İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: HTC Incredible S – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

htc-incredible-s-inceleme-foto-00011Türkiye pazarına verdiği önemi arttıracağının mesajını geçtiğimiz yılın sonlarında veren HTC bu sözünü tutacak şekilde yepyeni Android cihazlarını fazla bekletmeden Türk kullanıcılarıyla buluşturuyor. Tayvanlı üreticinin geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen Mobil Dünya Kongresi 2011’de tanıttığı Android cihazlarından biri olan HTC Desire S geçtiğimiz mayıs ayından itibaren piyasaya çıkmıştı. Bunu geçen ayın sonlarına doğru çıkan HTC Incredible S izledi.

Daha önce incelemiş olduğumuz HTC Desire S, kompakt tasarımı ve rahat kullanımıyla beğenimizi toplamıştı. Onunla hemen hemen aynı donanım bileşenleriyle, ancak buna karşılık bazı ek özelliklerle gelen HTC Incredible S bunu performans anlamında ne kadar artı şekilde yansıtabiliyor? HTC Incredible S incelememizde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: HTC Incredible S İncelemesi

Galeri: HTC Incredible S İncelemesi
[nggallery id=623]

Tasarım

HTC Incredible S, Desire S’e göre boyutları biraz daha büyük bir akıllı telefon. 120 x 64 x 11.7 mm’lik boyutlara sahip olan Incredible S’in ağırlığı ise 136 gr. Plastikten yapılmış bu telefon elde tutulunca yumuşaklık hissi veriyor. Ayrıca plastik sayesinde cihazın ağırlığının azaltıldığını söyleyelim. HTC Desire S’e göre daha fazla hacim kaplayan bu telefonun ağırlığı ondan sadece 6 gr. daha fazla. Bar tipindeki bu telefonun ön yüzünde 4 inç’lik bir ekran yer alıyor. Ekranın altında Android’e özel tuşlar yer alıyor. Dokunmaya hassas şekilde tasarlanan bu tuşlar arkadan aydınlatmayla çalışıyor. Aydınlatmasını biraz yetersiz bulduğumuz bu tuşların yönü, cihazın yönüyle birlikte değişiklik gösteriyor. Bu açıdan HTC Incredible S kullanıcısının ilgisini çekecektir. Ekranın üst kısmında, sağ köşede 1.3 megapiksellik ön kamera yer alıyor.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00001Cihazın alt kısmında mikrofon ve arka kapağı çıkarmaya yarayan bir oluk bulunuyor. Üst kısımda ise ikinci bir mikrofon mevcut, bu HTC Incredible S’te arka plan gürültüsünü bastırma özelliğinin bulunduğu anlamına geliyor. Bunun dışında üst kısımda 3.5 mm’lik kulaklık jakı ve açma/kapama tuşu mevcut. Biraz içe gömülü olan bu tuş basma sırasında az da olsa zahmet çektirme potansiyeline sahip. Cihazın sağ tarafında, tutuşa göre sol elin baş parmağı veya sağ elin işaret parmağıyla rahatlıkla kontrol edilecek şekilde yerleştirilen, yine bir HTC klasiği olacak şekilde tek parça, ses kademe tuşları yer alıyor. Bu yanda alta doğru ilerlediğimizde ise microUSB portunu görüyoruz.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00016HTC Incredible S’in plastik arka kapağı yerinden rahatlıkla çıkarılıyor. Kapağı çıkarınca, onun arka kısmındaki çeşitli metal şeritler dikkat çekiyor. Bu metal şeritler cihazın iç kısmında dikkat çeken çeşitli metal şeritlerle örtüşecek şekilde yerleştirilmiş. Yani, Incredible S’in arka kapağı aynı zamanda bir anten vazifesi de görüyor. Bazı tutuş şekillerinde sinyal seviyesinde düşmeler gözlemledik, ancak genel olarak konuşacak olursak bu durum sinyal alış seviyesine dikkate değer derecede olumsuz etkide bulunmuyor. Cihazın arkasında kamera ve hemen yanında çift LED flaş dikkat çekiyor. Flaşın hemen yanında ise hoparlör yer almakta. 1450 mAh’lik batarya arka tarafın hemen hemen merkezine konumlandırılmış. SIM kart yuvası ise bataryanın altında gizli. microSD kart yuvası cihazın sol alt kısmında bulunuyor, yani microSD kart değişimi cihaz kapatılmadan ve pil çıkarılmadan rahat bir şekilde gerçekleştirilebiliyor. Cihazın sağ kısmında ise herhangi bir tuş veya giriş/çıkış elemanının yer almadığını belirtelim.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00021

