İncelemelerManşetler

Tecno Camon 16 Premier İncelemesi

tecno camon 16 premier inceleme

Tecno küresel akıllı telefon pazarının çok iyi bilinen markalarından biri değil. Şirket faaliyetlerinde genellikle Afrika, Güney Doğu Asya ve Latin Amerika bölgelerine odaklanmıştı. Ancak Tecno 2020 ile birlikte etki alanını biraz daha genişletmek için harekete geçti. Bu doğrultuda Türkiye pazarına da giriş yapan şirket, uygun fiyat karşılığında gelişmiş özellikler sunma vaadini Camon 16 Premier ile yerine getirmeyi hedefliyor. Tecno Camon 16 Premier inceleme yazımızda bu akıllı telefonla ilgili detaylar ve yorumlarımızı bulabilirsiniz.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Tasarım

Camon 16 Premier, görsel bakımdan sıra dışı bir telefon değil. Tecno telefonun tasarımında görsellikten ziyade işlevselliğe önem verdiği söylenebilir. Boyut olarak bir hayli büyük bir cihaz olan Camon 16 Premier’de detaylarına daha sonra değineceğimiz 6.9 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. Bu ekran ön panelin yüzde 88.7’lik kısmını kaplıyor. Ekranın sol üst köşesinde iki ön kameranın yerleştirildiği kapsül şeklinde bir kesik de mevcut.

Ekranın çerçevelerinin 2020’de çıkan diğer telefonlara kıyasla biraz daha kalın olduğu söylenebilir. Alt kenar çerçevesinin diğer üç kenar çerçevesine daha kalın olduğunu da ayrıca belirtmek gerekiyor. Camon 16 Premier’in ahize hoparlörü de üst kenara kamufle edilmiş.

Camon 16 Premier’in üst kenarında herhangi bir şey bulunmuyor. Sol kenara çift nano SIM ve microSD kart tepsisine ev sahipliği yapan yuva yerleştirilmiş. Sağ kenarda ise güç butonu ve ses kontrol tuşları yer alıyor. Güç butonuna telefonun parmak izi tarayıcısı da entegre edilmiş. Bu tarayıcının işleyişine de ilerleyen bölümlerde değineceğiz.

Telefonun alt kenarında ise soldan sağa doğru sırasıyla 3.5 mm. kulaklık jakı, mikrofon, USB-C girişi ve hoparlör ızgarası bulunuyor. Bu hoparlör ızgarasından çıkan sesin yükseklik seviyesi iyi olsa da, kalitesi konusunda aynı şeyi söylemek pek kolay değil. Ses en yüksek seviyeye çıktığında oldukça yüksek bir tiz duyuluyor.

Tecno Camon 16 Premier’in hafif kavisli arka paneli ise parlak bir kaplamaya sahip. Plastik kasa, bu parlak görünüm ve kavisli yapısı sayesinde üst segment cihazlara benziyor. Bu arka panelin parmak izlerini biraz fazla gösterdiğini belirtmek gerekiyor. Parmak izlerinden rahatsız olanlar için telefonun kutusundan şeffaf bir kılıf çıktığını da söyleyelim.

Arka panelde en dikkat çekici unsur ise kare şeklindeki kamera modülü. Panelin orta üst kısmında yer alan bu modülde dört sensör ve LED flaş bulunuyor. Kamera sisteminin özelliklerine de ilerleyen bölümlerde değineceğiz. Panelin alt kısmında ise Tecno yazısı göze çarpıyor.

Tecno Camon 16 Premier 9.1 mm. kalınlığında bir kasaya sahip. Cihaz tartıda 203 gram çekiyor. Ağır ve büyük bir telefon olarak tanımlanabilecek Camon 16 Premier, ele oldukça iyi şekilde oturuyor. Telefonu tek elle kullanma konusunda da pek fazla sorun yaşanmıyor. Ancak Camon 16 Premier’in kot pantolon ceplerine biraz zor sığdığını belirtmekte fayda var.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Ekran

Tecno Camon 16 Premier’de daha önce belirttiğimiz gibi 6.9 inç büyüklüğünde bir ekran bulunuyor. 2460 x 1080 piksel çözünürlüklü IPS LCD panel, 19.5:9 görüntü oranına sahip. Yenileme hızı 90 Hz olan panelin piksel yoğunluğu ise 374 ppi. 90 Hz yenileme hızı ve 6.9 inç büyüklüğündeki ekran, Camon 16 Premier’in temel satış noktaları arasında bulunuyor.

