İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: HTC ChaCha – Galeri & Video

htc-chacha-inceleme-00005

Geçtiğimiz şubat ayında düzenlenen 2011 Mobil Dünya Kongresi’nin ilgi çeken cihazları arasında HTC’nin tanıttığı özel Facebook tuşlu akıllı telefonları HTC Salsa ve HTC ChaCha Android telefonları da yer alıyordu. Aslında Facebook’un bir akıllı telefon çıkaracağı geçen yıldan beri dedikodusu yapılan bir konuydu, ancak sosyal ağ devi kendi telefonunu çıkarmak yerine servislerini mevcut üreticilerin telefonlarına entegre etme yoluna gitti. Salsa ve ChaCha da bu planın ilk halkalarıydı.

Mark Zuckerberg daha fazla cihazda Facebook tuşunu göreceğimizi söylemişti, ancak şubattan beri geçen zamanda bu cihazlar dışında özel bir Facebook cihazı gördüğümüz söylenemez. Bu da Salsa ve ChaCha’nın ayrıcalığının devam etmesini sağladı. Geçtiğimiz aylarda Türkiye’de de piyasaya çıkan Salsa ve ChaCha modellerinden ChaCha bir süredir test merkezimizin konuğu. Bildiğiniz gibi Türkiye Facebook üye sıralamasında ilk üçte yer alıyor. Ayrıca ülkemizde QWERTY klavyeli cihazlara olan ilgi malum. Bu iki durum birlikte düşünüldüğünde ortaya bir sinerji çıkar gibi görünüyor. Pekiyi, durum gerçekten öyle mi? Yazının devamında yer alan HTC ChaCha incelemesinde bu sorunun cevabını arayacağız.

Video: HTC ChaCha İncelemesi

Galeri: HTC ChaCha İncelemesi
[nggallery id=750]

Tasarım ve Donanım

ChaCha, HTC’nin cihaz portföyü içinde QWERTY klavyeli birkaç cihazdan bir tanesi. Bar tipindeki bu telefonda HTC’nin tasarım dilinden izler bulmak mümkün. HTC’nin çoğu cihazında, dokunmatik ekranlılarda bile, tuşların yer aldığı bölge ergonomik olması amacıyla hafif açılı şekilde tasarlanmıştır. HTC ChaCha’da da benzer bir durum söz konusu. QWERTY klavye bölgesi başlamadan hemen önce verilen hafif açı sayesinde yazı yazmak daha da kolaylaşıyor. Üstelik bu açılı yapı cihazın yüzükoyun şekilde bir yüzeyde bırakıldığında ekranın yüzeyle temas etmemesini sağlıyor. Telefonun siyah ve gümüş olmak üzere iki farklı renk seçeneği bulunuyor.

htc-chacha-inceleme-00003

114.4 x 64.6 x 10.7 mm’lik boyutlara ve 120 gr. ağırlığa sahip olan HTC ChaCha’nın barındırdığı QWERTY klavyeden dolayı genişçe bir cihaz olduğu söylenebilir. Bununla birlikte inceliği sayesinde elde rahatlıkla tutulup kullanılabiliyor. Ayrıca hem tek hem de çift elle yazı yazmak oldukça basit. QWERTY klavyenin üstünde 2.6 inç’lik dokunmatik ekran yer alıyor. Dokunmatik ekranın altında ise Android’e özel navigasyon tuşları yer alıyor. Dokunmaya hassas olan bu tuşlar bazen gelen çağrılarda yanlışlıkla kullanılmaya ve gelen çağrının istemeden de olsa reddedilmesine neden olabiliyor. Bu dokunmatik tuşların altında çağrı kabul etme ve reddetme tuşları bulunuyor. Çağrı reddetme tuşu ana ekran tuşuyla aynı işlevi görecek şekilde ayarlanmış. Bu bazı kullanıcıların rahatına gelebilir.

HTC ChaCha’nın ekranının üstünde VGA çözünürlüklü ön kamera yer alıyor. Sol tarafta ses kademe tuşları ve microUSB portu, alt kısımda mikrofon, üst kısımda ise açma/kapama tuşu ve 3.5 mm’lik kulaklık girişi mevcut. Arkada ise 5 megapiksellik kamera, LED flaş ve hoparlör yer alıyor. Telefonun metal kasasına arkada bulunan iki plastik bölge eşlik ediyor. Alttaki plastik kapak kaldırıldığında HTC ChaCha’nın 1250 mAh’lik bataryası karşımıza çıkıyor. Bunun altında ise SIM kart yuvası ve microSD kart yuvası yer alıyor. Cihazın arkasındaki metal şerit üzerindeki HTC logosu da cihaza ayrı bir hava katıyor.

