İncelemelerManşetler

TCL Tab 10S İncelemesi

TCL Tab 10S inceleme yazısında TCL'in uygun fiyatlı ve uzaktan eğitim için elverişli Android tableti ile ilgili yorumlar var.
tcl tab 10s inceleme

GİTTİGİDİYOR’DAN SATIN ALIN  TRENDYOL’DAN SATIN ALIN

İnternette gezinmek, gazete veya dergi okumak, YouTube veya Netflix videoları izlemek veya çocuğunun online derslerinde yararlanması için pahalı olmayan bir tablet arayanlar için son zamanlarda ortaya çıkan seçeneklerden bir tanesi de TCL Tab 10S. Akıllı telefonlarında sunduğu özelliklerle tüketicilere fiyat-performans tarafında iyi ürünler sunan TCL, tablet tarafında da benzer şekilde tüketicilere hitap etmeye çalışıyor. Bu yılın başlarında duyurulan bu tablet, bir süredir Türkiye’de 1599 TL’lik bir fiyattan satılıyor. TCL Tab 10S inceleme yazısında bu tabletle ilgili yorumlar ve izlenimler yer alıyor.

TCL Tab 10S inceleme: Tasarım

TCL Tab 10S, 10.1 inç ekranıyla bir tablet için klasik olarak nitelendirebileceğimiz boyutlarda geliyor. 241 x 158.6 x 8.3 milimetrelik boyutlara sahip olan bu tableti Apple’ın klasik iPad’iyle karşılaştırdığımızda, yüksekliğin aşağı yukarı aynı olduğunu, ancak Tab 10S’in daha dar ve kalın bir tablet olduğunu görüyoruz. 464 gram ağırlığıyla 10 inçlik bir tablet için makul değere sahip. Elde tutup kullanırken fazla bir ağırlık hissettirmiyor. Çantada da rahatlıkla taşınıyor. Tabletin sert plastikten yapılmış arka yüzü ve kenarları yekpare yapı içinde. Koyu gri renkli yüzeyin hafif pürüzlü yüzeyi elde tutuşu ve kullanımı kolaylaştırıyor. Ön yüzü ise ekran camı boydan boya kaplıyor. Ekranın etrafını saran çerçeve nispeten kalın, ancak bu kalınlık yerinde.

tcl tab 10s inceleme

Önde yer alan 5 megapiksel kameranın yerleşimi, tabletin esas olarak yatay tutuşa göre tasarlandığını gösteriyor. Aslında bu iyi bir durum, çünkü görüntülü görüşmelerde veya online derslerde görüntünüzün karşı tarafa en iyi açıdan gösterilmesi sağlanacaktır. Düşey yönde tutuşta, ön kamera sağda kalacak biçimdeki tutuşu normal tutuş kabul edersek, üst kenarda güç tuşu, USB-C portu ve hoparlör ızgaraları var. Ayrıca pil durumunu gösteren küçük bir LED lamba da burada mevcut. Alt kenarda da iki hoparlör ızgarası var. Toplamda dört hoparlör ızgarası varsa, bunlardan sadece iki tanesi ses çıkışı veriyor. Yatay biri sağda, biri solda olmak üzere iki kısa kenarda birer hoparlör bulunuyor.

tcl tab 10s inceleme

Yatay tutuşta, kameranın olduğu taraftaki kenarda ses tuşları ve mikrofonlar var. Ayrıca burada microSD kart tepsisini de görüyoruz. Alt kenarda da çeşitli aksesuarların bağlanmasını sağlayan, Apple’ın iPad’lerinde gördüğümüze benzer bir konnektör var.

Arka taraftaki düzen de yatay tutuşa göre yapılmış. TCL logosu yatay biçimde yerleştirilmiş. Ona karşılık gelen diğer köşede ise 8 megapiksel kamera ve LED flaşın bir arada bulunduğu ve dışa doğru hafif çıkıntı yapan kamera modülü var.

tcl tab 10s inceleme

TCL Tab 10S inceleme: Donanım ve Performans

TCL Tab 10S’in 10.1 inç ekranı 1920 x 1200 piksel çözünürlüğe sahip. Bu ekran 16:10 görüntü oranına ve 224 ppi piksel yoğunluğuna sahip. Söz konusu piksel yoğunluğu optimum kullanım uzaklığında tabletin ekranı için yeterli. Dikkatli bakıldığında pikseller seçilebiliyor, ancak görüntü ve yazıların netliği, keskinliği yeterli. IPS LCD ekranın kullanımı görüş açılarının da geniş olmasına katkıda bulunuyor. Parlak güneş ışığı altında, ekran camının yüksek yansıtmasına rağmen, ekranda olup bitenleri görmek ve tableti kullanmak mümkün oluyor.