Yenileme hızının 90 Hz olması, görüntüde hissedilir bir pürüzsüzlük sağlıyor. Bu pürüzsüzlük hem oyun oynarken hem de genel kullanımda hissediliyor. Yüksek yenileme hızının kendini belli etmesinde donanım kalitesinin yanı sıra yazılım da önem taşıyor. Burada Tecno’nun dokunuşunun etkisi de belli ölçüde hissediliyor. Kullanıcılar ekranın yenileme hızını pil ömrünü artırmak adına 60 Hz seviyesine çekebiliyor veya otomatik olarak ayarlanacak şekilde belirleyebiliyor.

Camon 16 Premier’in ekranının önemli özelliklerinden birisi de HDR10+ desteği. Bu destek sayesinde Camon 16 Premier’de multimedya içeriklerini tüketmek daha keyifli hâle geliyor. Netflix ve YouTube gibi HDR uyumlu içerikler barındıran servislerde Canon 16 Premier farkını hissettiriyor.

Camon 16 Premier’de ekran için tek bir renk modu sunuluyor. Ekranın parlaklık seviyesi otomatik olarak ayarlanabiliyor. Son zamanlarda güneş ışığını görmek pek mümkün olmasa da, telefonun ekranını dış mekanlarda görme konusunda pek fazla sorun yaşanmıyor.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Donanım ve Performans

Tecno Camon 16 Premier’in kalbinde MediaTek Helio G90T işlemci bulunuyor. Bu işlemciye 8 GB RAM ve 128 GB dahili depolama alanı eşlik ediyor. Telefonun depolama alanı microSD kart desteğiyle genişletilebiliyor.

Helio G90T amiral gemisi kategorisinde bir işlemci olmasa da, tatmin edici bir performans sergilemekte sıkıntı yaşamıyor. Camon 16 Premier’in genel performansının 2020 standartları çerçevesinde ortalamanın üstünde olduğu söylenebilir.

Camon 16 Premier, günlük standart görevleri yerine getirme konusunda sıkıntı yaşamıyor. Akıllı telefon sosyal medya uygulamalarını kullanırken, e-posta kontrol ederken, internette gezinirken veya video izlerken bir takılma yaşamıyor. Pek çok uygulama oldukça hızlı şekilde başlatılıyor.

8 GB RAM’in varlığı da çoklu görev kısmında Camon 16 Premier’e bir avantaj kazandırıyor. Bir taraftan Twitter kullanıp arka planda da Spotify’dan veya YouTube Music’ten müzik dinlerken herhangi bir sıkıntıyla karşılaşılmıyor. Ancak bu noktada Camon 16 Premier’in kullanıcı arayüzünün kalabalıklığının telefonun arayüzünde gezinmeyi biraz yavaşlattığını da belirtmek gerekiyor. Yazılım tarafındaki yoğunluğa da yazının ilerleyen bölümlerinde değineceğiz.

Uygun fiyatlı akıllı telefonlar için oyun performansı öncelikli bir satış noktası değil. Ancak bu durum söz konusu cihazlarda oyun oynanamadığı anlamına gelmiyor. Camon 16 Premier modern Android oyunlarının büyük bir kısmında pürüzsüz bir performans sunuyor. Ancak sistem kaynaklarını yoğun biçimde kullanan ve güçlü bir teknik donanım bekleyen oyunlar bu grubun dışında kalıyor. Yine de, standart bir telefon oyuncusunun Camon 16 Premier’de aradığını bulacağı rahatlıkla söylenebilir.

Camon 16 Premier’de telefonun kilidini açmak için iki farklı yöntem mevcut. Yüz tanıma özelliği veya parmak izi tarayıcısıyla ekranın kilidi açılabiliyor. Parmak izi tarayıcısı, telefonun sağ kenarındaki güç butonuna entegre edilmiş. Telefonu sağ eliyle tutanlar baş parmaklarıyla, sol eliyle tutanlar ise işaret parmaklarıyla bu tarayıcıya rahatlıkla ulaşabiliyor. Parmak izinin algılanmasının ardından telefonun kilidi oldukça hızlı biçimde açılıyor. Parmak izi tarayıcısı, ev dışında maskeyle dolaştığımız bugünlerde ciddi bir kolaylık sağlıyor.