Bu telefonu bir Facebook telefonu yapan atanmış Facebook tuşu ise QWERTY klavyenin altında, biraz sağa doğru olacak şekilde yerleştirilmiş. Telefonu sol eliyle kullananlar bu tuşun yerini seveceklerdir. QWERTY klavye meselesini biraz daha açacak olursak, ChaCha’nın klavyesinin plastik tuşları sağlamlık hissini fazlasıyla veriyor. Tuşların sahip olduğu derinlik ve basıldığında gelen klik sesi yazı yazmayı bir işkence değil, zevk hâline getiriyor. Dört satırlık QWERTY klavye Türkçe’ye özel harfleri ç, ğ, ı, ö, ş, ü gibi harfleri barındırmıyor. Yazı yazarken bu harfleri kullanmanız gerekirse o harflerden hemen önce gelen harfin tuşuna parmağınızı basılı tutmanız gerekiyor. Ekranda alternatif harfler belirecektir ve bunların içinde Türkçe’ye özel harfler de bulunuyor. İstediğiniz harfe dokunarak yazılmasını sağlayabilirsiniz.

htc-chacha-inceleme-00011

ChaCha’nın klavyesinde rakamlar mavi renkle daha belirgin hâle getirilmiş. Bu, numara çevrilmesi sırasında numara tuşlarının rahatlıkla farkedilmesini sağlıyor. Rakam tuşları telefon sağ elle tutulduğunda baş parmağın rahatlıkla erişeceği şekilde konumlandırılmış. Eğer yazı yazarken rakam kullanmanız gerekirse FN tuşuna basılı tutup istediğiniz rakama denk gelen tuşa basmanız yeterli. Çift tuş yeri kaplayan boşluk tuşunun yanında FN tuşuyla birlikte kullanılan kamera kısayol tuşu da dikkat çekiyor. Böylelikle HTC ChaCha’nın kamerası menülerle uğraşmadan hemen açılabiliyor. Kamera tuşunun yanında ise dört tane yön tuşu dikkat çekiyor.

HTC ChaCha fiyatıyla paralellik gösterecek şekilde artık düşük profilli sayılacak teknik özellikler içeriyor. 2.6 inç’lik TFT kapasitif dokunmatik ekran 480 x 320 piksel çözünürlüğe sahip. HTC Salsa’nın ekranıyla aynı çözünürlükte olan ekran daha küçük olduğu için daha yüksek bir piksel yoğunluğuna sahip. Bu da ekran üzerindeki yazı ve grafiklerin tatmin edici bir kalitede sunulmasına yardımcı oluyor. Ekranın üzeri Gorilla Cam ile kaplı. Bu da ekranın çizilmelere ve darbelere karşı uzun bir süre korunaklı kalmasını sağlıyor.

HTC ChaCha’da 800 MHz’lik bir işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 512 MB RAM ve 512 MB ROM eşlik ediyor. Cihazda yer alan microSD kart yuvası 32 GB’ye kadar hafıza desteğine sahip. Bununla birlikte cihazla birlikte 2 GB’lık bir microSD kart da takılı hâlde geliyor. 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 3.0, GPS, HSDPA 7.2 Mbps ve HSUPA 384 Kbps gibi kablosuz bağlantı ve mobil geniş bant desteklerine sahip olan bu cihaz ayrıca ivmeölçer, hassasiyet sensörü, dijital pusula gibi bileşenlere sahip.

