İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: Nokia C7 – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

nokia-c7-inceleme-00008Nokia’nın Symbian stratejisinde önemli bir yer tutan ülkemizde birbiri ardına Nokia markalı yeni Symbian telefonları görüyoruz. Nokia C7-00 da bunların arasında yer alıyor. Nokia’nın Symbian^3’lü ilk cihaz olan N8’i duyurmasından birkaç ay sonra, 2010 Eylül ayında Londra’da düzenlenen Nokia World etkinliğinde tanıttığı Nokia C7 o zaman inceliğiyle dikkat çekmişti.

Dıştan bakınca oldukça şık ve çekici görünen bu cihaz barındırdığı teknik özelliklerle orta seviye kullanıcılar için de tatmin edici bir cihaz niteliği taşıyor. Yaklaşık 900 TL’lik fiyat etiketine sahip olan Nokia C7 kendisi için verilen paranın karşılığını tam anlamıyla verebilir mi? Aşağıdaki incelemede bu sorunun cevabını arayacağız. Daha önce gerçekleştirdiğimiz Nokia N8 incelemesi sırasında Symbian işletim sistemine ayrıntılarıyla değindiğimiz için bu incelemede genellikle Nokia C7’nin donanımı üzerinde duracağız.

Video: Nokia C7 İncelemesi

Nokia C7’yi Teknosa.com üzerinden satın alın!

Galeri: Nokia C7 İnceleme Fotoğrafları
[nggallery id=551]

Tasarım

Nokia C7 öncelikle inceliği ve kıvrımlı köşeleriyle dikkat çekiyor. Metal kasasıyla oldukça çekici duran bu cihazda 3.5 inç’lik,  kapasitif dokunmatik AMOLED ekran bulunmakta. Bu sayede gün ışığı altında rahat bir kullanım sunan cihazın ekranının parlaklığı çevresel ışık sensörünün yardımıyla otomatik olarak ayarlanıyor. Ayrıca dokunmatik cam ekran çizilmelere karşı oldukça dayanıklı.Nokia’nın klasik menü tuşu ekranın hemen altında, yer alıyor. Nokia bu tuşu her iki yana doğru biraz uzatmış, böylelikle telefonu hangi elinizle tutuyor olsanız, bu tuşa rahatlıkla basabiliyorsunuz. Ekranın hemen üstünde VGA çözünürlük destekli, görüntülü görüşmelerin yapılması amacıyla eklenmiş bir kamera bulunuyor.

Nokia C7’nin sol yanında ince uçlu şarj girişi bulunuyor. Üst bölümde ise bir kapağın altına gizlenmiş microUSB yuvası kapağın üstündeki işaretin sayesinde dikkat çekiyor. microUSB üzerinden şarj giderek standartlaşırken Nokia bu cihaz için neden kendi şarj çözümünde diretmiş, anlamış değiliz. microUSB girişinin hemen yanında 3.5 mm kulaklık jakı, onun yanındaysa açma/kapama tuşu yer alıyor. Cihazın sağ yanına geçtiğimizde ses kontrol tuşlarını, o iki tuşun ortasında sesli komut tuşunu görüyoruz. Nokia N8’den alıştığımız şekilde cihazın ekran kilidini açmaya yarayan anahtar dikkat çekerken aşağı doğru ilerlediğimizde fotoğraf ve video çekimi için kullanılan deklanşör tuşu karşımıza çıkıyor. Bu tuş aynı zamanda kamera uygulamasını başlatma işlevini de görüyor.

nokia-c7-inceleme-00009

Cihazın arkasında 8 megapiksel kamera ve çift LED flaş yer alıyor. Kameranın üstünde ise hoparlör bulunmakta. Nokia C7’nin çıkarılabilir bataryası arkasında yer alan kapağın altında gizli. Oldukça kolay bir şekilde açılan bu kapak birkaç seferlik açma kapama işleminden sonra hafif oynamaya başlayabilir, bu da rahatsızlık yaratabilir. Kapağın altında Nokia C7’nin 1200 mAh’lik bataryası yer almakta. Bunun dışında SIM kart yuvası, yerini belli eden işaret sayesinde rahatlıkla bulunuyor. microSD kart yuvasını görmek için bataryayı çıkarmanız gerekiyor. Bataryayı kaldırdıktan sonra SIM kart yuvasının altına gelen bir yerde microSD kart yuvası yer almakta.