Donanım

HTC Incredible S’te Desire S’ten biraz daha büyük olacak şekilde 4 inç’lik ekran bulunuyor. Yine küçük kardeşindeki gibi Super LCD niteliğinde olan bu ekran aynı şekilde 480 x 800 çözünürlük sunuyor. Bu, Incredible S’in piksel yoğunluğunun daha düşük olduğu şeklinde yorumlanabilir. Yine de, Incredible S’in ekranının keskinliğinin iyi ve renklerin canlı göründüğünü söyleyebiliriz. Super LCD ekran da geniş bir görüş açısı sunuyor. Ekranın üzeri Gorilla adı verilen bir camla kaplı. Bu özel cam ekranı çizilmelere karşı koruyor. Genel olarak bir sorun yok, farkedilmesi zor; ancak Incredible S’in ekran camında 1-2 küçük çiziğe denk geldiğimizi söylemeliyiz. Kapasitif çoklu dokunmatik ekranın dokunmaya tepkisi oldukça iyi, parmakları sürükleyerek yapılan geçişler oldukça hızlı.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00003HTC Incredible S’te de 1 GHz’lik, tek çekirdekli Qualcomm Snapdragon MSM8255 işlemci, 768 MB RAM, 1124 MB dahili bellek yer alıyor. microSD veya microSDHC kartlarla depolama kapasitesini daha da arttırmak mümkün. Bluetooth 2.1, 802.11b/g/n Wi-Fi, dört bant GSM (850, 900, 1800, 1900), üç bant UMTS (900, 1700/2100, 2100), HSDPA (14.4 Mbps), HSUPA (5.76 Mbps), GPS, A-GPS, microUSB, DLNA, ivmeölçer, pusula, ışık sensörü, yakınlık sensörü gibi teknik özelliklere sahip olan HTC Incredible S’te 8 megapiksellik, çift LED flaşlı kamera da mevcut. Bunun yanın sıra yukarıda da belirttiğimiz gibi ön tarafta, ekranın üstünde 1.3 megapiksellik ikinci bir kamera daha yer alıyor.

Yazılım

HTC Incredible S yurtdışında piyasaya çıktığında Android 2.2 Froyo ile çalışıyordu. Ancak bu cihaz Türkiye’ye Android 2.3.3 Gingerbread’e terfi etmiş şekilde geldi. Gingerbread’in üstünde HTC’nin Sense arayüzünün 2.1 numaralı versiyonu çalışıyor. HTC Sense 2.1 ile sunulan özellikleri Desire S incelemesinde ayrıntılı şekilde anlatmıştık. Özetleyecek olursak, bildirim tepsisinde kablosuz özelliklerin açılıp kapatılmasını kolaylaştıran Hızlı Ayarlar sekmesi, uygulama menüsüne eklenen Sık sık ve İndirildi sekmeleri, ana ekrandaki uygulamaların grup halinde kayması gibi yenilikler Sense 2.1 ile karşımıza çıkıyor. Öte yandan, HTC’nin Araç Paneli, Friend Stream, Fener gibi çeşitli uygulamaları Incredible S’te de mevcut. Daha önce olmadığı söylenen Ayna uygulaması da Incredible S’te yüklü geliyor. Ön kameranın nimetlerinden yararlanan bu uygulama, adından da anlaşılacağı üzere Incredible S’e bir ayna vazifesi kazandırıyor. Bunun yanı sıra, Desire S’te olduğu gibi Reader adı verilen e-kitap okuyucu uygulaması da yüklü geliyor.

