İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: LG Optimus 2X (Optimus Speed) – Galeri & Video

lg-optimus-2x-inceleme00015Geçen yılın sonunda duyurulan LG Optimus 2X, çift çekirdekli işlemci taşıyan ilk Android telefonu olarak dikkat çekmişti. Yeni bir dalganın habercisi olan bu akıllı telefon aslında 2011 yılında neler göreceğimizi daha yıl sonundan haber veriyor gibiydi. Büyük bir kapıyı açan LG Optimus 2X’in arkasından birçok çift çekirdekli işlemcili akıllı telefon görmeye başladık. Ve bunların çoğu LG Optimus 2X gibi NVIDIA Tegra 2 işlemcisi taşıyor.

LG Optimus 2X çeşitli adlarla yurtdışında piyasaya çıkmış durumda. Optimus Speed, Optimus Star ve P990 gibi adlarla anılan bu telefon bir süredir Almanya’da da satılıyor. İşte biz de Optimus Speed olarak bu ülkede satılan Optimus 2X’i inceleme fırsatı bulduk. Henüz Türkiye’ye gelme fırsatı bulamayan bu telefona dair incelememiz telefon hakkında daha fazla bilgi almak isteyenler için de Türkçe kaynak niteliğinde olacaktır.

İncelemeye araç olan cihaz test ürünü olarak gönderilmediği için bu incelemeyi diğer Teknoblog incelemeleri kadar kapsamlı bulmayabilirsiniz. Yine de, 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 işlemcisinin performans anlamında farkını ortaya koyacak çeşitli uygulamaları test ettik. Bu incelemede o testlerin sonucunda elde ettiğimiz izlenimleri de paylaşacağız.

Video: LG Optimus 2X (Optimus Speed) İncelemesi

Galeri: LG Optimus 2X (Optimus Speed) İncelemesi
[nggallery id=595]

Tasarım ve Donanım

LG Optimus 2X bar tipinde bir telefon. 123.9 x 63.2 x 10.9 mm’lik boyutlara sahip olan bu telefon 139 gr. ağırlığa sahip. LG Optimus 2X 4 inç’lik, 480 x 800 çözünürlüklü kapasitif dokunmatik ekranla birlikte geliyor. Ekranın hemen altına Android akıllı telefonlarına özel, aydınlatmalı ve dokunmaya duyarlı Android tuşları yerleştirilmiş. Ekranın üstünde ise görüntülü görüşmeler için 1.3 megapiksellik bir kamera yer alıyor. Telefonun etrafı metal bir şeritle çevreleniyor. Alt kısımda microUSB portu dikkat çekiyor. Buradan hem bilgisayar bağlantısı hem de şarj işlemi gerçekleştiriliyor. Sağ tarafta ses kademe tuşlarını görüyoruz. Üst kısımda ise açma kapama düğmesi, HDMI portu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer almakta.

lg-optimus-2x-inceleme00001LG Optimus 2X’in arkasında 8 megapiksellik kamera ve LED flaş bulunuyor. Arka tarafta dikkat çeken bir başka ayrıntı ise üzerinde Google logosunun kazınmış olduğu metal bir şerit. Bu şeridin telefona farklı bir hava kattığını söylemeliyiz. Optimus 2X çoğu akıllı telefon gibi 1500 mAh’lik bir batarya ile birlikte geliyor.

Yazının başında da belirttiğimiz gibi LG Optimus 2X’te 1 GHz’lik çift çekirdekli NVIDIA Tegra 2 işlemcisi yer alıyor. Ayrıca 8 GB’lık dahili hafıza bulunuyor. Bunun yanı sıra microSD ve microSDHC kartlar sayesinde 32 GB’ye kadar ek kapasite arttırımı yapmak mümkün. Bluetooth, 802.11b/g/n Wi-Fi, USB 2.0 desteği, DLNA, A-GPS, ivmeölçer, jiroskop ve pusula gibi teknik özellikler LG Optimus 2X’te yer alıyor.