Donanım

Nokia C7’de yer alan 3.5 inç’lik kapasitif dokunmatik AMOLED ekran 360 x 640 çözünürlük desteği sunuyor. Ön yüzün hemen hemen tamamını kapatan bu ekranın dokunmaya olan duyarlılığı ve verdiği tepkiler oldukça iyi. Fiziksel klavye olmadığı için yazı girişi de ekran üzerinde yer alan klavyeden yapılıyor. Nokia C7’de de 680 MHz’lik hıza sahip ARM 11 işlemciyi kullanmaya devam etmiş. 256 MB RAM, 1024 MB ROM’un yanı sıra 8 GB’lık dahili belleğin yer aldığı cihazda depolama kapasitesi microSD/SDHC kartların yardımıyla 32 GB kadar daha arttırılabilir.

HSDPA 10.2 Mbit/s, HSUPA 2.0 Mbit/s mobil genişbant desteği, WiFi b/g/n, Bluetooth 3.0 kablosuz bağlantı desteği, GPS, A-GPS, ivmeölçer, pusula, yakınlık sensörü, ışık sensörü gibi bileşenlerin yer aldığı Nokia C7’de arkaplan gürültüsünü bastırması amacıyla ikinci bir mikrofon daha bulunuyor. Cihazın önünde görüntülü görüşmeler için VGA kamera, arkasında ise 8 megapiksel, çift LED flaşlı kamera bulunmakta.

Yazılım

Nokia C7, Symbian^3 işletim sistemiyle geliyor. Nokia N8’den aşina olduğumuz şekilde üç farklı ana ekran sunan bu işletim sisteminde sözünü ettiğimiz ana ekranları çeşitli uygulama bileşenleriyle, kısayollarla doldurabiliyoruz. Çoklu görev desteği sunan Symbian’da açık olan uygulamaları kontrol edebileceğiniz, onları uygulamanın içine girmeden kapatabileceğiniz bir arayüz yer alıyor.

nokia-c7-inceleme-00007Aslına bakarsanız, Nokia C7’nin Symbian arayüzünün Nokia N8’inkinden bir farkı yok. Bu nedenle Nokia N8 incelememizin yazılım bölümünde okuyacaklarınız hemen hemen Nokia C7 için de geçerli. Ancak Nokia C7, N8’e göre daha kararlı bir telefon gibi. Nokia N8’de yaşamış olduğumuz çökmelere veya yavaşlamalara bu telefonda rastlamadık.

Bize gönderilen test cihazında Turkcell’in Uygulamalar, Kaydet-Gönder, Seyahat ve Yedek uygulamaları yüklü gelmişti. Ayrıca mesajlar bölümüne de Turkcell’in Kaydet-Gönder özelliği entegre edilmişti.

Nokia Symbian telefonları için uygulama mağazası işlevi gören Ovi Mağaza erişimi Nokia C7’de de bulunuyor. Telefonu ilk kez kullanırken veya daha sonra açacağınız bir Ovi hesabı yardımıyla Ovi Mağaza’ya ve diğer Nokia Ovi servislerine giriş yapabilirsiniz. Ovi Mağaza’daki yerli uygulama sayısı her geçen gün artmakta. Bu açıdan Nokia C7 de giderek daha kullanışlı bir cihaz hâline gelmekte. Nokia C7’ye indirip kurduğunuz uygulamaların kısayolları cihazın ana menüsünde yer alan Uygulamalar klasörü altına yerleştiriliyor. Eğer isterseniz buradaki ikonları başka yerlere de taşımanız mümkün.

Ovi hesabınızı kullanabileceğiniz bir başka bölüm ise Sosyal paylaşım ağları adı verilen uygulama. Ana ekranda yer alan bileşeninden ya da uygulama menüsündeki ikonundan açabileceğiniz bu uygulama sayesinde Twitter ve Facebook hesaplarınızı aynı çatı altında kontrol edebilirsiniz. Uygulamayı kullanmak için öncelikle Nokia Ovi hesabınızla giriş yapmanız gerektiğini bir kez daha hatırlatalım.

Nokia’nın başarılı navigasyon uygulaması Ovi Haritalar da Nokia C7’de yüklü bir şekilde gelmekte. Ovi Haritalar sayesinde sesli yol yardımını ücretsiz olarak alma şansına sahipsiniz. Ayrıca bu uygulama üzerinden bulunduğunuz konumu sosyal ağlar üzerinden arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Lonely Planet, HRS Hotels, TripAdvisor gibi alanında öncü sitelerin içerikleri, hava durumu bilgileri ve etkinlik takvimi de Nokia Ovi Haritalar’ın içinde yer almakta.