Yazılım

HTC ChaCha’da Android 2.3.3 Gingerbread sürümü yüklü geliyor. Bu işletim sisteminin üzerine giydirilmiş “Messenger için 2.1” sürüm özel bir HTC Sense kullanıcı arayüzü bulunuyor. Sense arayüzü, üzerinde yapılan ayarlamalar sayesinde ChaCha’nın yatay ekranında düzgün bir şekilde görüntüleniyor ve kullanılıyor. Bu arada açık gri renk ağırlıklı bu arayüzün cihazın genel rengiyle uyum sağladığını da söyleyebiliriz.

htc-chacha-inceleme-00013

HTC ChaCha’ya özel Sense arayüzünün kilit ekranı HTC Sensation ile birlikte tanıştığımız halka anahtarlı kilit ekranınınkine benziyor. Ana ekran yine yedi farklı sayfadan oluşuyor. Varsayılan sayfa olarak ortadaki sayfalardan herhangi biri yerine soldaki ilk sayfa ayarlanmış. Ekranın sağ altında yer alan ikona dokunarak bu arayüzü üzerinde özelleştirme yapmak mümkün. Bu ikona karşılık gelen sol alt köşedeki ikon ise uygulama menüsünü ekrana getiriyor. Uygulama menüsü alıştığımız HTC Sense özelliklerini korumakla birlikte yatay ekrana uyum sağlayacak bazı değişiklikler de göze çarpıyor. Tüm, Sık sık ve İndirildi sekmeleri ekranın sağ tarafında yer alan bir sütuna yerleştirilmiş. Benzer yapı Friend Stream ve Galeri uygulamalarında da aynı şekilde kullanılmış. Sekme ikonlarına teker teker dokunabildiği gibi baş parmağı sütunun üzerinde gezdirerek bölümler arasında geçiş yapmak da mümkün kılınmış.

HTC ChaCha’nın yatay ekranı bazı Android uygulamalarının düzgün görünmesinde sorun çıkarabiliyor. İnceleme videosunda da görebileceğiniz gibi, yatay ekrana göre optimize edilmemiş Android uygulamaları HTC ChaCha’nın ekranına dikey modda yerleşiyor. Sizin cihazı tutuşunuza göre yatay moda geçmiyor. Yani ortada ters bir durum var ve bunu düzeltmeniz için cihazı yan çevirip kullanmanız gerekiyor. Bu geçici çözüm bir süre sonra yazı ve resimleri küçüklüğünden dolayı gözünüzü yorabilir. Bu noktada HTC ChaCha’nın ekranının cihazın tutuş pozisyonuna göre dönmediğini de belirtelim.

htc-chacha-inceleme-00014

HTC ChaCha’da Google servislerinin Android uygulamaları mevcut. Bunun yanı sıra daha önce incelediğimiz HTC Android cihazlarında karşımıza çıkan Friend Stream, HTC Hub, HTC Likes, Ayna, Peep ve WiFi Hotspot uygulamaları da yüklü geliyor. Android Market’te ücretsiz uygulamalar da kullanıcılar bekliyor. Bu arada yatay ekrana uyum çalışmalarından Android Market’in de nasiplendiğini belirtelim.

Facebook Deneyimi

HTC ChaCha’daki Facebook deneyiminden ayrıca bahsetmekte fayda var. Klavyenin altında bir Facebook tuşu barındıran HTC ChaCha’nın sunduğu Facebook deneyiminin genelde Friend Stream’in temelleri üzerine kurulduğunu söyleyebiliriz.

Video: HTC ChaCha’da Facebook Deneyimi

Facebook tuşunun işlevlerinin o kadar fazla olduğunu söylemek zor. Bu mavi renkli tuşa bastığınızda karşınıza mesaj yazma ekranı gelecek. Buradan ya kendi Facebook duvarınıza ya da Facebook arkadaş listenizdeki kişilerin duvarlarına yazabilirsiniz. Facebook tuşuna biraz uzun bastığınızda ise karşınıza HTC ChaCha’ya özel yer bildirim ekranı çıkıyor. Bu ekran üzerinden bulunduğunuz konumu Facebook üzerinden yayınlamanız mümkün. Müzik uygulamasında da az da olsa Facebook entegrasyonu mevcut. Bir şarkı dinlerken Facebook tuşuna bastığınızda çalan şarkının adı, sanatçısı ve bulunduğu albümün bilgilerinde oluşan ve sonu “dinliyorum” şeklinde biten bir şablon otomatik olarak mesaj ekranında görünüyor. Bu mesaj olduğu gibi Facebook’a gönderilebilir ya da düzenlenip ondan sonra duvara yapıştırılabilir. Sonuç olarak ChaCha dinlediğiniz şarkıları anında başkalarıyla kolayca paylaşma imkânı sunuyor.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi Friend Stream uygulaması ChaCha’nın Facebook deneyiminde önemli bir yer tutuyor. Bu uygulama üzerinden tüm paylaşımları, durum güncellemelerini, fotoğrafları, bağlantıları, yer bildirimlerini görme fırsatı sunuyor. Ancak zaten küçük olan ekranda durum çubuğu, navigasyon sütunu gibi bileşenler de yer kaplıyor, sonuç olarak içerik ekranına istenenden az yer kalıyor. Bu durum deneyimin kalitesini düşürüyor. Friend Stream’e sadece Facebook hesabınızı değil, eğer varsa Twitter ve Flickr hesaplarınızı da tanıtabilirsiniz.