htc-incredible-s-arayuz-foto-00011HTC’nin geliştirdiği uygulamaların dışında Google’ın Gmail, Google Talk, Haritalar, Navigasyon gibi özel uygulamaları da Incredible S’te yüklü geliyor. Özellikle Navigasyon uygulamasının desteklenen konumlarda oldukça iyi çalıştığını, sesli yol yardımı sunmasa da, Incredible S’e iyi bir navigasyon cihazı özelliği kazandırdığını söylemeden geçmeyelim. Android Market’in ücretsiz uygulamalarından dilediğiniz yükleyerek Incredible S’i daha da zenginleştirmeniz mümkün.

Galeri: HTC Incredible S Android Gingerbread & Sense 2.1
[nggallery id=625]

Kamera

HTC Incredible S’te Desire S’e göre daha yüksek çözünürlük destekli bir kamera bulunuyor. 8 megapiksel destekli kamera çift LED flaşa ve otomatik odaklama yeteneğine sahip. Bunun yanı sıra HTC Incredible S 720p HD video kaydı da yapabiliyor.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00027Cihazın kamera arayüzü HTC’nin diğer cihazlarından alıştığımız şekilde. Ekranın sol kenarında beliren çubuk üzerinde parmağınızı sürükleyerek yakınlaştırma/uzaklaştırma yapmanız mümkün. Aynı işlevi fiziksel ses kademe tuşları da gerçekleştiriyor. Fotoğraf ve video modları arasında geçiş, kamera ışığının veya flaş özelliğinin açılıp kapatılması gibi işlevler sadece 1-2 dokunuşla rahatlıkla gerçekleştiriliyor. Bunun yanı sıra otomatik odaklamanın yanında ekranda belli bir yere dokunarak oraya odaklama yapmak da mümkün, bu özellik hem fotoğraf hem de video çekimlerinde kullanılabiliyor. HTC Incredible S’in kamera uygulaması çeşitli görüntü efektleri sunmasıyla da beğeni topluyor. Bunun yanı sıra HTC Incredible S’in kamerası yüz tanıma ve fotoğraflara coğrafi etiket ekleme gibi özellikleri de barındırıyor.

Galeri: HTC Incredible S’in Objektifine Yansıyan Kareler
[nggallery id=624]
Daha fazla fotoğraf için Google Picasaweb’deki özel galeriye de göz atabilirsiniz.

HTC Incredible S’in 8 megapiksellik kamerasıyla çekilen fotoğraflarda renk doygunluğu gerçek renkleri yansıtacak seviyede. Cihazda özel bir makro ayarı olmasa da, otomatik odaklama sayesinde tatmin edici sonuçlar veren yakın çekimler yapmak mümkün. Çift LED flaş karanlık ortamlarda gerekli ışığı sağlıyor, ancak yine de fotoğraflardaki gürültü dikkatlerden kaçmıyor.  Tabii ki, Incredible S size bir DSLR’ın performansını sunmayacaktır, ancak günlük hayatta bir basçek kameranın sunduğu işlevleri karşılayacak seviyede olduğu söylenebilir. HD video performansını ise fena bulmadığımızı söylemeliyiz. 3GP formatında yapılan kayıtlarda sıkıştırma nedeniyle kaliteden biraz olsun ödün veriliyor, ayrıca kameranın hareketinde görüntüde meydana gelen pürüzsüzlük de rahatlıkla seçilebiliyor.

Video: HTC Incredible S’in Kamerasıyla 720p Video

Multimedya

HTC Incredible S’in multimedya ihtiyaçlarını görme konusunda yeterli olacağını söyleyebiliriz. MP3, AAC, WMA, WAV, M4A, AMR, OGG, MIDI gibi popüler ses formatları, MPEG4, WMV, 3GP, 3G2 gibi video formatları destekleniyor. AVI veya MKV uzantılı film dosyalarını izlemek için Android Market’ten indireceğiniz çeşitli uygulamalar işinizi görecektir. Yaptığımız testte HTC Incredible S, 720p kalitesinde MKV uzantılı bir film dosyasını görüntüde herhangi bir takılma olmadan oynattı, ancak her nedense videonun sesi eksikti. Bu codec eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir, ya da cihazın yetersizliğinden de. Ancak ilk ihtimalin daha kuvvetli olduğunu düşünüyoruz.