Nokia geçtiğimiz ay Symbian’ın “Anna” adlı en son sürümünü duyurdu. Nokia C7 de ilerleyen haftalarda bu güncellemeyi alacak cihazlar arasında yer alıyor. Symbian Anna ile C7’nin kullanım deneyimi ve performansının bir adım daha öteye taşınacağına inanıyoruz. Şimdiki hâliyle yetersiz gibi görünen internet tarayıcısının yerine daha gelişmiş bir internet tarayıcısı gelecek, arayüz ikonları değişmiş olacak, şu anda sadece yatay kullanımda yararlanılabilen QWERTY klavye dikey kullanım pozisyonunda da kullanılabilir hâle gelecek. Bu, Nokia C7’yi satın almanız hâlinde ikinci kez yeni bir cihaz alma hissi yaşayabileceğiniz anlamına geliyor.

Mobil İnternet

Nokia’nın Symbian’a özel klasik mobil internet tarayıcısı Nokia C7’de yüklü şekilde geliyor. Oldukça geri kalmış olduğunu düşündüğümüz bu internet tarayıcısı Flash Lite desteği sunuyor. Her ne kadar, Android’deki Adobe Flash Player 10.2’nin sunduğu işlevi sunmaktan uzak olsa da, bazı Flash tabanlı web videolarını izlemeniz mümkün olur. Nokia C7’deki internet tarayıcısı aynı zamanda HTML5 video desteğini de barındırıyor, ki bu yönünü oldukça sevdiğimizi belirtmeliyiz. Bu sayede Vimeo üzerinde barındırdığımız Teknoblog videolarını telefondan izlememiz mümkün oldu.

Nokia C7’de daha iyi bir mobil internet deneyimi için yukarıda bahsettiğimiz Symbian Anna güncellemesini beklememiz gerekiyor. O zamana kadar Ovi Mağaza’dan indireceğiniz Opera gibi üçüncü parti internet tarayıcılarıyla idare edebilirsiniz.

Kamera

Nokia C7 sahiplerine yüksek çözünürlükte fotoğraf ve video çekme imkanı sunuyor. C7’nin 8 megapiksele kadar çözünürlük desteği sunan kamerası yüz tanıma, dijital zum, coğrafi etiketleme ve zamanlamalı çekim gibi özellikleri barındırıyor. Symbian’ın klasik kamera arayüzüyle kontrol edilen bu kamerada makro ayarının yer almaması (ya da biz bir türlü bulamadık) bizi biraz şaşırttı. Fotoğraf çekimi için renk, kontrast, pozlama ayarlarının sunulması ise iyi. 8 megapiksellik 4:3 formatında ve 6 megapiksellik 16:9 formatında fotoğraflar çekmek için bu cihazın kamerasını kullanabilirsiniz.

nokia-c7-kamera-fotograflari-00001Nokia C7 ile aydınlık ortamlarda çekilen fotoğraflar tatmin edici. Bu şartlarda çekilen fotoğraflarda kamera tarafından üretilmiş renkler gerçeğe yakın. Işık şiddetinin düşük olduğu kapalı ortamlarda çekilen fotoğraflar ise o kadar başarılı değil. Sanıyoruz ki, kameranın sensörü ışığın düşük olduğu ortamlarda ışığı yeterli miktarda yakalama konusunda iyi değil. Bu gibi durumlarda çift LED flaş hayat kurtarıcı bir rol üstlenecektir.

Galeri: Nokia C7’nin Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=550]

Nokia C7’nin bir marifeti de 720p HD video kaydı yapabilmesi. Çekilen videoların kontrastı ve kalitesi iyi olsa da, video sabitleme özelliğinin bulunmaması nedeniyle el titremelerinin video üzerindeki etkisi bir hayli fazla.
Video: Nokia C7 İncelemesi

Multimedya

Nokia C7, sahiplerine multimedya tüketimi konusunda da gerekli desteği sunuyor. MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA, AMR, MIDI ses desteği ve MPEG4, H.263, H.264, DivX, XviD, WMV, RealVideo 10, Flash Video video desteği sunan bu telefonda FM radyo da yer alıyor. Otomobilde seyir hâlindeyken telefona yüklediğiniz şarkıları dinlemek isterseniz, Nokia C7’nin FM vericisini etkinleştirebilir ve Nokia C7’de belirleyeceğiniz yayın frekansını otomobilin radyosunda da ayarlayarak telefonda çalan şarkının radyo üzerinden dinlenmesini sağlayabilirsiniz.