tcl tab 10s inceleme

Ekran parlaklığını ortamdaki ışık şiddetine göre otomatik olarak ayarlamak mümkün. Bunun dışında mavi renk tonlarının kısıldığı “Göz yormayan mod” da mevcut. Bunun dışında ekranın renk sıcaklığını yapmayı sağlayan bir ayar bulunmuyor. Genel olarak soğuk tarafa doğru biraz meyilli bir renk düzeni mevcut. Netflix ve YouTube videoları için yeterli bir görselliğin ve keskinliğin olduğunu söyleyebiliriz. Ekranın etrafını saran çerçevenin çok ince olmadığını söylemiştim. Bu iyi bir şey, çünkü özellikle düşey yönde, tek elle tutuşta avuç içinin ekranın köşelerine temas etmesi ve yanlış komutların tetiklenmesi söz konusu olabiliyor. En azından nispeten kalın olan ekran çerçevesi bunun bir nebze olsun önüne geçiyor.

TCL Tab 10S’in kutusundan bir ekran kalemi de çıkıyor. Böylelikle ek masrafa girmeden ekran üzerinde not alma veya çizim yapma gibi işleri yerine getirebilirsiniz. Ne var ki, ekran kaleminin sunduğu deneyimin Samsung Note serisi telefonlarında veya Tab S7 ve bunun gibi tabletlerinde gördüğümüz ekran kalemiyle not alma veya çizim yapmaya yaklaşmadığını görüyoruz. Bir kağıda veya deftere yazarmış gibi, avuç içinizi ve bileğinizi ekrana, fiziksel destek almak amacıyla temas ettirdiğinizde, kalem hareketlerinizi ekrana tam olarak yansıtılmıyor. Kalemi kullanırken kalem ucundan başka herhangi bir şeyin ekrana temas etmemesi gerekiyor. Yani, çoklu dokunma desteği çok gelişmiş değil. Buna rağmen belge imzalama veya benzeri işler için kutudan çıkan bu ekran kalemi kullanışlı olacaktır.

tcl tab 10s inceleme

Ses tarafına gelince, yukarıda belirttiğimiz gibi, her biri kısa kenarlara yerleştirilmiş iki hoparlör var. Bu hoparlörler sayesinde stereo ses çıkışı sunuluyor. Bir tablet için yeteri kadar güçlü bir ses çıkışı var. Baslar ve tizlerin seviyesi yüksek değil, daha çok orta frekanslara odaklanan bir ses çıkışı var. Yine de, harici bir hoparlöre ihtiyaç duymadan video izlemek veya müzik dinlemek için bu dahili ses sistemi yeterli oluyor. 3.5mm kulaklık jakı yok, bu nedenle USB-C uçlu kulaklıkları veya Bluetooth kulaklıkları tercih etmelisiniz.

TCL Tab 10S’in içindeki donanım bileşenlerine baktığımızda, sekiz çekirdekli Mediatek MT8768 işlemcinin bulunduğunu görüyoruz. 3 GB RAM ve 32 GB dahili hafıza da donanım paketi içinde yer alıyor. microSD kart yuvasıyla depolama alanını daha da genişletme imkanınız bulunuyor. Bu donanım paketi internette gezinme, e-posta kontrolü, Zoom ve benzeri görüntülü görüşme uygulamalarını kullanma gibi işler için yeterli oluyor. Ancak bunun ötesinde çok yüksek performans beklememek gerekiyor. Hafif ve orta seviyedeki oyunları da düzgün şekilde oynayabilirsiniz, ancak yüksek profilli oyunlarda grafik kalitesi veya oyun akışından ödünler vermeniz gerekecektir. Bununla birlikte kullanıcı arayüzündeki geçişlerde de takılmalar hissedilir derecede bulunuyor. Yine de, TCL Tab 10S’in fiyatının karşılığını veren bir performans sunduğunu söyleyebiliriz.

tcl tab 10s inceleme

Pil tarafına geldiğimizde, bu tablette 8000 mAh kapasiteli pil bulunuyor. Kutudan çıkan 18W güç adaptörü sayesinde normale göre daha hızlı şekilde şarj edilebiliyor. Normal yoğunluklu kullanımda sabahtan akşama bir günü çıkaracaktır. Tam dolu pil, ekran parlaklığı en yüksek seviyede olduğunda dört saat etrafında bir açık ekran süresi sunuyor. Bu durum, pilin birkaç saatlik online ders için aralıksız çalışma imkanı sağlayabileceğini gösteriyor. Hızlı şarj destekli adaptör de ders aralarında yapılacak şarjla dersin pilde götürülmesine olanak sağlayacaktır. İhtiyaç duyduğunuzda normal veya süper tasarruf modlarını kullanarak pilin az kalması durumunda tabletin çalışma ömrünü biraz daha uzatabilirsiniz.

tcl tab 10s inceleme

Kameralardan da bahsetmeden geçmeyelim. Tabletin arkasında 8 megapiksel, önünde de 5 megapiksel kamera var. Günlük hayatta karşılaştığınız anları ölümsüzleştirmek için bu kameralar pek ideal durumda değil. Yine de, arka kameranın kitap, dergi, belge tarama işleri için yeterli bir performansı sunduğunu görüyoruz. Ön kamera ise düşük ışıkta dahil olmak üzere, görüntülü görüşmeler için yeterli bir görsel kalite sunuyor.

