İncelemelerManşetler

Teknoblog İncelemesi: ASUS Eee Pad Slider SL101 – Galeri & Video

Teknoblog içeriklerine Google Haberler’de abone olun:

asus-eee-pad-slider-00013

ASUS bu yılın başında düzenlenen CES 2011 tüketici elektroniği fuarında beklendiği üzere Windows ve Android işletim sistemli tabletlerini tanıtmıştı. Bu cihazlar içinde en çok ilgi çekenlerinin Android tabanlı Eee Pad Transformer ve Eee Pad Slider olduğunu söylemek yanlış olmaz. Tabletin kullanım şeklini sadece dokunmatik ekranın ötesine geçirmeyi ve fark yaratmayı amaçlayan ASUS bu cihazlarda QWERTY klavyeye yer verdi. ASUS Eee Pad Transformer opsiyonel olarak sunulan klavye yerleştirme istasyonuyla, Eee Pad Slider ise entegre kızaklı klavyesiyle fark yaratan Android tabletler arasına yerleşti.

ASUS Eee Pad Transformer‘ı geçtiğimiz yaz aylarında detaylı bir şekilde incelemiştik. Şimdi sırada ASUS’un ikinci tableti Eee Pad Slider var. Transformer’daki yazılım deneyimini hemen hemen aynı şekilde Slider’da da sunan ASUS’un bu tableti kullanıcıların beklentilerini ne kadar karşılayacak? ASUS’un iki tableti arasında kalanlar hangisini tercih etmeli? Yazının devamında bulacağınız ASUS Eee Pad Slider SL101 incelemesinde bu soruların cevaplarını bulmaya çalışacağız.

Video: ASUS Eee Pad Slider İncelemesi

Galeri: ASUS Eee Pad Slider
[nggallery id=744]

Tasarım ve Donanım

ASUS Eee Pad Slider 273 x 180.3 x 17.3 mm.’lik boyutları ve 960 gr. ağırlığıyla standart bir tablete göre biraz ağır. ASUS Eee Pad Slider’da 10.1 inç’lik LED arkadan aydınlatmalı, 1280 x 800 çözünürlüklü kapasitif çoklu dokunmatik ekran yer alıyor. Ekranın üstü çizilmelere karşı dayanıklı bir cam ile kaplanmış. Görüş açısının fena olmadığını söyleyebiliriz. Ancak arkadan aydınlatma ışıklarının yerleşiminin biraz üstünkörü yapıldığını söylemek yanlış olmaz. Ekrana tamamen siyahla kaplı bir fon geldiğinde ekranın altında ve üstündeki ışık sızmaları hemen farkediliyor. Ekranın üstünde görüntülü sohbete olanak sağlayan 1.2 megapiksellik bir kamera bulunuyor. Kameranın ve ASUS logosunun yerleşimi, ayrıca kızaklı QWERTY klavyenin tabletin esasta yatay şekilde kullanılacak şekilde tasarlandığını gösteriyor.

asus-eee-pad-slider-00001

ASUS Eee Pad Slider’ın kızaklı klavyesini açmak için kameranın hemen gerisinde bulunan hafif girintiyi kavramanız ve hafifçe yukarı doğru kaldırmanız, aynı zamanda tabletin alt kısmından diğer elinizle desteklemeniz gerekiyor. Bu durumda ekranın 45 derece yukarı doğru kalktığını ve altından da klavyenin belirdiğini göreceksiniz. Ekranın açısı 45 derece olacak şekilde sabitlenmiş, arttırmak veya azaltmak mümkün değil. Bu durumda oturuşunuzu tablete göre ayarlamanız gerekiyor. Beş satırlık klavyede standart bir klavyede bulunan tüm karakterlerin yanı sıra Android’e özel ana ekran, menü ve ara işlevleri için de atanmış tuşlar bulunuyor. Yer az olduğu için tuşlar normalden küçük. Özellikle sağ shift tuşunu kullanmak size zor gelebilir. Öte yandan klavyenin yerleştirildiği plaka ince olduğu için tuşlar oldukça sığ. Yine de, ASUS Eee Pad Slider’ın klavyesi sayesinde tablet üzerinde netbook üzerinde mümkün olabildiğince sunduğunu söyleyebiliriz. Klavye kes, kopyala ve yapıştır gibi işlevler için kullanılan tuş kombinasyonlarını destekliyor. Bu durum özellikle Polaris Office üzerinde doküman hazırlanması sırasında bir hayli yardımcı olacaktır.