Multimedya ve İnternet

Bir sosyal medya telefonu olan HTC ChaCha’nın multimedya ve internet deneyimi bakımından kısıtlı olduğunu söylememiz gerekiyor. Cihazda yüklü gelen Videolar uygulamasının kodlayıcı desteği MP4 ve H.264 ile sınırlı. DivX veya XviD formatındaki video dosyalarını izlemek için Android Market’in yolunu tutabilirsiniz, ancak orada da ChaCha’nın ekranına uygun ve kısıtlı hacme sahip belleğinin kaldıracağı bir uygulamayı bulmak uğraş gerektiriyor. Müzik tarafına baktığımızda MP3, AAC, WAV, WMA formatları destekleniyor. Müzik uygulamasını kolay kullanım açısından iyi bulduk. Üstelik çalan şarkıları da yukarıda belirttiğimiz gibi paylaşmak mümkün. Cihazın arkasında yer alan hoparlörün ses çıkışı ne çok az ne çok fazla, tatmin edici seviyede. HTC ChaCha’da FM radyonun bulunduğunu da belirtelim.

Mobil internet deneyimine bakacak olursak, HTC ChaCha’da yer alan küçük yatay ekranda web sitelerinin masaüstü versiyonlarını görüntülemek çok fazla zevk vermiyor, bu nedenle mobil versiyonlarda takılmakta fayda var. ChaCha’da Adobe Flash desteği de var. Ancak bu destek sınırlı, Flash banner’lar görüntüleniyor, ancak Flash videoları izlemek pek mümkün değil. Neyse ki, YouTube’un mobil versiyonu üzerinden binlerce videoyu rahat bir şekilde izlemek mümkün. Ayrıca HTML5 tabanlı videoları da ChaCha ile rahatlıkla izleyebilirsiniz.

Kamera

HTC ChaCha’nın arkasında 5 megapiksellik, otomatik odaklı ve LED flaşlı bir kamera yer alıyor. Kameranın kullanılmasını sağlayan uygulamada kontroller yatay ekrana düzgün bir şekilde yerleştirilmiş. Dokunmatik çekim tuşu ekranın altında ortada yer alıyor. Sol tarafta dijital zum yapmaya yarayan bir çubuk var. Sağda ise fotoğraf ve video çekim modları arasında geçiş, ön ve arka kamera arasında geçiş, flaş ayarı ve galeri kısayol tuşları bulunuyor. Ekranın altında yer alan menü tuşuna dokunduğunuzda ise kameranın ayarları ortaya çıkıyor.

htc-chacha-kamera-00007

HTC ChaCha ile VGA, 1 megapiksel, 3 megapiksel ve 5 megapiksellik fotoğraflar çekmek mümkün. HTC ChaCha’nın fotoğraf çekim performansının vasatın az da olsa üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Renklerin yakalanma yeteneği iyi seviyede, çekilen fotoğraflardaki renkler canlı. Aydınlık ortamda çekilen fotoğraflar da fena sayılmaz. Ancak düşük ışıklı ortamlarda gürültünün etkisi hissediliyor. Ekran üzerine dokunarak odaklama işlevinin varlığı memnuniyet verici. Bu işlevi video çekiminde kullanmak da mümkün. Yakın çekimlerin de fena olmadığını söyleyebiliriz. Aslında HTC ChaCha ile çekilen fotoğrafların kalitesini anlamada cihazın küçük ekranı ölçü olmayabilir. Cihazdaki fotoğrafları bilgisayara aktarıp büyük ekranda baktığımızda şaşırmadığımızı söylesek yalan olur. Uzun lafın kısası, bir Facebook telefonu olan HTC ChaCha’nın kamerası bu ortamda paylaşmaya uygun fotoğraflar üretecek bir kameraya sahip.