Yüz tanıma özelliği de oldukça iyi çalışıyor. Aydınlık ortamlarda zaten herhangi bir sorun yaşanmıyor. Ancak tamamen karanlık bir odadayken bile yüz tanıma özelliğiyle telefonun ekran kilidi hızlı biçimde açılıyor.

Tecno Camon 16 Premier, AnTuTu benchmark testinden 292446 puan alıyor. Geekbench 5 benchmark testinden ise tek çekirdekte 522, çok çekirdekte 1641 puanla ayrılıyor.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Pil

Tecno Camon 16 Premier, ihtiyaç duyduğu enerjiyi 4500 mAh kapasiteli pilinden alıyor. Bu pil 6.9 inç 90 Hz ekranlı telefonu gün boyunca çalışır şekilde tutmak için yeterli performansı sergiliyor.

Yapılan testlere göre, akıllı telefon 90 Hz modundayken 118 saat boyunca çalışır vaziyette kalıyor. Telefon, 15 saat 39 dakika boyunca video oynatabiliyor. 16 saat 20 dakika boyunca da web’de gezinmek de mümkün oluyor.

tecno camon 16 premier incelemeEkranın yenileme hızı 60 Hz’e indiğinde ise bekleme süresi 126 saate çıkıyor. Video oynatma süresi 18 saat 2 dakikaya, web’de gezinme süresi ise 17 saat 56 dakikaya yükseliyor. Telefonda ekranın yenileme hızının otomatik olarak ayarlanabildiğini belirtmekte fayda var.

Ortalama yoğunluklu bir kullanım senaryosunda Camon 16 Premier, bir günü rahatlıkla çıkarıyor. Bu senaryoda sosyal medya uygulamalarında gezinmek, YouTube veya Netflix’te video izlemek, biraz oyun oynamak ve WhatsApp’ta mesajlaşmak gibi eylemler bulunuyor.

Tecno Camon 16 Premier’in şarj hızı da oldukça etkileyici. Akıllı telefonun pili tamamen boşken, 18 dakika içinde yüzde 20 doluluk oranına ulaşıyor. Pilin doluluk oranı 27 dakika içinde yüzde 50’ye, 30 dakikada ise yüzde 57’e ulaşıyor. Ancak her telefonda olduğu gibi bir süre sonra şarj hızı yavaşlıyor. Tam şarj için 1 saat 25 dakikaya ihtiyaç duyuluyor.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Yazılım

Tecno Camon 16 Premier kutusundan Android 10 işletim sistemiyle çıkıyor. Bu işletim sistemini Tecno’nun HiOS 7.0 kullanıcı arayüzü tamamlıyor. HiOS, saf Android deneyimini oldukça yoğun bir şekilde özelleştiriyor.

HiOS, daha önce de belirttiğimiz gibi, çok sayıda ön yüklü uygulama ve araç getiriyor. Bunlardan bazıları oldukça işlevsel olsa da, bazılarına pek fazla ihtiyaç duyulmuyor. Buna ek olarak, kullanıcı arayüzünün reklam göstermesinin de can sıkıcı olduğunu belirtmek gerekiyor.

Bu reklamlar bir uygulama içinde gösterilmiyor. Reklamlarda fiziksel bir ürün satın alma tavsiyesi de sunulmuyor. Ancak kullanıcılara bildirim ekranında Palm Store üzerinden indirebilecekleri uygulamalar öneriliyor. Bu öneri bildirimini görmemek için devredışı bırakmak gerekiyor. Uygulama çekmecesinde ise cihaza yüklemeden anında erişilebilecek oyun ve uygulamalar en tepede gösteriliyor. Bu önerileri kaldırmak mümkün olmuyor.

Hemen hemen her Android telefonda mevcut olan Google uygulamaları Camon 16 Premier’de de yerini alıyor. Ana ekrandaki Google klasöründe Gmail, Google Haritalar, Google Drive ve YouTube gibi uygulamalar bulunuyor. Chrome, Mesajlar ve Google Takvim gibi bazı uygulamalar da telefonda varsayılan çözüm olarak sunuluyor.

Ana ekrandaki HiOS ailesi klasöründe yukarıda bahsettiğimiz yüklenmeden erişilebilen oyun ve uygulamaları görmeyi sağlayan Anında uygulamalar kısayolu, QR kod okuyan Akıllı Tarayıcı ve Tecno dünyasından haberleri almayı sağlayan Tecno Spot uygulaması bulunuyor.