asus-eee-pad-slider-00016

Eee Pad Slider’ın üst kısmında yukarıda belirttiğimiz girintinin yanı sıra TV bağlantısı için mini HDMI portu ve ASUS’un özel konnektör portu yer alıyor. Bu konnektör portu cihaz klavyeli formda kullanılırken arkada ve aşağıda kalıyor, böylelikle cihazın çalışması sırasında kendisi üzerinden kabloyla bilgisayara veya şarj için prize bağlanmasına bir engel çıkarmıyor. Cihazın kutusundan bu port ile uyumlu uca sahip bir kablo çıkıyor. Söz konusu kablonun diğer ucu da USB portlarıyla uyumlu. Tabletin solunda üst kısımda microSD kart okuyucu yuvası yer alırken aşağı doğru ilerlediğimizde özel olarak yerleştirilmiş “reset” tuşu, ses kademe tuşları ve açma/kapama tuşu yer alıyor. Açma/kapama tuşunun küçük yapılmış olması ve diğer tuşlara çok yakın yerleştirilmiş olması cihazı açarken veya uyku modundan çıkarırken onu aramamıza neden oluyor. Halbuki bu tuş ayrı bir yere ve biraz daha büyük şekilde yerleştirilebilirdi. Cihazın altına baktığımızda klavye bölümünde kalacak şekilde bir hoparlörün bulunduğunu görüyoruz. Sağ tarafta ise USB 2.0 portu ve 3.5 mm’lik kulaklık jakı yer alıyor. Arka tarafta ise 5 megapiksel kamera ve klavye kullanıldığı sırada tabletin yüzeyde kaymamasını sağlayacak özel şeritler bulunuyor.

ASUS Eee Pad Slider’da Eee Pad Transformer’da olduğu gibi 1 GHz’lik NVIDIA Tegra 2 işlemci yer alıyor. Tablette 1 GB RAM, 16 GB ve 32 GB’lık dahili bellek seçenekleri de bulunuyor. Ayrıca ASUS’un Web Storage servisi aracılığıyla internet üzerinde de ücretsiz depolama alanı sunuluyor. Kablosuz bağlantı tarafına baktığımızda cihazın 802.11b/g/n Wi-Fi, Bluetooth 2.1+EDR desteklerine sahip olduğunu görüyoruz. G-sensör, çevresel ışık sensörü, jiroskop, elektronik pusula ve GPS gibi sensör ve modüllere sahip olan bu cihaz hem oyun hem de navigasyon gibi işlevlerde avantaj sağlıyor.

Yazılım ve Performans

ASUS Eee Pad Slider SL101’e Android 3.2 Honeycomb güncellemesinin dağıtılmaya başladığını biliyoruz, ancak bizim test merkezimize gelen üründe Android 3.1 güncellemesi bulunuyor. Aslına bakılırsa, 3.1 ve 3.2’nin kullanıcı deneyimi açısından ufak tefek farklar dışında ayrı kalır tarafları yok. ASUS kendi ürününü diğer üreticilerin ürünlerinde farklılaştırmak amacıyla çeşitli yazılım ve bileşenleri eklemiş. Eee Pad Transformer’da gördüğümüz masaüstü duvarkağıdının aynısının Eee Pad Slider’da da yer aldığını görüyoruz. Aynı şekilde hava durumu ve e-posta bileşenleri de bulunuyor. Google’ın klasik Android uygulamalarının yanı sıra ASUS’un da yüklediği MyNet, MyClodu, MyLibrary gibi uygulamalar bulunuyor.

asus-eee-pad-slider-00022

MyNet uygulaması cihazın multimedya merkezi sayılabilir. Cihazın sabit diskine bilgisayar üzerinden attığınız veya kamerasıyla çektiğiniz video ve fotoğrafları, ayrıca internetten indirdiğiniz veya başka bilgisayardan cihaza attığınız tüm şarkıları bu uygulama üzerinden oynatabilir veya görüntüleyebilirsiniz. Uygulama DLNA desteği sayesinde aynı ağ içinde bulunan cihazlara içerik aktarımı veya onlar üzerinden ieçrik oynatımı da yapıyor. 720p HD videoları oynatmada problem yaşamadığını söyleyebiliriz. Yalnız cihaza atacağınız bu multimedya dosyalarının ses kodlayıcılarının MyNet tarafından desteklenmeme durumu olabilir. Bu noktada Android Market’e gidip uygun bir üçüncü parti yazılımla işinizi görebilirsiniz. MyCloud uygulaması içinde yer alan SlashtopRemote servisi aracılığıyla aynı ağ içindeki başka cihazların masaüstüne Eee Pad Slider üzerinden erişebilir, sınırsız olarak sunulan ASUS Web Storage çevrimiçi depolama alanını yönetebilir veya görüntüleyebilir, @Vibe müzik kütüphanesinden şarkı indirebilir veya buradan sunulan popüler sanatçı radyolarını çevrimiçi dinleyebilirsiniz.