TCL Tab 10S inceleme: Yazılım

TCL Tab 10S’te Android 10 yüklü olarak geliyor. Bunun üzerinde de TCL’in özelleştirilmiş kullanıcı arayüzü TCL UI geliyor. Google’ın uygulamaları deneyimin başrolünde yer alıyor. Google’ın YouTube, Gmail, Maps gibi popüler uygulamaları yüklü gelirken, Duo ve Asistan gibi uygulamalarının da ana ekranda ön plana çıkarıldığını görüyoruz.

tcl tab 10s inceleme

TCL telefonlarından bildiğimiz gruplandırılmış görünüme sahip olan uygulama menüsü Tab 10S’te de bulunuyor. En son kullanılan uygulamalar menünün başında gösterilirken, işlevlere göre de uygulamaların gruplandırılması kolaylık sağlıyor. Sağ üst köşedeki kontrol sayesinde uygulamaların gruplandırma kriterini değiştirebilirsiniz.

Çeşitli uygulamaların da önceden yüklendiğini görüyoruz. Örneğin kapasitif ekran kalemiyle kullanımı kolaylaştıran Bamboo Paper bunların arasında yer alıyor. Hesap Makinesi, Notlar, Ses Kaydedici gibi özellikle öğrencilerin işine yarayacak uygulamaları da görüyoruz. İlginçtir ki, kulaklıkla kullanılabilen bir FM radyo uygulaması da var. Ayrıca Office Suite uygulaması da yüklü olarak geliyor. İstediğiniz uygulamayı veya oyunu Google Play’den indirebilirsiniz.

tcl tab 10s inceleme

Ekran görüntüsü veya kaydı alma konularında da TCL UI kullanışlı araçlar sunuyor. Ekran görüntüsünü aldıktan sonra bunun üzerinde kırpma, not alma gibi işlevleri gerçekleştirebilirsiniz. Ekran görüntüsü kaydı aldığınızda da bunu hemen çeşitli uygulamalar üzerinden paylaşabilirsiniz. Kayda sesinizle eşlik etmeniz de mümkün.

TCL Tab 10S inceleme: Sonuç

Online derslere rahatlıkla bağlanmak veya ders çalışırken kullanmak için uygun fiyatlı bir tablet arayanlar için TCL Tab 10S iyi bir seçenek gibi görünüyor. Yüksek performans beklememelisiniz, ancak görüntünüz ve sesiniz karşı tarafa iyi şekilde ulaştırılacaktır, görüntülü görüşme uygulamaları, web tarayıcısı veya e-posta istemcisi de iyi şekilde çalışacaktır. 10 inçlik bir tablet için makul aralıktaki ağırlığı ve boyutları da TCL Tab 10S’i özellikle öğrenciler için kullanışlı hâle getiriyor. Kapasitif ekran kalemiyle birlikte gelmesi önemli bir artı.

Öğrencilere hitap etmesinin dışında, TCL Tab 10S yeterli görsel kalite sunan ekranıyla Netflix veya bunun gibi servislerde video izlemek isteyenler için de kullanışlı. Stereo ses sistemi de iyi bir multimedya deneyiminin elde edilmesine yardımcı oluyor. Oyun tarafında ise Tab 10S’ten çok büyük beklentiler içinde olmamak gerekiyor. Kameraları da belge tarama veya görüntülü görüşmeler için yeterli. Pilinin de tüm gün boyunca kullanım için yeterli gücü sağladığını görüyoruz. Android 10 ile gelmesi önemli bir artı, TCL UI da tabletin kullanışlılığını artırmakta yardımcı oluyor.

Teknoblog’un satış ortaklıkları vardır. Bunlar, editoryal içeriği etkilemez, ancak Teknoblog, satış ortaklığı bağlantıları üzerinden satın alınan ürünler için komisyon kazanabilir.
Fiyatlar yayın tarihinde alınan fiyatlardır, daha sonra değişiklik gösterebilir veya ürün satıştan kaldırılabilir.

Teknoblog’u XFlipboard, Google Haberler ve Instagram‘da takip et!

İLGİLİ HABERLER