Nokia C7’de hoparlör cihazın arkasında yer alıyor. Her ne kadar bizim gibi yüksek sesle müzik dinlemeye alışanlar için yeterli seviyede olmasa da, bir cep telefonu için yeterli sayılabilecek bir ses çıkış şiddeti sunuyor. Telefonla birlikte sunulan mikrofonlu kulaklığı beğendiğimizi söyleyemeyiz. Kulaklıktan çıkan sesin tiz seviyesi düşük ve ses boğuk geliyor. Telefon görüşmeleri yapmak amacıyla bu mikrofonlu kulaklığı kullanabilirsiniz, ancak müzik dinlerken veya film izlerken başka bir kulaklıktan yararlanmanızı tavsiye ederiz.

Nokia C7’de Nokia’nın müzik mağazası Ovi Müzik’e erişim de bulunuyor. Açmış olduğunuz Ovi hesabıyla Ovi Müzik mağazasına giriş yapabilir, belli miktarda kredi satın alarak veya sınırsız Ovi üyeliğiyle Nokia’nın Ovi Müzik altında sunduğu geniş şarkı arşivinden dilediklerinizi C7’ye indirip istediğiniz zaman dinleyebilirsiniz.

Batarya ve Diğer Noktalar

Nokia C7’de 1200 mAh’lik batarya geliyor. Her ne kadar bu batarya artık yetersizmiş gibi görünse de, Nokia’nın sahip olduğu tecrübe sayesinde bu kapasitedeki bir batarya beklenenden daha uzun süre bir çalışma ömrü sunuyor. Nokia C7 yoğun kullanımda bir günü rahat çıkarıyor. Cihazı kutusundan çıkan ince uçlu şarj aleti yardımıyla şarj edebilirsiniz. microUSB portu üzerinden şarj ise sadece telefonu bilgisayara USB portu üzerinden bağladığınızda gerçekleşiyor.

nokia-c7-inceleme-00020Nokia C7 ile yaptığımız görüşmelerin kalitesi de oldukça iyi. Sahip olduğu ikinci mikrofon arkaplan gürültüsünü bastırıyor, bu sayede gürültünün fazla olduğu ortamlarda sesin karşı tarafa daha anlaşılır şekilde gitmesini sağlıyor.

Sonuç

Nokia’nın Türkiye’deki marka bilinirliği yüksek, sadık kullanıcı kitlesi de bir hayli fazla. Nokia’nın sunmuş olduğu deneyime alışmış kullanıcılar için geçiş yapılacak telefonun Symbian tabanlı olması da dikkat edilen bir kriter durumunda. Nokia C7 teknik özellikler bakımından büyük kardeşi Nokia N8’den daha zayıf bir cihaz. Üstelik aralarında o kadar da çok fiyat farkı yok. İkisi arasında kararsız kalan bir kullanıcı biraz daha fazla para verip N8’i tercih edilebilir.

nokia-c7-inceleme-00001Ancak C7, bir noktada N8’den öne çıkıyor, o da tasarımı. Nokia C7 oldukça ince, narin ve şık bir tasarıma sahip. Renk seçenekleri, telefonun etrafını saran metal çerçeve ve arkadaki metal kapak cihaza daha zengin bir hava katıyor. Nokia C7’nin özellikle tasarımı bakımından kadınların ilgisini çekeceğini düşünüyoruz.

Nokia C7’ye vereceğiniz paranın çoğunu güzel görünümlü bir cihaz için vermiş olacaksınız. Ancak bu, performans ve teknik özellikler bakımından vasat bir telefon satın alacağınız anlamına gelmiyor. AMOLED dokunmatik ekranı, 8 megapiksel kamerası, 720p HD video kaydı, Twitter ve Facebook gibi sosyal ağ hesaplarını tek bir yerden kontrol edebilme imkânıyla, bu telefona para verenler pişman olmayacak gibi görünüyor. Üstelik çok yakında gelmesi beklenen Symbian Anna güncellemesiyle cihazın performansının ve sunduğu deneyimin daha da iyi seviyelere taşınmasını bekliyoruz.

İLGİLİ HABERLER