Çoğu Android cihazında rastladığımız Polaris Office uygulamasının Eee Pad Slider’da da yüklü olduğunu görüyoruz. Üstelik Eee Pad Slider’da yer alan fiziksel klavye sayesinde Polaris Office’in verimli kullanımı için daha elverişli bir ortam hazırlanmış oluyor. Polaris Office üzerinden Word, Excel veya PowerPoint uyumlu ofis dokümanları yaratmak veya başka cihazlar üzerinde oluşturulmuş ofis dokümanlarını görüntüleyip düzenlemek mümkün.

ASUS Eee Pad Slider’da gelişmiş bir dosya yöneticisi bulunuyor. Bu sayede cihaz üzerinde yüklü bulunan tüm dosyalara erişmek ve onları yönetmek daha kolay hâle geliyor. Dosyayı ilgili uygulamayla açma veya dosyayı taşıma, kopyalama veya silme gibi işlemleri bu uygulama üzerinden rahatlıkla gerçekleştirmek mümkün. ASUS Eee Pad Slider hem Android 3.1 ile yüklü geldiği hem de USB 2.0 portu barındırdığı için harici diskleri de tanıyor. Hem parmak USB diskleri hem de sabit diskli harici aygıtları cihaza bağlayabilir ve Dosya Yöneticisi üzerinden bunlar üzerindeki dosyalarda gezinebilirsiniz.

[pullquote_right] Android Honeycomb’un USB donanım desteği sayesinde ASUS Eee Pad Slider’a fare veya harici disk gibi USB aygıtlarını bağlamak mümkün.[/pullquote_right]

Hazır USB aygıtı bağlamaktan söz etmişken, ASUS Eee Pad Slider’a fare bağlayıp Android arayüzünü ekrana dokunmanın yanı sıra fareyle de yönetebileceğinizi söyleyelim. Hazırlamış olduğumuz inceleme videosunda bu desteğin nasıl çalıştığını da görebilirsiniz. Böylelikle Eee Pad Slider’ın sunmayı hedeflediği dizüstü bilgisayar deneyimine bir adım daha yaklaşılmış oluyor.

ASUS Eee Pad Slider’ın performans açısından ASUS Eee Pad Transformer, Samsung Galaxy Tab 10.1, Motorola Xoom, Acer Iconia Tab A500 gibi Android Honeycomb tabletlerle başa baş bir durum sergilediğini söyleyebiliriz. Arada çok büyük bir fark yok.

ASUS Eee Pad Slider’da 25 Wh’lik lityum iyon batarya yer alıyor. Bu batarya ASUS’un iddiasına göre 8 saate kadar çalışma imkânı sunuyor. Yaptığımız gözlemler ASUS Eee Pad Slider’ın Wi-Fi sürekli bağlı durumdayken internette gezinme, YouTube üzerinden video klip seyretme, e-postaları kontrol etme gibi temel işlevlerin kullanımı durumunda 6-7 saat arası bir çalışma süresi sunduğunu gösteriyor. Yani, ASUS Eee Pad Slider kullanıcısını bir gün boyunca tek bir şarj ile idare ettirecektir. ASUS Eee Pad Transformer’da tablet parçasının yanı sıra klavye parçasında da ek bir batarya bulunması büyük bir avantajdı. Bu sayede tabletin çalışma ömrü iki kata varan oranda arttırılabiliyordu. Ne var ki, Eee Pad Slider’da bu avantaj ortadan kayboluyor.

Kamera

ASUS Eee Pad Slider’da da Eee Pad Transformer’daki gibi 5 megapiksellik arka kamera bulunuyor. Kameranın yanında, düşük ışıklı ortamlarda da rahat çekime olanak sağlayacak bir flaş bulunmuyor. Bu durum kameranın kullanımında sınırlamalara neden olsa da, bir tabletin kamerasından beklediğimiz temel özelikleri düşündüğümüzde ASUS Eee Pad Slider’ın kamerasının doküman fotoğraflarını çekme ya da aydınlık ortamlarda işi görecek, internette paylaşmaya veye e-posta ile göndermeye yeterli olacak şekilde görüntü yakalama işlerini iyi bir şekilde yaptığını görüyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta gördüğümüz gibi yakın çekimler de fena sayılmaz. Kameranın düşük ışıklı ortamlardaki performansı ne yazık ki zayıf, granülleşme etkisi bir hayli belli oluyor. Renkleri yakalama konusunda da ortalama bir performans gösterdiğini söyleyebiliriz.

