İncelemeler

Teknoblog İncelemesi: Nokia E72 – Video

Nokia E serisinin en son üyesi E72 geçtiğimiz ay Türkiye’de satışa sunuldu. QWERTY klavyeli bu telefon özellikle profesyoneller için üstün özellikler sunuyor. Ayrıca sohbet, multimedya uygulamaları, 5 megapiksellik kamera ile çekilen fotoğraf ve videoları paylaşma işlevleriyle işten arta kalan zamanlarda da elden düşmeyecek.

Nokia E72 selefi E71’e göre haliyle birtakım güncellemeler içeriyor. Örneğin 3.2 megapiksellik kamera 5 megapiksele yükseltilmiş. E71’de kameranın hemen yanında bulunan ayna E72’de kaldırılmış. Telefonun genişliği biraz arttırılmış, ekran da büyütülmüş. Ortak tuşlar, arama cevaplama/reddetme, ana ekran, takvim, kişiler ve e-posta uygulamalarına özel kısayollar da büyütülerek parmak uçlarına daha uygun hâle getirilmiş. Telefonun batarya kapağı da yenilenmiş, noktalı desen yerine çizgilerden oluşan bir desen seçilmiş. Bu arada E71’deki birçok kulaklıkla uyumsuz olan kulaklık çıkışı E72’de yerini standart 3.5mm kulaklık çıkışına bırakmış.

İncelemenin devamını okumak için tıklayın

E72’nin batarya kapağı kolaylıkla açılıyor. SIM kart yuvası biraz küçük yapılmış, ya da bize öyle geldi. Vodafone’un SIM kartını takıp çıkarma konusunda oldukça zorlandık, Avea’nın SIM kartıysa benzer problemi yaşatmadı. Aslında sorun Vodafone’un SIM kartının biraz kalın olmasından kaynaklanıyor. Telefon açıldığında karşımıza Symbian’ın alıştığımız ana ekranı karşılıyor. E-posta, saat, müzik çalar, galeri, web gezgini uygulamalarına kısayollar ana ekranda yerini almış. En sağda yer alan mod değiştirme kısayolu da oldukça hoşumuza gitti. E-posta, Exchange, ajanda kayıtları, sohbet ve WLAN arama motorunun yer aldığı ve gri renkli temanın hakim olduğu iş moduyla sadece e-posta, sohbet, WLAN arama motoru ve arama motorunun yer aldığı kişisel mod arasında bu kısayol sayesinde geçiş yapabilirsiniz. Her iki modun menü nesneleri de birbirinden farklı tasarlanmış. Ancak sonuçta farklı yapılsa da tüm kısayollar aynı işleve çıkıyor. Telefonda standart bir Symbian S60 telefonunda ne sunuluyorsa var. Bunun yanında E serisi telefonlara özel ofis uygulamaları da mevcut. Eğer isterseniz ana menüye eklenmiş Ovi mağazasının kısayoluyla Ovi’ye gidip buradan ücretli veya ücretsiz uygulama indirmek de mümkün.

Nokia E72’nin en önemli özelliklerinden bir tanesi e-postalarınıza her yerden erişim olanağı sunması. Ana ekranda yer alan “E-postayı kur” kısayoluyla e-posta kurulum sihirbazını başlattığımızda karşımıza  Ovi Mail, Yahoo Mail, Gmail, Windows Live Hotmail, Exchange, Lotus Notes Traveler gibi e-posta servisleri çıkıyor. Önceden tanımlanmış bu servisler sayesinde e-posta uygulamasının kurulumu sadece e-posta adresi ve şifre girmeye bakıyor. Ayrıca bunların dışında kalan alanlara mensup e-posta adresinizi de bu uygulamaya tanıtıp kullanabilirsiniz. Nokia E72 satın alırsanız, ana ekranda göreceğiniz “Sohbet’i kur” kısayolunu izleyip telefonla sunulan sohbet uygulamalarını kurmanızı öneririz. Gizmo 5 ya da Vyke Mobile gibi VoIP uygulamalarını kurmak size kalmış, ancak Chat uygulamalasını kurmanızı öneririz. Bu uygulama sayesinde Windows Live Messenger, Yahoo Messenger ve Google Talk hesaplarınıza giriş yapıp istediğiniz her yerden sohbet etme imkanı bulabilirsiniz. Kişisel modda ana ekranda yer alan arama uygulaması sayesinde hem telefonda hem de internette de arama yapmak mümkün. Yine ana ekranda sağ altta yer alan telesekreter kısayolu sayesinde size bırakılan sesli mesajlara kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Telesekreterin kurulumunu da buradan yapabilirsiniz. Artık neredeyse standart halini alan GPS modülü E72’de de eksik tutulmamış. GPS modülüyle birlikte Nokia Maps uygulaması da telefonda yüklü geliyor. Paralı sunulan bu hizmetin yerine bedava sunulan Google Maps’i de kullanabilirsiniz. Ancak Nokia Maps servisi sayesinde sesli yol yardımı da alacağınızı hatırlatalım. Bu sayede gerçek anlamda navigasyon deneyimi yaşamak mümkün hâle gelecektir.

Telefonun fiziksel özelliklerine geri dönelim. Telefonun arkasına eklenmiş olan hoparlör sayesinde ses çıkışı oldukça iyi. Telefonun yanında verilen kulaklığın ses kalitesi de bizi memnun etti. Keşke aynı kulaklıklar N97 ile birlikte de verilseydi. Bu arada kulaklıklarla birlikte üç farklı kulaklık kılıfı da verilmiş. E72’nin en çok hoşumuza giden özelliğiyse dokunmaya duyarlı optik navigasyon tuşu. En ufak bir parmak hareketini bile hisseden bu tuş sayesinde menüler arasında gezinmek, internette dolaşmak oldukça rahat ve keyifli. Telefonun arkasında, kameranın yanında yer alan flaş lambası hem karanlık ortamlarda fotoğraf çekimine yardımcı oluyor, hem de yine karanlık ortamlarda yanınızda bir fener yoksa size ışık kaynağı oluyor. Klavyenin en altında ortada yer alan Space tuşuna bir süre basıldığında arkadaki lamba aktif hâle geliyor.

Nokia E72 ile ilgili yazacaklarımız bu kadar. Eğer dokunmatik ekranlar hoşunuza gitmiyorsa, yazı yazarken fiziksel klavyenin tuşlarına dokunmak hoşunuza gidiyorsa, e-postalarınıza her yerden erişmek istiyorsanız Nokia E72 sizin için ideal görünüyor. Farklı kullanım modları sayesinde de evle işi birbirine karıştırmamış olursunuz. En iyisi yazıyı bir kenara bırakıp sözü Nokia E72 ile ilgili hazırladığımız inceleme videosuna bırakalım.

Video: Nokia E72 inceleme videosu

İLGİLİ HABERLER