Müzik açısından HTC Incredible S kullanıcıları için yeterli olacaktır. Cihazdaki müzik uygulaması microSD/SDHC karta atacağınız şarkıları anında buluyor ve kütüphaneye ekliyor. Albüm kapağı desteği de mevcut. Ayrıca müzikçaların menüsünde ses geliştirici, çalan şarkının klibini YouTube’da bulup izleme, çalan şarkıyı zil sesi yapma gibi özellikler mevcut. YouTube özelliğini kullanmak istediğinizde Incredible S sizi cihazda yüklü olan YouTube uygulamasına yönlendiriyor, ancak ağ sorunları nedeniyle YouTube videolarını bu yolla açmakta sorun yaşayabileceğinizi söyleyelim.

DLNA desteği sayesinde HTC Incredible S’teki videoları, fotoğraf slayt gösterilerini veya şarkıları harici cihazlarda oynatmanız mümkün. Bunun yanı sıra farklı kaynaklardaki (DLNA destekli bilgisayar veya akıllı telefon) video veya şarkıları da HTC Incredible S’te oynatmak mümkün.

Cihazlarındaki şarkıları dinlemekten sıkılanlar için HTC Incredible S’te FM radyo da mevcut. Kullanışlı ve parmak dostu bu radyo uygulaması ilk açılışta FM frekans bandını otomatik olarak tarıyor ve bulduğu tüm radyo istasyonlarını kaydediyor. FM radyonun çalışması için cihaza kulaklık bağlanması gerekiyor. HTC Incredible S’in kutusundan, üzerinde mikrofonlu kumanda barındıran bir kulaklık çıkıyor. Kılıfları da içinde gelen bu kulaklığın verdiği ses kalitesini beğendiğimizi, bas ve tizlerin dengeli olduğunu söylemeliyiz. Aynı şekilde HTC Incredible S’in arkasında yer alan hoparlör de yeterli bir ses şiddeti sunuyor.

Mobil İnternet

HTC Incredible S’te Android’in standart internet tarayıcısı yüklü geliyor. SunSpider Benchmark testinde (5868.7 ms +/- %8) sonuç elde eden HTC Incredible S’in mobil internet tarayıcısı aynı testten (5894.8 ms +/- %7) sonucunu elde eden Desire S’in internet tarayıcısına göre performans açısından fazla bir farklılık içermiyor gibi görünse de, sayfa işleme hızının daha yüksek olduğunu ve parmaklarla uzaklaştırma/yakınlaştırma yapıldığında meydana gelen bekleme süresinin daha kısa olduğunu hissettik.

htc-incredible-s-arayuz-foto-00015HTC Incredible S’te Adobe Flash Player 10.3 desteği de mevcut. Böylelikle internetin geneline yayılmış Flash tabanlı videoları rahatlıkla izleyebilirsiniz. Standart çözünürlükteki videolarda bir sorun olmasa da, 720p ve üzeri Flash videoların oynatılması sırasında takılmalar gözlemledik. Özetleyecek olursak, HTC Incredible S’in kullanıcıları için masaüstündekine yakın denebilecek bir web deneyimi sunduğunu söyleyebiliriz. Daha önce incelediğimiz çeşitli Android cihazlarında bir işkenceye dönüşebilen internette gezinme olayı Incredible S’te oldukça zevkliydi. 4 inç’lik büyük ekran da, bu zevki arttıran etkenlerin arasında tabii ki yer alıyordu.

