İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Nokia N97 mini – Galeri & Video

Nokia N97’nin çıkışından birkaç ay sonra Türkiye bu telefonun küçük kardeşi N97 mini’yle tanıştı. Eylül 2009’daki Nokia World etkinliğinde tanıtılan Nokia N97 mini, büyük kardeşinin birçok özelliğini biraz daha küçük tasarımın içine sığdırmayı başarmış bir cihaz olarak karşımıza çıkıyor.

Adından da anlaşılacağı üzere N97 mini, N97’den daha küçük bir cihaz. 113 x 52.5 x 14.2 mm’lik boyutlara ve 138 gr ağırlığa sahip olan bu cihazda 8 GB’lık dahili bellek ve 128 MB kapasiteli ROM bulunuyor. N97’de ise 32 GB’lık dahili hafıza bulunuyordu. Ancak 8 GB da birçok multimedya dosyası için rahatlıkla yetecek alan sunacaktır. Symbian S60 5th Edition işletim sistemiyle çalışan bu cihaz, işletim sisteminin dokunmatik işlevlerini sonuna kadar kullanıyor. Ekranı dirençsel olduğu için çoklu dokunma işlevlerinden ne yazık ki yoksun. Ayrıca ekrana biraz baskı uygulamanız gerekiyor ki telefon sizin verdiğiniz komutu anlasın. Bu N97 mini’nin hanesine eksi bir puan olarak not düşülüyor. Yine de, Symbian S60 5th Edition dirençsel ekranlara uygun şekilde tasarlandığı için çoklu dokunma işlevlerinin yokluğunu pek fazla hissedeceğiniz söylenemez.

>> Nokia N97 mini incelemesinin devamını okumak için tıklayın

S60 5th Edition ile birlikte işlevi daha da artan Nokia Ovi Store’da telefonunuza yükleyecek ilginç uygulamalar ve oyunlar bularak telefonun işlevini daha da arttırabilirsiniz. Üstelik geçtiğimiz ay açılan Ovi Store Türkiye mağazası da Nokia N97 mini ziyaretçilerine Türkçe içerik sunmakta fazlasıyla yardımcı olacaktır. Facebook, Skype gibi servislerin uyumlu uygulamaların Ovi Store’dan indirmek mümkün. Aslında bazı uygulamalar telefona ilk açılışta yüklü geliyor. Accu Weather, Amazon, AP Mobile, Bloomberg, CNN Video, Elle, Facebook, Friendster, Hi5, MySpace, ESPNSoccerNet, YouTube gibi uygulamaları ilk açılışta bulabilirsiniz. Bu uygulamalardan dilediklerinizi N97 mini’nin ana ekranına bileşen olarak atamanız mümkün. Örneğin Facebook uygulaması… Bu uygulama ana ekrana yerleştirildiğinde sizin ve arkadaşlarınızın en son durum güncellemelerini ekranda sürekli güncel tutarak görüntülüyor. Bunun yanında bildirimler ve yeni gelen mesajlar da ana ekrandan anında duyuruluyor. AccuWeather’ın uygulamasını ana ekrana yerleştirdiğiniz takdirde ise bulunduğunuz şehrin hava durumunu sürekli elinizin altında bulundurmanız mümkün. Eğer tüm bu bileşenlerin veri kotanızdan aşırmasını istemiyorsanız, sol altta bulunan Seçenekler kısmından çevrimiçi içerik modunu kapatmanız mümkün. Ana ekranda kullanabileceğiniz bir diğer yararlı bileşen ise e-posta bileşeni. Sık kullandığınız e-posta hesabınızın ayarlarını N97 mini’ye girerek ana ekrandaki e-posta bileşenini aktif hâle getirebilirsiniz. Gmail, Yahoo Mail, Windows Live Mail gibi e-posta servislerinin yanı sıra kurumsal e-posta hesabınızı da tanıtmanız mümkün. Ana ekranda saatin hemen altında bulunan alanlara ise favori uygulamalarınızın kısa yollarını atamanız mümkün. Bunun yanında profil seçimi de hem eski Nokia’larda da olduğu gibi üstte bulunan açma-kapama düğmesinden hem de ana ekranda bulunan profil bölümünden yapılabilir.

Galeri: Nokia N97 mini
[nggallery id=269]

Nokia N97 mini’de Symbian’ın standart internet tarayıcısı yüklü olarak geliyor. Eğer bu uygulamayı yetersiz bulursanız Ovi Mağaza’da sunulan Skyfire ya da Opera Mini gibi tarayıcıları indirip kullanabilirsiniz. İnternette gezinirken sayfalardaki bağlantılar biraz küçük görünse bile dokunmatik ekran yanlış bir yere dokunup açmanıza izin vermiyor. Her ne kadar dirençsel ekranın bu konuda sorun çıkaracağını düşünmüş olsak da, bu durum bizim için sevindirici oldu. İnternette gezinirken ya da e-posta yazarken ister ekran üstünde bulunan numerik dokunmatik klavyeyi kullanın, isterseniz kızaklı QWERTY klavyeyi açarak ekranı yatay konuma getirin ve fiziksel klavyeden yararlanın. Fiziksel klavyede fazla değişiklik yok, ancak N97’deki klavyede yer alan fiziksel navigasyon tuşları boyutların küçülmesi nedeniyle N97 mini’de ortadan kalkmış bulunuyor. Türkçe karakterleri kullanmak için önce üst karakter tuşuna basmanız gerektiğini tekrardan hatırlatalım.