Yazılım ve Mobil İnternet

İncelediğimiz Optimus Speed cihazında Android 2.2 Froyo sürümü çalışıyor. Tahmin ediyoruz ki, LG ilerideki günlerde bu telefonu Android 2.3 Gingerbread sürümü getirecektir. Yine de, Froyo’nun da kullanıcı deneyimi açısında tatmin edici olduğunu söylemeliyiz. Cihaz Almanya orijinli olduğu için tam bir Android Market erişimi mevcut, yani ücretli uygulamaları da bu cihaz üzerinde görüp satın almak mümkün.

lg-optimus-2x-inceleme00012LG Optimus 2X’te LG’nin Android’e özel kullanıcı arayüzü yüklü geliyor. Bu arayüzde 7 farklı ana ekran bulunuyor. Bu farklı ana ekranları çeşitli kısayol ve bileşenlerle doldurmak mümkün. Android uygulamalarının yanı sıra LG tarafından da sunulan bileşenler var. Uygulama menüsü ise aşağı doğru kayan formda geliştirilmiş. Cihazda önceden yüklü olarak gelen uygulamalar sistem uygulamaları, kullanıcı tarafından indirilen uygulamalar ise indirilenler başlığı altında görüntüleniyor. Google’ın uygulamalarının yanı sıra LG tarafından sunulan çeşitli uygulamalar da LG Optimus 2X’te yüklü geliyor.

Optimus 2X’te yer alan NVIDIA Tegra 2 işlemcisinin etkisi uygulama açılma sürelerinde, menü geçişlerinde ve dokunmatik ekranın tepkiselliğinde kendini gösteriyor. Uygulama açılış sürelerinin nispeten kısa olduğu LG Optimus 2X’in menüleri arasında geçiş de oldukça hızlı. Dokunmatik ekranın hassasiyeti ise memnun edici. Cihazda yüklü gelen klavye rahatlıkla kullanılabiliyor. Yanlış tuşlara basma gibi bir durumun gerçekleşmediğini söylemeliyiz.

LG Optimus 2X’in sunduğu mobil internet deneyimine de değinmeden geçmeyelim. Android’in doğal mobil internet tarayıcısıyla yüklü gelen bu cihaz ile internette gezinirken Tegra 2’nin avantajı yaşanıyor. Sayfalar hızlı bir şekilde yükleniyor, tabii burada test yaptığımız ortamdaki yüksek hızlı genişbant bağlantısının etkisini de göz ardı etmeyelim. Sayfalar içinde çift parmakla yakınlaştırme ve uzaklaştırma, parmakla sayfada yukarı veya aşağı kaydırma işlemleri takılma olmaksızın gerçekleştiriliyor. Makalenin ekran boyutuna göre yeniden işlenmesi işlemi de ekrana iki kez tıklandığında beklemeden yapılıyor. Çoklu pencere desteği sayesinde aynı anda birden fazla sayfada gezinmek de mümkün.

LG Optimus 2X Tegra 2 işlemcisi sayesinde Flash tabanlı animasyonları ve videoları da rahatlıkla görüntülememizi sağlıyor. Bunu test etmek için Ligtv.com.tr adresinde birkaç gol videosu ile test gerçekleştirdik. Hazırlamış olduğumuz inceleme videosunda da bu testi tekrarladık. Videoyu çektiğimiz ortamda Wi-Fi sinyali düşük olduğu için Flash videonun yüklenmesi sırasında sorun oluşmuş olsa da, LG Optimus 2X’in Flash videoları kesintisiz bir şekilde oynattığını gözlemledik. Benzer bir testi YouTube üzerinde de gerçekleştirdik, üstelik 1080p video ile. Avatar filminin 1080p fragmanını LG Optimus 2X üzerinde herhangi bir takılma olmadan oynatmayı başardık. Anlayacağınız LG Optimus 2X masaüstündekine yakın bir web deneyimi sunuyor.

Kamera

LG Optimus 2X ile birlikte 8 megapiksellik bir kamera geliyor. LED flaşlı bu kamera otomatik odak, görüntü sabitleme, gülümseme sezme, coğrafi etiketleme, çoklu çekim ve panorama modu gibi özelliklere sahip. Ayrıca 1080p HD video çekimi de yapabiliyor. LG Optimus 2X’in kamera uygulamasının kullanımı oldukça kolay. Ayarlar oldukça rahat bir şekilde, 1-2 dokunuşla yapılabiliyor. Video veya fotoğraf çekim modu arasındaki geçiş de tek bir dokunuşla gerçekleştiriliyor. Kameranın dijital zum özelliği ise ses kademe tuşları yardımıyla kullanılabiliyor.

lg-optimus-2x-kamera-00005LG Optimus 2X’in makro moduyla çekilen fotoğrafların başarılı olduğunu, detayları sonuna kadar yansıttığını söylemeliyiz. Çiçek fotoğrafları için Optimus 2X’i rahatlıkla kullanabilirsiniz. Renk üretimi oldukça başarılı. Çektiğimiz manzara fotoğraflarında ise odaklamanın düzgün olmadığını gözlemledik. Fotoğrafın bir tarafındaki nesneler keskin ve net şekilde görünürken, diğer tarafındaki nesnelerin görüntüsü bulanık. Bu olumsuz noktanın dışında gerçeğe yakın renklerin üretildiğini söylemeliyiz. İç ortamda çekilen fotoğrafların ise az da olsa donuk olduğunu gözlemledik.