Araçlar klasörünün üyeleri ise daha tanıdık. Burada Hesap Makinesi, Not Defteri, Ses Kaydedici, Pusula, FM radyo gibi araçlar bulunuyor. Telefonun Yüz Tanıma özelliğiyle ilgili ayarlara da buradaki kısayol üzerinden erişilebiliyor. Bu kısayolun varlığı kimileri için bir kolaylık kimileri için de gereksiz bir kalabalık olarak değerlendirilebilir.

Tecno Camon 16 Premier’in ana ekranında adı Klasör olarak bırakılmış bir klasör de mevcut. Bu klasörde oyunların yanı sıra Hi Translate isimli çeviri aracı bulunuyor. Bu çeviri aracı yazıların fotoğrafını çekerek çeviri yapabiliyor. Buna ek olarak, kullanıcılara farklı yerlerde işlerine yarayabilecek bazı kalıplaşmış cümleler de gösteriliyor. Bu cümleler uygulamaya sesli olarak da okutulabiliyor.

Camon 16 Premier’de oyun ve uygulama indirmek için de Google Play Store dışında alternatif mağazalar mevcut. Bunlardan ilki, Palm Store uygulama mağazası. Burada bilinen popüler oyun ve uygulamaları bulmak mümkün oluyor. Oyunlara özel bir mağaza arayanlar ise AHA Games mevcut. Anında oynanabilen oyunların da AHA Games üzerinden sunulduğunu belirtmekte fayda var.

Camon 16 Premier’in ana ekranında sağa doğru sürükleme yapıldığında da kullanıcıların karşısına bir bilgi ve öneri ekranı çıkıyor. Kart tasarımına sahip bu ekran üzerinden tema değiştirilebiliyor, takvim kayıtları ve hava durumu bilgileri görülebiliyor. Anında oyun önerileri bu ekranda da gösteriliyor. Ancak kullanıcıların bu ekranı kendi tercihleri doğrultusunda düzenleyebildiğini belirtmekte de fayda var.

tecno camon 16 premier incelemeAna ekranda aşağıdan yukarıya doğru sürükleme hareketi yaparak uygulama çekmecesi açılıyor. Burada da en üstte anında uygulama önerileri gösteriliyor. Bunların hemen altına ise yakın zamanda kullanılan uygulamalar yerleştiriliyor. Çekmecenin geri kalanında uygulamalar alfabetik olarak gruplandırılmış biçimde sıralanıyor.

Oppo ve Realme’nin telefonlarında gördüğümüz akıllı kenar çubuğunun bir benzeri HiOS’te de mevcut. Ana ekranda ses kontrol tuşlarının hizasından sola doğru sürükleme hareketi yapıldığında ortaya bir çubuk çıkıyor. Bu çubuk belli uygulamaları hızlı biçimde başlatmayı sağlıyor. Hızlı başlatılacak uygulamalar kullanıcılar tarafından belirlenebiliyor. Ekran görüntüsü almak, tarama yapmak veya güç artırma gibi işlemler de bu çubuk üzerinden yapılabiliyor.

Camon 16 Premier’de ön yüklü olarak şekilde sunulan uygulamalardan birisi de Phone Master. Bir tür kontrol paneli işlevi gören Phone Master; önemsiz dosyaları silme, veri yönetimi, belleği temizlemek gibi konularda kullanıcılara yardımcı oluyor. Dosya taşıma, fotoğraf temizleme, uygulama yönetme gibi konularda da Phone Master’dan destek almak mümkün.

Tecno Camon 16 Premier’in arayüzü temelde kullanışlı görünse de, ön yüklü araç ve uygulamaların biraz fazla olması kullanıcıları yoruyor. Anında oynanabilen oyun ve uygulamaların bu kadar fazla yerde gösterilmesi de telefondan alınan keyfi biraz aşağıya çekiyor.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Kamera

Tecno Camon 16 Premier’in arkasında daha önce de belirttiğimiz gibi dörtlü bir kamera sistemi bulunuyor. Bu sistemde ana kamera görevini 64 megapiksel çözünürlüklü sensör üstleniyor. 8 megapiksel ultra geniş açılı kamera, 2 megapiksel derinlik sensörü ve video çekimlere özel 2 megapiksel kamera sistemi tamamlıyor. Arka kamera sistemine Tecno’nun beş LED’li flaş tasarımı eşlik ediyor.