ASUS Eee Pad Slider 720p HD video kayıt yeteneğine sahip. Akıllı telefon ve tabletlerle çekilen 720p videolarda sıklıkla karşılaştığımız stabilizasyona bağlı, el hareketlerinin neden olduğu görüntü titremelerinin etkisinin Eee Pad Slider ile çekilen 720p videoda fazla gözlemediğimizi söyleyebiliriz. Görüntü kalitesi açısından da bir tablet için elde edilen görüntü kalitesinin tatmin edici olduğunu söyleyebiliriz.

Video: ASUS Eee Pad Slider Örnek Video (720p)

ASUS Eee Pad Slider’da Transformer’da da gördüğümüz kamera arayüzü geliyor. Bu kamera arayüzü tabletin yatay bir şekilde tutulurken görüntü çekimi amacıyla rahat bir şekilde kullanılmasını sağlıyor. Çekim, zumlama, fotoğraf veya video çekim işlevleri arasında geçiş sağ işaret parmağıyla rahat bir şekilde gerçekleştirilebiliyor.

Galeri: ASUS Eee Pad Slider Kamera Fotoğrafları
[nggallery id=745]

Sonuç

ASUS Eee Pad Slider’ın özellikleri kağıt üzerinde oldukça çekici duruyor. Ancak iş tableti ele alınca biraz değişiyor. Doğrusunu söylemek gerekirse Eee Pad Slider ile ilgili hem olumlu hem de olumsuz görüşlerimiz mevcut. Olumsuzdan başlayacak olursak tablet piyasadaki diğer rakiplerine göre çok kaba. Hem ağırlık hem de kalınlık bakımından Eee Pad Slider fark atıyor. Bu, cihazın kullanım deneyimine negatif olarak yansıyor. Bunun yanında ASUS Eee Pad Slider, Transformer’ın sunmuş olduğu esnekliği kullanıcıya sunmuyor. Transformer’da tablet ve klavye parçalarını birbirinden ayırıp daha ince bir tablet parçasını kullanmak, ayrıca daha fazla batarya gücünün gerektiği durumda klavye aksesuarından yararlanmak mümkündü. Eee Pad Slider ne yazık ki bu esnekliği sunmuyor.

asus-eee-pad-slider-00018

Olumlu görüşlerimizi aktaracak olursak, tabletin klavyeye sahip olması özellikle profesyonel amaçlı kullanımlarda fark yaratıyor. ASUS Eee Pad Slider’ın özellikle iş yerleri için uygun bir seçim olduğunu düşünüyoruz. Klavye ofis dokümanlarının hazırlanması ve bunun gibi diğer işlerde yardımcı olabilir, aynı şekilde USB 2.0 portu barındırması da hem bireysel hem de kurumsal kullanıcıların hoşuna gidecektir. mini-HDMI portu üzerinden görüntü aktarımına olanak sağlaması da evde ve ofiste başkalarına fotoğraf veya film gösterimi yapmak isteyenler için büyük bir kolaylık olacaktır.

[pullquote_left] ASUS Eee Pad Transformer ve Eee Pad Slider daha piyasadayken ortaya çıkan Eee Pad Transformer Prime kafaları karıştıracak bir ürün. [/pullquote_left]

Fiyat açısından baktığımızda ASUS Eee Pad Slider ile opsiyonel klavye akseseuarının da satın alındığı Eee Pad Transformer’ın fiyatı arasında fazla bir fark yok. Her iki ürün de 1200-1300 TL arasında fiyat etiketleriyle satılıyor. Bu noktada seçim yapmak yukarıda listelediğimiz unsurların da ışığında kullanıcılara kalıyor.

Öte yandan, ASUS’un bu ayın başlarında Eee Pad Transformer Prime gibi daha iyi performans sunan, daha ince ve daha göz alıcı bir kasaya sahip olan ürün tanıtmış olması, hem Transformer hem de Slider satın almayı düşünenlerin aklını çelen bir unsur olacaktır. Bu ürünün yurtdışında 499$’dan başlayan fiyatlarla sunulacağını hatırlatalım.

İLGİLİ HABERLER