Galeri: LG Optimus 2X (Optimus Speed) Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=596]

Yukarıda belirttiğimiz gibi LG Optimus 2X 1080p HD video kaydı yapabiliyor. Video çekimi için ayar yaparken 1920 x 1088 çözünürlükte HD video kaydının yapıldığını gördük. Çekilen HD videolar 3gp formatında cihaza kaydediliyor. Bu her ne kadar mobil ortamda rahat ve kota dostu bir paylaşım sunuyor olsa da, sıkıştırmanın fazla olmasına ve ayrıntılardan fedakarlık edilmesine neden oluyor. Aşağıda bulacağınız, yaklaşık 45 saniyelik örnek 1080p videosu yaklaşık 50 MB’lık bir büyüklüğe sahip.

Video: LG Optimus 2X (Optimus Speed) ile 1080p Video

Multimedya

LG Optimus 2X için bir multimedya canavarı nitelendirmesini yapsak, yanlış yapmış olmayız. NVIDIA Tegra 2 işlemcisi farkını gerçekten ortaya koyuyor. 1080p HD videoları LG Optimus 2X üzerinde rahatlıkla oynatmak mümkün. LG de bunu göstermek için NVIDIA’nın iki adet örnek 1080p videosunu cihaza yüklemiş.

MPEG4, H.263, H.264 ve WMV format desteğine sahip olan LG Optimus 2X’in video oynatıcısı alt yazı desteğini de barındırıyor. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Flash videoları da Optimus 2X üzerinde rahatlıkla izlemek mümkün. DLNA desteği sayesinde cihazdaki fotoğraf ve videoları telefonla aynı ağa bağlı DLNA destekli HDTV veya ses sistemlerinde oynatmak mümkün.

Batarya ve Performans

Telefonun sahibi telefonun 1500 mAh’lik bataryasını ortalama 1.5 günlük aralıklarla yüklediğini belirtiyor, üstelik telefonu normal bir sıklıkta kullandığını, 3G ve WiFi erişimin açık olduğunu, e-posta push işlevinin aktif olduğunu da not düşüyor. Bu durum LG Optimus 2X’in pil performansının iyi olduğunu gösteriyor. Üstelik Android 2.3 Gingerbread güncellemesinin gelmesiyle bu akıllı telefonun performansının daha da artacağını düşünüyoruz.

lg-optimus-2x-inceleme00013LG Optimus 2X cihazının performansı açısından bir fikir vermesi amacıyla SmartBench 2011 uygulamasını da cihaza kurduk. Cihazın tek çekirdekli Android akıllı telefonlara iki kat fark atacak şekilde yüksek üretkenlik ve oyun puanları elde ettiğini söylemeliyiz. Cihazın bu performans sonuçları daha çok Android akıllı telefonlarıyla değil, Honeycomb tabletlerle karşılaştırılıyor. Yine de, bu uygulamanın yaptığı testin kesin hükme varmak için tek başına yeterli olmayacağını not düşelim.

Sonuç

Her ne kadar kısıtlı bir zaman ve imkânlara sahip olsak da, LG Optimus 2X’in marifetlerini elimizden geldiği kadar incelemeye çalıştık. Henüz Türkiye’de satılmayan bu telefonu gördükten sonra iç geçirmediğimizi söylesek yalan olur. Çift çekirdekli işlemci taşıyan LG Optimus 2X’in kullanıcılarını mutlu edecek bir deneyim sunacağını söyleyebiliriz. Tasarım açısından göz alıcı ve çekici olan bu cihaz, parlak ve dokunmaya duyarlı bir ekran, masaüstüne yakın bir mobil internet deneyimi, çoğu yerde kompakt fotoğraf makinenin işlevini görecek yeterlilikte kamerası, 1080p HD video kaydetme ve oynatma yeteneği gibi özelliklerle LG Optimus 2X sahiplerini fazlasıyla tatmin edecek bir cihaz niteliğini taşıyor.

lg-optimus-2x-inceleme00008

* İncelemedeki büyük katkılarından dolayı Kenan Yıldız’a teşekkür ederiz.

İLGİLİ HABERLER