Tecno Camon 16 Premier’in 64 megapiksel ana kamerası, varsayılan ayarında 16 megapiksel çözünürlüklü fotoğraflar çekiyor. Bu kamerayla çekilen fotoğrafların biraz yumuşak ve taneli göründüğünü belirtmek gerekiyor. Fotoğraflarda ince detayların görünmediğini ve renk doygunluğunun da çok yüksek olmadığını da belirtmekte fayda var. Yine de, uygun ışık koşullarının yakalandığı ortamlarda Camon 16 Premier’in arka kamerasıyla sosyal medya paylaşımları için yeterli fotoğraflar çekilebiliyor.

HDR ana kamerayla çekilen fotoğrafların üzerinde pozitif bir etkiye sahip. Normalde bozulan detaylar ve gölgeler, HDR aktifken net biçimde görülebiliyor. HDR kendisine ihtiyaç duyulduğu zaman çoğunlukla otomatik olarak devreye giriyor. Ancak bazı senaryolarda manuel bir aktivasyona ihtiyaç duyulabiliyor.

8 megapiksel ultra geniş açılı kamerayla çekilen fotoğraflarda da renkler biraz solgun görünüyor. Düşük ışıklı ortamlarda veya gece yakalanan karelerde ise yapay zekâ devreye giriyor. Yapay zekânın da varlığıyla fotoğraflar normalden daha parlak görünüyor. Ancak bu da doğallığı etkiliyor. Gece çekimlerinde çok yüksek bir kaliteden söz etmek mümkün değil. Ancak bu da Camon 16 Premier’in içinde bulunduğu fiyat segmenti için beklenen bir durum.

Camon 16 Premier’in kamerasında yapay zekâ desteği de önemli bir rol oynuyor. Sahne tanıma özelliğiyle fotoğrafı çekilen nesneye veya manzaraya uygun ayarlar otomatik olarak yapılıyor. Yapay zekâ desteği, renk gösterimine fazla bir etkide bulunmuyor. Renkler fazla parlatılmıyor.

Tecno Camon 16 Premier’in arka kamerasında bir makro çekim modu da mevcut. Bu makro mod, kameranın arayüzü üzerinden rahatlıkla aktif hâle getiriliyor. Kamera sisteminde özel bir makro sensör olmasa da, bu modla güzel ve detaylı yakın çekim kareleri yakalamak mümkün oluyor.

Tecno Camon 16 Premier’in önünde ise 48 megapiksel çözünürlüklü ana kameraya 8 megapiksel geniş açılı sensör eşlik ediyor. Ön kamera sistemiyle uygun ışık koşulları altında kaliteli özçekimler gerçekleştiriliyor. Ön kameranın portre modu ve güzelleştirme efektleriyle desteklendiğini belirtmekte de fayda var.

Tecno Camon 16 Premier’in arka kamera sistemiyle 4K video kaydı yapılabiliyor.

Tecno Camon 16 Premier inceleme: Sonuç

Tecno küresel bilinirliği çok yüksek bir marka değil. Belli pazarlara odaklanan bir yaklaşımla ilerleyen şirket, 2020’yle birlikte daha geniş ölçekte tanınmak için harekete geçmişti. Camon 16 Premier de bu yeni yaklaşımın ilk uygulayıcılarından biri olma özelliğini taşıyor.

tecno camon 16 premier incelemeTecno Camon 16 Premier, 8 GB RAM ve 128 GB depolama alanının varlığıyla ilk bakışta dikkat çekmeyi başarıyor. Bu ikili Helio G90T işlemcinin önderliğinde ortalama bir akıllı telefon kullanıcısının işini fazlasıyla görecek bir performans sergiliyor. Ekranın büyüklüğü de Camon 16 Premier’i multimedya içerik tüketimi ve oyun oynamak için uygun bir cihaz hâline getiriyor.

HiOS 7.0 kullanıcı arayüzü daha da önce de belirttiğimiz gibi yoğun şekilde özelleştirilmiş bir platform. Platformda çok sayıda araç ve uygulama ön yüklü biçimde sunuluyor. Ön yüklü yazılımların fazlalığı ve arayüzde sürekli beliren reklam görünümlü bildirimler, telefondan alınan keyfi aşağıya çekiyor. Dörtlü kamera sisteminin performansının da ortalamanın üstüne çıkamadığını belirtmekte fayda var.

Tecno Camon 16 Premier, günlük standart işlerini karşılayacak büyük ekranlı bir telefon arayanlar için değerlendirilmesi gereken seçenekler arasında bulunuyor.

İLGİLİ HABERLER