Batarya, Performans ve Kullanım Notları

HTC Incredible S’te 1450 mAh’lik bir batarya geliyor. Bunun yanı sıra Android 2.3.3 Gingerbread’i de hesaba katarsak, HTC Incredible S’in batarya performansının oldukça iyi olduğunu söyleyebiliriz. Senkronizasyonun açık olduğu, genellikle Wi-Fi bağlantısının aktif olduğu, ancak çeşitli durumlarda mobil genişbant bağlantısının aktifleştirildiği, Facebook, Twitter gibi uygulamaların kullanıldığı, internette gezinildiği durumda cihazın 1.5 güne yakın bir çalışma ömrü sunduğunu söyleyebiliriz.

HTC Incredible S’in kutusundan USB kablosu ve seyahat şarj adaptörü de çıkmakta. Incredible S’i microUSB portu üzerinden hem şarj adaptörü hem de bilgisayar bağlantısı yardımıyla şarj etmek mümkün. microUSB ile şarj ediliyor olması büyük esneklik sağlıyor.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00017HTC Incredible S ile yaptığımız telefon görüşmeleri ses kalitesi açısından iyi sayılır. Cihazda ön kamera bulunması aklınıza 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşmesi yapılıp yapılmadığı sorusunu getirebilir. Ne yazık ki, şu an için böyle bir işlevin varlığı söz konusu değil. Belki, HTC’nin çıkaracağı yeni sürümlerde bu özellik Incredible S’e kazandırılacaktır. Ancak Android Market üzerinden indirebileceğiniz çeşitli VoIP uygulamalarıyla ön kameranın nimetlerinden faydalanabilirsiniz. Android 2.3.4 güncellemesi geldiğinde Google Talk üzerinden görüntülü görüşme yapmak mümkün olacaktır. Geçen günlerde çıkardığı yeni Android uygulama sürümüyle Skype da benzer bir desteği sunmaya başladı, ancak şu an için Incredible S resmen desteklenen cihazlar arasında görünmüyor. Yine de, gayriresmi yollardan bu cihaza da Skype üzerinden görüntülü görüşme desteğinin kazandırıldığını söyleyebiliriz.

Incredible S’in performansını Desire S’inkiyle karşılaştırdığımızda, bu cihazın küçük kardeşine göre biraz daha iyi performans gösterdiğini söyleyebiliriz. SmartBench 2010 ile yaptığımız bir testte Incredible S, Desire S’i az farkla da olsa geçiyor.

htc-desire-s-arayuz-fotograflari-00032

Sonuç

Incredible S her ne kadar plastikten yapılmış olsa da, sıradan durmayan, siyah rengin ağırlığını fazlasıyla yansıtan bir telefon. Telefon o kadar koyu yapılmış ki, HTC logosunu ve tuşları seçmek bile bazen mümkün olmuyor. Telefonu ters tuttuğumuz zamanlar bile oldu diyebiliriz. Incredible S’in sağlam olduğu da bir gerçek, ekranla ilgili olarak belirttiğimiz, aslında seçilmesi çok zor olan, bizim dikkatli gözlerimizden kaçmayan birkaç küçük çizik dışında. Performans açısından da Incredible S’i incelediğimiz tek çekirdekli işlemci sahibi Android cihazlar klasmanında ilk üçe rahatlıkla yerleştirebiliriz.

htc-incredible-s-inceleme-foto-00010İnceleme sırasında Incredible S’i genellikle Desire S ile karşılaştırdık. Sonuç kısmında da bundan vazgeçecek gibi görünmüyoruz. Piyasa fiyatlarına bakacak olursak, Incredible S’in Desire S’e göre ortalama 150 TL’lik daha yüksek bir fiyata sahip olduğunu görüyoruz. Her iki cihazın da beğenimizi fazlasıyla kazandığını söylemeliyiz. Her iki cihaz da beklentileri karşılayacak yeterliliğe sahip. İnceleme boyunca bahsettiğimiz tek tük artılar sizin için önemliyse, o halde 150 TL vererek Incredible S’i seçebilirsiniz.

Bu arada HTC Incredible S ile birlikte kotası çok da düşük olmayan bir internet paketi edinmeyi de ihmal etmeyin.

İLGİLİ HABERLER