Galeri: HTC ChaCha’nın Kamerasından Fotoğraflar
[nggallery id=751]

HTC ChaCha’nın kamerası maksimum 720 x 480 çözünürlükte video çekimi yapabiliyor. Sosyal medya odaklı ve çekilen içeriklerin internete yüklenmesini amaçlayan telefon için video kalitesini ve dolayısıyla dosya büyüklüğünü düşük tutmak mantıklı sayılır. Videonun keskinliğinin ve ses kalitesinin iyi seviyede olduğunu söyleyebiliriz.

Video: HTC ChaCha’nın Kamerasından Örnek Video

Performans ve Batarya

HTC ChaCha’da 800 MHz’lik işlemci bulunuyor. İşlemcinin cihazın temel işlevlerini gerçekleştirmek açısından yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Arayüz geçişleri, uygulama açılış hızları tatmin edici seviyede. Kullandığımız zaman zarfında telefonun kilitlenmesi gibi bir sorunla karşılaştığımızı da hatırlamıyoruz. Yine de, ChaCha’nın grafik açısından yoğun, video veya oyun gibi işlevleri kaldırmada çok başarılı olacağını düşünmüyoruz. Cihazda kullanıcıya ayrılmış dahili depolama birimi az, bu nedenle belirli bir sayıdaki uygulamayı geçtikten sonra sistem belleğinin yetersiz olduğuna dair uyarı mesajlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu durumda yüklü uygulamaları SD karta taşımanız gerekebilir. Bu noktada Android Market üzerinde bulunan App 2 SD adı verilen uygulamayı kullanmak pratik bir çözüm olabilir.

HTC ChaCha’nın 1250 mAh’lik bataryasının 450 dakika GSM, 420 dakika 3G şebekesi üzerinden görüşme imkânı sunduğu ve GSM’de 430 saat, 3G’de ise 660 saat bekleme süresi sunduğu katalogda belirtiliyor. 1250 mAh’lik batarya biraz düşük kapasite sunuyor gibi görünse de cihazda daha küçük bir ekranın olması denge kuruyor. Telefon 3G ve Wi-Fi bağlantısı aktif, Facebook ve Twitter güncellemeleri açık biçimde kullanıldığında bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bu da çoğu kullanıcı için yeterlidir.

HTC ChaCha’nın önünde yer alan VGA çözünürlüklü kamera 3G şebekesi üzerinden görüntülü görüşmeye imkân tanımıyor. Ancak Skype gibi VoIP uygulamalarında bu kameradan yararlanmak mümkün olabilir.

Sonuç

HTC ChaCha ile ilgili duygularımız biraz karışık. Telefon beğendiğimiz ve beğenmediğimiz özellikleri bir arada bulunduruyor. Telefonun QWERTY klavyesi rahat bir kullanım sunuyor, dokunmatik ekran da bu noktada iyi bir iş görüyor. Yatay ekran arzu edilen Android deneyimini tam olarak sunmasa da HTC hazırladığı özel Sense arayüzüyle bu yatay ekrandan en iyi şekilde yararlanmaya çalışmış. Cihazın 5 megapiksellik kamerası kendinden beklenen işi fazlasıyla yapıyor.

htc-chacha-inceleme-00006

Telefonun en önemli özelliği olarak lanse edilen Facebook tuşunun fazla işlevi olmasa da, telefonun Facebook’un mobil ortamda kullanımı hususunda fark yaratacak birtakım kolaylıklar sunduğunu, Facebook Android uygulamasını kullanmaya gerek bıraktırmadığını söyleyebiliriz. Telefonun video kod desteği konusundaki zayıflığı ve dahili sistem belleğinin sınırlı tutulması kullanıcı deneyimini sınırlandıran faktörler arasında yer alıyor. Ancak belirttiğimiz gibi bunlar çözülemeyecek problemler sayılmaz.

Eğer multimedya ile işiniz yoksa, ancak buna karşın sık sık mesajlaşan ve Facebook’ta takılan biriyseniz, HTC ChaCha değerlendirebileceğiniz seçimler arasında olabilir. HTC ChaCha piyasada KDV dahil 800 TL civarında bir fiyattan satılıyor.

İLGİLİ HABERLER