemiyoruz, bu nedenle beklentimiz yüksek değil. Galaxy Tab 7.0 Plus da düşük olan beklentilerimizi karşılamayı başardı. Aydınlık ortamda yaptığımız çekimin yeterli kalitede olduğunu gözlemledik. Detaylarda kayıplar olsa da, videoyu HDTV’de oynattığımızda kalitenin vasatın üzerinde olduğunu gözlemledik.

Video: Samsung Galaxy Tab 7.0’ın Kamerasından Örnek Video

Galaxy Tab 7.0 Plus ile çektiğiniz fotoğrafları cihaz üzerinde düzenlemenize olanak sağlayacak bir Fotoğraf Düzenleyici uygulama da yüklü geliyor. Bu uygulama sayesinde tablet üzerinde kırpma, renk ayarı, vb. temel düzenlemeleri fotoğrafları bilgisayara aktarıp yapmaya gerek kalmadan gerçekleştirebilirsiniz.

Performans ve Batarya

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta Galaxy S II’deki gibi 1.2 GHz çift çekirdekli işlemci ve Mali-400 GPU yer alıyor. 1 GB RAM’in varlığını da göz önünde bulundurursak bu tabletin iyi bir performans sunduğunu söyleyebiliriz. Tabletin ekranının yüksek hassasiyeti, menüler arasında pürüzsüz geçiş, 1080p YouTube HD videolarının oynatılması, 720p MKV videoların kesintisiz bir şekilde izlenebilmesi Galaxy Tab 7.0 Plus’ın yüksek performansının göstergeleri arasında sayılabilir. SmartBench 2012 uygulamasıyla gerçekleştirdiğimiz benchmark testi de Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın bu performansını destekler nitelikte:

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus yukarıda bahsettiğimiz gibi bir telefon olarak kullanılabiliyor. Her ne kadar tabletin boyutları onun kulağa götürülüp bir telefon gibi görüşme yapılmasını hoş göstermiyor olsa da, ekranın üzerinde yer alan hoparlörün bir telefondaki kadar iyi ses verdiğini söyleyebiliriz. Karşı tarafa giden sesin kalitesi de oldukça iyi. Bluetooth desteği sayesinde telefon işlevlerini bir Bluetooth kulaklık yardımıyla da görebilirsiniz. Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus öndeki kamerası sayesinde 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşme yapma imkânı da sunuyor.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ta 4000 mAh’lik bir batarya yer alıyor.  Bu batarya 360 saate kadar bekleme, 3 buçuk saate kadar 3G, 6 saate kadar 2G görüşmeleri yapma, yaklaşık 9 saat boyunca internette gezinme veya müzik dinleme imkânı sunuyor. Ortalamaya vurduğumuzda Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın bataryasının normal bir kullanımda iki gün boyunca çalışma fırsatı sunacağını söyleyebiliriz.

samsung-galaxy-tab-7-0-plus-inceleme-00019

Sonuç

Samsung’un Galaxy Tab 10.1 ve 8.9 ile gösterdiği performansı biliyoruz. Her iki cihaz da Android tabletler arasında iyi bir yere sahip. Samsung aynı başarıyı Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus ile de gösteriyor. Tabletin kompakt, rahat taşınmaya izin veren boyutları ve ağırlığı, düzgün şekilde çalışan kullanıcı arayüzü, telefon işlevi de görmesi, multimedya açısından zenginliği bu tableti hem iş yaşamında hem de özel hayatta uygun bir seçim yapıyor. Eğer tablet satın alma tercihiniz 7 inç’likler üzerine yoğunlaşıyorsa, Galaxy Tab 7.0 Plus’ı bir düşünmenizi ravsiye ederiz.

Samsung Galaxy Tab 7.0 Plus’ın tavsiye edilen Türkiye satış fiyatı 1599 TL. Galaxy Tab 10.1 veya 8.9’a göre biraz daha yüksek. Ne var ki, telefon görüşmelerine olanak sağlaması, cepte taşınmayı sağlayacak boyutları dikkate alındığında aradaki bu farkın anlamı daha iyi anlaşılabilir. Tabii, Samsung’un çok yakında piyasaya girecek olan bir diğer tableti Galaxy Tab 7.7 kullanıcılar için akıl çelen bir seçenek olabilir. O tabletle ilgili izlenimlerimizi de ileride gerçekleştireceğimiz bir incelemeyle size aktaracağız.

İLGİLİ HABERLER