Nokia’nın akıllı telefonlarında öne çıkan navigasyon özellikleri N97 mini’de ücretsiz Ovi Haritalar uygulaması bir adım daha öne çıkıyor. Telefonu ilk kez açtığınızda eski versiyon Ovi Haritalar yazılımını göreceksiniz. Bunu kullanmadan hemen önce Ovi Mağaza’ya giderek yeni Ovi Haritalar sürümünü indirmenizi tavsiye ederiz. Yüklemenin ardından tüm harita bilgilerine, sesli yol yardımına ücretsiz ulaşma imkanınız olacak. Bu arada Ovi Haritalar’da bulunduğunuz şehrin 5 günlük hava tahmin bilgileri, WCities ve Lonely Planet gibi üçüncü parti siteler tarafından sunulan servisler yer alıyor. Öte yandan Ovi Haritalar’da bulunduğunuz konum bilgilerini Facebook üzerinden paylaşmanıza imkan veren bir özellik de yer alıyor.

Oyun açısından bakacak olursak N97 mini’ye sadece bir tane oyun yüklenmiş olarak geliyor, o da DJ Mix Tour. Ancak Ovi Mağaza ne güne duruyor? İstediğiniz oyunu Ovi Mağaza’dan indirebilirsiniz. Ovi Haritalar üzerinden yaratılmış gerçek pistler üzerinde yarışa imkan veren Nokia Ovi Maps Racing‘i indirmenizi özellikle tavsiye ederiz.

Nokia N97 mini’de 5 megapiksellik, flaşlı bulunuyor. Bir akıllı telefon  kamerasından nasıl bir çekim kalitesi bekliyorsanız, N97 mini bunu size sunuyor. Gece fotoğraf çekim kalitesi de bir telefon için tatmin edici sayılabilir. DVD kalitesinde video kaydı yapıyor olmasıysa bu telefona artı bir değer katıyor. Bu arada N97 mini’yle çekmiş olduğunuz fotoğrafları Ovi, Flickr veya Vox gibi servisler üzerinden paylaşmanız mümkün. Çekmiş olduğunuz fotoğraf ve videoları bilgisayarınıza kuracağınız Ovi Suite yazılımı sayesinde kolay bir şekilde bilgisayarınıza aktarmanız mümkün. Bunun yanında N97 mini’yi bilgisayara bağladığınız anda telefondan USB depolama modunu seçebilir ve tüm multimedya içeriğinizi sürükle-bırak yöntemiyle Windows Explorer üzerinden de aktarabilirsiniz. Yukarıda belirttiğimiz işlemlerin hepsi müzik dosyaları için de geçerli. Bilgisayarınızdaki müzik dosyalarını Ovi Müzik yazılımı sayesinde bilgisayardan telefona aktarabilirsiniz. Eğer telefonunuzdaki şarkılar sizi sıkarsa, RDS’li radyo imdadınıza yetişecektir. Radyo, N97’deki gibi göze hoş gelen efektlere sahip. Bu arada başlangıçta kanal taraması yaparak otomatik hafıza kaydı da yapıyor. Son olarak kulaklığa da değinmeden geçmeyelim. N97’yle birlikte gelen ve bizden geçer not alamayan kulaklık daha kaliteli bir ürünle değiştirilmiş. Üzerinde kumandası da bulunan bu kulaklığı başarılı bulduk.

Son olarak kutudan çıkanlara bakalım. Telefon ve bataryanın yanı sıra mini USB uçlu şarj aleti, USB kablosu, uzaktan kumandalı, farklı topuz seçenekli kulaklık, Ovi yazılım yükleme CD’si ve kullanım kılavuzları kutunun ambalajında bulunan diğer bileşenler.

Sonuç olarak, Nokia N97’yi beğenen ancak büyük olduğu için tercih etmeyenler arasındaysanız, N97 mini ile bu bahane ortadan kalkabilir. N97’ye göre bazı özelliklerden yoksun olsa da, kulaklıktaki gelişmeler bizi mutlu etti. Yine de, kapasitif dokunmatik ekrana sahip olmayışı, kullanım kolaylığı açısından onu en cazip cihaz kılmaktan alıkoyacaktır. Ancak Nokia markasını seviyorsanız, dokunmatik ekranlı bir telefon istiyorsanız, Nokia N97 mini seçimi sizi pişman etmeyecektir.

Video: Nokia N97 mini İncelemesi

Nokia N97 mini'yle çekilen bir gece fotoğrafı

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER